Jump to content

Zastara potraživanja po pozajmici izdanoj vlasniku


annia

Preporučene objave

Dragi svi,

molila bih Vas za pomoć oko sljedeće tematike:

 

- riječ je o poslovnom subjektu (obveznik poreza na dobit) koji je isplaćivao pozajmice vlasniku (fizičkoj osobi) uz obračun 4% kamate koje vlasnik, zajedno sa glavnicom nije vraćao niti ju planira vratiti, također su u pozajmice pretvoreni i nepoloženi utršci,izvršena plaćanja poslovnim karticama a koja nisu dokumentirana vjerodostojnom dokumentacijom itd … u bilanci se bilježi par miliona potraživanja po pozajmicama izdanim vlasnicima kao i nakupljena potraživanja po kamatama za te pozajmice. Mojih nekoliko pitanja glasi:

 

1) da li Ugovor o pozajmici tj potraživanje po tom ugovoru može zastarjeti (5 godina od roka za vraćanje)?

2) Ukoliko može zastarjeti i zastarjelo je da li je subjekt, inače obveznik poreza na dobit, OBVEZAN to potraživanje otpisati?

3) U slučaju otpisa - kako se tretira takav otpis? npr,ako je stanje potraživanje 5 mio HRK i u slučaju otpisa 5 mio HRK da li na tih 5 mio HRK ide 40% poreza od kapitala na izuzimanje????

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

 

Ana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas odgovor za gore navedeni upit.. Pošto je uvjet za otpis potraživanja da je ranije evidentirano kao prihod možemo li otpisati potraživanja po kamata za izdanu pozajmicu? Da li se tok za zastaru po kamatama gleda od datuma Ugovora o pozajmici ili od datuma knjiženja kamate (izdani rn za kamatu)? Da li kamata kao sporedno potraživanje zastarjeva kad i glavno ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ana, oprostite, ali pitanje je pogrešno postavljeno. Sve se može otpisati, pod uvjetom da postoji valjana odluka o tome. Zastara s tim ima i nema veze. Pravo pitanje je koliko će to koštati društvo (zajmodavca) i osnivače (zajmoprimce). Porezne stope kod takvog otpisa su brutalne.

 

Prije bilo kakve akcije porazgovarajte s knjigovođom i neka vam izračuna porezne obaveze u slučaju otpisa. Tek tada možete donijeti odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Ivanka,

 

zahvaljujem Vam na odgovoru. Ljubazno Vas molim za pomoć oko sljedećih pitanja:

1) da li se potraživanje koje je zastarjelo MORA otpisati ili ga možemo držati u bilanci neograničeno dugo?

 

2) ukoliko bi se išlo u otpis potraživanja za kamate po izdanoj pozajmici (jer su ranije uvećavale poreznu osnovicu) zanima me porezni aspekt navedenog otpisa. Naime, ukoliko bi se išlo u otpis kamata po izdanim pozajmicama da li bi to bio porezno nepriznat trošak? Te kakve su to porezne stope kod otpisa? Npr, ukoliko bi htjela otpisati 2 mio HRK potraživanja za kamate koliko bi to koštalo?

 

3) kako gledam na zastaru potraživanja za kamata - u Ugovoru o kratkoročnoj pozajmici od dana npr 01,01,2006 je naveden rok vraćanja godinu dana - da li i kamate zastarjevaju od navedenog datuma ili od datuma obračuna kamata (svaki mjesec)?

 

Unaprijd zahvaljujem svima na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija