Jump to content

Odgovornost suvlasnika


silverpot

Preporučene objave

Poštovani,

 

vlasnik sam stana u stambenoj zgradi sa 6 ulaza i cca.110 stanova u Zagrebu.

 

Već nekoliko godina imamo problema s krovištem koje je dotrajalo i potrebno ga je zamijeniti jer sporadični popravci više ne daju trajnije rješenje problema.

 

Upravitelj zgrade, GSKG, na poziv predstavnika stanara, obavio je procjenu stanja krovišta i zaključeno je da je krovište potrebno promijeniti u cijelosti, te su nam ponuđene dvije varijante kredita (na 5 ili 10 godina) koji bi se otplaćivao kroz povećanje pričuve.

 

I tu počinje problem: da bismo uopće ušli u kredit i realizaciju novog krovišta potreban je pristanak 51% suvlasnika (prema kvadraturi), što se u našem slučaju pokazalo kao nemoguće, obzirom da se stanari čiji stanovi nisu na zadnjem katu prave da krovište nema apsolutno nikakve veze s njima.

 

Moja pitanja su sljedeća:

 

1.) Može li se na ikakav način "prisiliti" ostale suvlasnike da daju suglasnost za sanaciju krovišta? Možemo li mi zainteresirani podići kakvu tužbu?

 

2.) Ukoliko ne postoji i dogodi se šteta u stanovima na zadnjem katu mogu li vlasnici tih stanova potraživati naknadu štete od drugih suvlasnika koji nisu pristali na potrebnu zamjenu krovišta?

 

3.) Rečeno nam je da postoji mogućnost da se kao ulaz "odvojimo" od ostatka stambene zgrade i sami vodimo financije i saniramo svoj dio krova, ali da nam za to također treba pismena dozvola 51% SVIH suvlasnika stambene zgrade. Je li to točno?

 

4.) Jesmo li kao suvlasnici u obvezi prihvatiti kreditnu liniju i izvođača radova koje ponudi GSKG ili možemo sami izabrati neki drugi kredit?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

 

Lijep pozdrav,

 

Silverpot

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija