Jump to content

Prometna nesreća sa teškim tjelesnim ozljedama


matt.uncle

Preporučene objave

Poštovani, imam 19 godina i dosada nisam kažnjavan niti sam imao prometnih prekršaja. Vozio sam motocikl u večernjim satima magistralom kroz naseljeno mjesto i vozio propisanom brzinom, u jednom trenutku gluhonijemi starac(pretpostavljam da je loše procijenio moju udaljenost) pretrčavao je cestu na neoznačenom i neosvjetljenom mjestu sa lijeve strane na desnu, uspio sam zakočiti, ali nakratko. Nisam ga uspio izbjeći, starac je van životne opasnosti, prošao je sa tto (traumom lica i bubrega), i ni u jednom trenutku nije bio u životnoj opasnosti. Dokaz da sam išao propisanom i prilagođenom brzinom je taj da nema tragova kočenja, motor je lakše oštećen te nije otklizao sa mjesta nesreće već je pao na mjestu nesreće. Nisam bio alkoholiziran, niti pod utjecajem droga. Ja sam u nesreći prošao sa blagim ogrebotinama koje nisam prijavio.

Možete li mi objasniti kakva je procedura i hoće li protiv mene biti podnesena kaznena prijava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo bi korisno da odmah potražiš odvjetnika koji bi te zastupao kad se podigne kaznena prijava.

kad motorno vozilo pokupi pješaka gotovo uvjek je kriv vozač.

ako imaš svjedoke događaja možd bi i uspio osloboditi se krivnje.

ako se postupak, pred sudom, odvija na tvoju štetu navedi podjelu krivice ili barem utvrđivanje doporinosa šteti od strane pješaka.

ako budešproglašen krivim budi spreman platiti liječenje pješaka. HZZO če ti ispostaviti račun (ili osiguranju). i na zahtjev pješaka za naknadu štete (koje će platiti osiguranje ).

ako polica ne pokriva štetu razliku štete plaća vlasnikvozila.

predloži osiguranju da se umješa u kazneni postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pješaci smiju prelaziti cestu na mjestu koje je udaljeno više od 50 metara od pješačkog prijelaza u naselju.

 

Ukoliko je tako budite fer i priznajte krivicu, starac će se naplatiti od osiguranja čime se gasi mogućnost podnošenja privatne tužbe protiv vozača počinitelja.

 

Nekada brze kazne i gubitak popusta od osiguranja pomažu vozačima, stvar je u tome jesu li oni dovoljno bistri da to prepoznaju.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi objasniti kakva je procedura i hoće li protiv mene biti podnesena kaznena prijava?

 

puno hvala na odgovoru, samo ne razumijem za što bi me mogli teretiti osim za neko izmišljanje neprilagođene brzine, a za to ne postoji pravna osnova pošto skoro da nema materijalne štete na vozilu, a ni tragova kočenja, ni otklizavanja vozila

 

S obzirom da je došlo do teške tjelesne ozljede, podnijet će se kaznena prijava zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 2. KZ-a. Odgovor o vašoj kaznenoj odgovornosti dati će prometno-tehničko vještačenje (mehanizam nastanka prometne nesreće), koje će međutim biti otežano, obzirom vi velite kako na cesti nema nikakvih tragova, a ni svjedoka izuzev vas i unesrećenog.

 

Ako se i utvrdi vaša kaznena odgovornost, biti će riječ o djelu počinjenom iz nehaja, za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju do 3 godine, a što će DORH, pod uvjetom da ste dosada neosuđivani niti imate prekršajni "dosje" riješiti preko kaznenog naloga sa uvjetnom osudom. Vi spominjete da ste vozili dozvoljenom brzinom, ali imajte na umu kako se kod prometne nesreće uvijek utvrđuje prilagođena brzina, pogotovo kod vožnje noću. Dakle, dozvoljena brzina od 50 ili 60 km/h ne mora nužno biti i vožnja koja je prilagođena uvjetima vožnje u vašem slučaju (biti će bitan i domet svjetala na motociklu). A ukoliko vještačenje pokaže da ste sa svoje strane učinili sve po propisima (dakle da je pješak zapravo uzrokovao nesreću svojim postupkom), nećete biti kazneno odgovorni (da se razumijemo - neće niti pješak jer je u nesreći on nastradao, a nema imovinske štete velikih razmjera, što su obilježja navedenog kaznenog djela). Uglavnom, i u najgorem scenariju (u kaznenom postupku) neće biti previše gadnih posljedica. Ostalo su vam dečki već objasnili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija