Jump to content

Naplata duga


asya

Preporučene objave

Poštovani,

nisam sigurna da li ova moja tema spada u Stvarno pravo pa Vas molim da mi ne zamjerate ako sam pogriješila.

Naime radi se o slijedećem: Prijatelj koji je dizao kredit nije redovno otplaćivao rate, meni kao jamcu su sjeli na tekući račun i blokirali ga na iznos od 47.000,00kuna. Naplatili su si taj iznos jer je igrom slučaja na računu bio taj novac spremljan za kupnju materijala za gradnju kuće.

E sad mene zanima pošto moj "prijatelj" meni nikada nije vratio taj dug koji sam ja otplatila, a to sve se odvijalo 2008 godine kako mogu pokrenuti i da li uopće mogu pokrenuti kakav postupak. Posjedujem sve papire od banke di piše čiji kredit sam otplatila i da je otplaćen.

Prije mjesec dana umro mu je otac, majka je još živa i on živi sa njom u roditeljskoj kući. Ima brata tako da će prilikom nasljeđivanja vjerojatno oboje nasljediti kuću...da li ja kao osoba kojoj je on dužan te novce imam pravo pokrenuti neku parnicu i zatražiti dio njegove nasljeđene imovine jer novac koliko god da pokrećem parnicu neću dobiti jer nigdje ne radi i nažalost vjeran je alkoholu.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zastarapotraživanja regresnog duga ( ako je plaćen jednokratno) je 5 godina od dana kad je uplata izvršena . ako je plaćanje vršeno u ratama,mjesečno, zastara je tri godine od uplaćene rate. dali je nastupila zastara potraživanja dug ovisi o mjesecu naplate duga .

predostavljam da nemaš još puno vremena, ako je naplata duga bila izvršena od listopada 2008. podnijeti tužbu tražiti povrat izdataka (stečeno bez osnova)

 

stari ZOO

Izdatak za drugog

Član 218.

Tko za drugog učini kakav izdatak ili nešto druga što je ovaj po zakonu bio dužan učiniti, ima pravo zahtijevati naknadu od njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima! Tražila sam ja njega i prije novce misleći mirnim putem da će se to riješiti...on je u ovih 5 godina završio i u zatvoru, par puta na lječenju od alkohola, imao dosta problema u obitelji, bolesni otac.... pa čovjek uvijek nekako misli pa neću sad još i ja naletjeti sa tužbom, ali sad kad mu je umro otac, a pošto je majka dosta vezana bila za oca bojim se da i ona ne krene ubrzo za njim pa ako to dvoje braće nasljedi kuću što je i za očekivati....ne bi se čudila da ju prodaju i da ova sve zapije i prokocka. To je bila jedna od imućnijih obitelji nekada, a sada su bokci jer je ovaj sve uspio zapiti i prokockati...nažalost.

Kako stvari stoje...izgubila sam taj novac...ah neka im je sa srećom.

Hvala Vam još jednom na odgovorima.

Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija