Jump to content

pravo na doživotno stanovanje


mdusko

Preporučene objave

Prije više od 3 godine umro mi je otac. Na ostavinskoj raspravi bili smo brat i ja. Došli smo bez prethodnog dogovora među nama. Brat je izjavio da se odriče svog dijela u korist mene s tim da ima pravo živjeti u stanu. Dalje je sama javna bilježnica formulirala tekst i predložila...tako da je to njegovo pravo upisano kao teret na stan.

Brat živi sam, a ja imam obitelj - suprugu i dvoje djece. Svi žiimo u tom stanu.

Iza oca je ostalo dugova, koji su postali moji.

Pitanje: da li je istina da je on praktično dobitnik nekakvog dijela ako se meni nešto desi - kao, ima sva prava a nikakve obaveze kako da osiguram papirnato svoju obitelj, da li tada oni nasljeđuju moju obavezu prema mome bratu...

Supruga ne želi ulagati u taj stan jer smatra da nema nikakve sigurnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je isključivo vaše vlasništvo, i nakon vaše smrti (ali neka bude čim je moguće kasnije, kad smo već počeli na taj način razmišljati), naslijedit će ga vaša supruga i djeca. Međutim, braco je dobio stvarno pravo osobne služnosti da se koristi stanom (dakle nije vlasnik), a vlasnik stana (bio on vi ili vaša supruga i djeca ili netko treći) je to dužan trpjeti tako dugo dok braco ne umre ili se odrekne navedenog prava. Njegovo pravo osobne služnosti je neprenosivo i nenasljedivo.

 

Što se tiče dugova iza oca - oni su vaši, jer ste vi jedini prihvatili nasljedstva, čime ste naslijedili i prava, ali i obveze oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednici se u praksi odriču nasljedstva iz raznih razloga, ali, mogli bismo reći, iz dva temeljna: radi prepuštanja nasljednog dijela drugoj osobi (kada govorimo o ustupu nasljedstva), odnosno da ne odgovaraju za dugove nasljednika. Pritom treba znati da nepoznavanje pravnih posljedica takve izjave ne utječe na njezinu valjanost.

Ovdje treba reći da odricanje od nasljedstva„u korist“ nije odricanje, već ustupanje drugom,zbog cega se moze reci da ipak i brat odgovara za dugove ostavitelja,neovisno dali je bio upoznat o pravnim posljedicama takve izjave.

Sentenca odluke;

<<okolnost da nasljednik nije znao da davanjem izjave o odricanju u korist određenog nasljednika odgovora za dugove ostavitelja ne utječe na njezinu valjanost>>

Županijski sud u u Zagrebu, u kojem je donesena odluka Gž-2041/10-2 od 21. prosinca 2010...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija