Jump to content

dvije iste prometne kazne s minutom razlike


munjaupožegi

Preporučene objave

Molim vas za savjet,

 

Dobio sam dvije kazne za prekoračenje brzine sa jednom minutom razlike u počinjenju prekršaja. Radi se o dva sela kod Požege; Oblakovac i Busnova, koja su jedno do drugoga. Prva kazna je u Oblakovcu izdana u 9:50, gdje sam se vozio 83km/h, kako je to mjesto, ograničenje je po njihovom tumačenju zakona 50km/h. Ali ja sam se žalio da se ne radi o naselju,jer ima ukupno 5 stanovnika. Mjesec dana kasnije dolazi druga kazna, mjesto Busnova, brzina 75km/h, vrijeme 9:51(dakle samo minutu kasnije, kako se ta dva mijesta drže to je sasvim moguče, ali to znači da su dva radara bila na udaljenosti manjoj od 2km).

Sada neznam što da radim sa tom drugom kaznom...ja ne smatram da sam se vozio neprilagođenom brzinom, već samtram da muzu novce ne postavljajući znakove ograničenja brzine i iskorištavaju nedorečenost zakona.

PITANJA:

Dali mogu dobiti dvije kazne za isti prekršaj? Dali se to gleda kao dva prekršaja, jedan u jednom mjestu, drugi u drugom(ali to je udaljenost 2km, jedna minuta)?

Tko određuje ograničenja brzine, jer treće mjesto u nizu je imalo ograničenje brzine 70km/h.

 

Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oblakovac i Busnova, koja su jedno do drugoga. Prva kazna je u Oblakovcu izdana u 9:50, gdje sam se vozio 83km/h, kako je to mjesto, ograničenje je po njihovom tumačenju zakona 50km/h. Ali ja sam se žalio da se ne radi o naselju,jer ima ukupno 5 stanovnika.

PITANJA:

Dali se to gleda kao dva prekršaja, jedan u jednom mjestu, drugi u drugom(ali to je udaljenost 2km, jedna minuta)?

Tko određuje ograničenja brzine, jer treće mjesto u nizu je imalo ograničenje brzine 70km/h.i

Dva mjesta između kojih je naselje Ivandol.2 radara,2 ophodnje,2 prekršaja.Cestari su zaduženi za postavljanje znakova sukladno prometnom projektu za cestu.Policija samo koristi postavljene znakove.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam kako se ovo treba tretirati kao tzv. produljeni prekršaj

Upravo tako.

 

Radnik iz unutrašnjosti došao na more na sezonski rad, za par tisuća kuna kupio neregistrirani skuter kojim je svo vrijeme išao na posao i to dvokratno u isto vrijeme, policija ga redovito kažnjavala sve skupa oko stotinjak puta, sud objedinio sve kazne u jednu kao "produljeni prekršaj" kaznili ga onom jednom kaznom koju su i dodatno umanjili.

 

Ako može isti prekršaj unutar cca 6 mjeseci biti produljeni prekršaj onda može i tih par minuta.

 

Radi se o opasnom presedanu, ali zašto takvo nešto ne iskoristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 53.

Zakona o sigurnosti prometa...

(1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio...

 

Pitanje je definicija naselja po zakonu. naselje i mjesto nije isto. Sama riječ naselje podrazmjeva ljude,stanovnike, što kada imaš mjesto(selo) bez stanovnika, to nije naselje.???

dali griješim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dva mjesta između kojih je naselje Ivandol.2 radara,2 ophodnje,2 prekršaja.Cestari su zaduženi za postavljanje znakova sukladno prometnom projektu za cestu.Policija samo koristi postavljene znakove.

 

Dakle, nelogičnost, da mjesto s 1000stanovnika ima ograničenje 70km/h, a mjesto s 5 stanovnika ima ograničenje 50km/h. Zar sam ja dužan platiti za nelogičnosti i neorganiziranosti cestara/prometnog projekta koje policija koristi.

Prošli tjedan sam se vozio ponovno D51 i u istoj opčini 4 mjesta za redom, 1.mjesto više stotina stanovnika ograničenje 70km/h, 2. mjesto Oblakovac 5 stanovnika, bez oznake ograničenja, 3. mjesto Ivandol nekoliko stotina stanovnika ograničenje 70km/h 4. mjesto Busnova, 150 stanovnika, bez oznake ograničenja. Sva 4 mjesta se protežu ukupno na 10km u istoj opčini. Mislim da tu nešto svako nije uredu, a policija to iskorištava da naplačuje kazne.

Što da ja kažem pred sudom? savijet????

Ne želim dati 1000kn jer se nisam vozio NE PRILAGOĐENOM BRZINOM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Munja", manje filozofije - bolje ćete proći. U vašem prekršajnom postupku nema šanse da će se raspravljati o opravdanosti načina određivanja ograničenja brzine kretanja u naselju, s aspekta broja stanovnika tog naselja. Krivi ste, imate mogućnost pozvati se na produljeni prekršaj i bolje proći, ali morat ćete platiti. Koliko točno, vidjet ćete u sudskoj presudi. Ovo što pišete ima smisla, ali to nije sudska domena i stoga sud to neće ni zanimati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle što želite reći je:

nije važno što sam ja prilagodio brzinu kretanja na cesti uvijetima, nije važno što su projektanti ceste/cestari 500m prije i 1000 m kasnije jasno istaknuli da je moja brzina kretanja prilagođena za naseljena mjesta u toj opčini, nije važno što je policija jasno iskoristila nesredenost cestarskih/projektantnih obaveza. JA TO MORAM PLATITI i kriv sam jer SE NISAM SLIJEPO DRŽAO ZAKONA koji je jednako nederečeno napisan i DAJE MOGUČNOST DA GA POLICIJA TUMAČI KAKO JOJ ODGOVARA.

Zar nije zadatak suca da tumači zakon za konkretne slučajeve?

I ja tražim da sudac procjeni dali u mjestu Oblakovcu vrijedi zakon o kretanju u naselju, odnosno tražim ga da procjeni dali je opravdano ograničenje 50km/h za mjesto koje ima 5 stanovnika, jer prema tome bilokoji dio državne ceste gdje se nalazi i jedna kuća treba usporiti brzinu kretanja na 50km/h.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja tražim da sudac procjeni dali u mjestu Oblakovcu vrijedi zakon o kretanju u naselju, odnosno tražim ga da procjeni dali je opravdano ograničenje 50km/h za mjesto koje ima 5 stanovnika,..
Neće procjenjivat jer je ZSPC- jasan a kaže "24) »naselje« je prostor na kojem se redovi ili skupine zgrada nalaze s jedne ili s obiju strana ceste, dajući mu izgled ulice i čije su granice označene prometnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta," što znači nitko po tome zakonu ne gleda broj stanovnika.Svaka cesta po projektu ima oznake naselja i ograničenja brzine a što je u nadležnosti cestara.

Svaka rasprava sa sucem u vezi gore navedenoga rezultirat će maksimalnom kaznom jer ćete time poricat prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija