Jump to content

Privatna tužba za nanošenje tjelesne ozljede


Butterfly444

Preporučene objave

Poštovanje,

Jedna osoba me je napala,unistila moju privatnu imovinu (laptop za koji imam racun na moje ime) i prijetila smrcu. Tu osobu sam tuzila i sad mi je doslo od drzavnog odvjetnistva da nema osnove za podizanje optuznice kaznenog djela,te da na osnovi dobivenih ozljeda mogu podic privatnu tuzbu. Od toga je proslo 3mjeseca i zanima me jeli kasno za privatnu tuzbu? Koji je uopce rok za podizanje privatne tuzbe? Mada su mi rekli da su moje ozljede lakse,ja sam vec drugi put na fizikalnoj terapiji tako da iman i dokumentaciju za sve. Recite mi jel ga mogu tuzit za nanosenje tjelesne ozljede, unistavanje imovine i prijetnje smrcu??? Posto se nerazumijem u to,objasnite mi kao djetetu! ;)

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok je 3 mjeseca od događaja.

 

Oštećenje tuđe stvari ide po prijedlogu kao i za prijetnje.Prijavi se policiji (oštećenje i prijetnja) i oni dalje rade tj.podnose prijave.Pri zaprimanju takvih prijava dužni su objasnit tj.pitat da li dajete prijedlog za kazneni progon ili odustajete/tužite privatnom tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko vas ja shvaćam, Leptiru - ispada da je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu samo za kazneno djelo tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. KZ-a, i to sasvim opravdano budući se navedeno djelo progoni po privatnoj tužbi. Glede toga vam ukazujem na odredbu čl. 61. st. 3. ZKP-a -

 

"Kad je oštećenik podnio kaznenu prijavu ili prijedlog za progon, a u tijeku postupka se utvrdi da se radi o kaznenom djelu za koje se progoni po privatnoj tužbi, prijava, odnosno prijedlog smatra se kao pravovremena privatna tužba ako su podneseni u roku propisanom za privatnu tužbu."

 

Dakle, sada kada ste zaprimili rješenje o odbačaju kaznene prijave, imate rok od 8 dana da preuzmete progon i podnesete privatnu tužbu, ali prije toga morat ćete podnijeti sucu izvršenja zahtjev za tzv. prvim ispitivanjem okrivljenika. Sve vam to lijepo piše u dijelu rješenja o odbačaju naziva Uputa/Pouka o pravnom lijeku.

 

Što se tiče kaznenih djela oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a i prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a, kako je Sivko već objasnio riječ je o kaznenim djelima koja se progone po vašem prijedlogu, ali ovlašteni tužitelj je državni odvjetnik. Jeste li podnijeli kaznenu prijavu i za ta djela? Ako da, što vam onda glede istih piše u rješenju o odbačaju - morali su obrazložiti zašto su ta djela odbačena, ako uopće jesu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako,

Kad sam ga kazneno prijavila inspektor mi je rekao da za tjelesne ozljede moram privatno, a u drzavno odvjetnistvo je poslao samo prijetnje smrcu i sad mi je doslo rjesenje u kojem pise samo da nisu ostvarena obiljezja kaznenog djela prijetnje,da je to,kazu,bilo u afektu... :D

Nadalje pise da zbog dobivenih ozljeda mogu dici privatnu tuzbu u roku od 3 mj. al to je vec proslo. Prijatelj mi je rekao da ga tuzim za dobivanje tjelesne ozljede i unistavanje imovine i da tu imam rok 3 godine,al to nema veze sa ovim rjesenjem o prijetnji sta sam podnijela. Napominjem,kad sam ga tuzila nisan ni znala sta smijem,sta ne...tako da nisam ni znala da ce samo bit prijava za prijetnju...

Znaci ja sad mogu uzet odvjetnika iako je 3mj proslo i tuzit ga za nanosenje tj.ozljede i unistavanje imovine???

Hvala na strpljenju,al stvarno se ne kuzim u ovo... ;)

P.s. nisam jos uvijek podnijela nikakvu privatnu tuzbu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliki je rok uopce za dizanje privatne tuzbe za unistavane imovine i nanošenje teske tjelesne ozljede? moja prometna se desila 2008, 2011 je pokrenut postupak naknade stete od osiguranja. kad sam pitala odvijetnike za privatnu tuzbu rekli su da je to ne potrebno ali ja bi tila covika tuzit jer na sudu nalagao sve i svasta a ja sam ostala dozivoni invalid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Butterfly - treba jasno napraviti distinkciju između kaznenog i parničnog aspekta vašeg predmeta.

 

Iz ovog vašeg zadnjeg posta jasno proizlazi kako je kazneni postupak moguć još isključivo za ovo jedino kazneno djelo koje ste na kraju prijavili - prijetnja, i to preuzimanjem kaznenog progona u roku od 8 dana od primitka rješenja o odbačaju (piše u rješenju). Ova druga dva kaznena djela (tjelesna ozljeda i oštećenje tuđe stvari) s aspekta provođenja kaznenog postupka su - završena priča, budući sami navodite kako je protekao 3-mjesečni rok u kojem ste mogli staviti prijedlog za progon, a niste niti ste podnijeli kaznenu prijavu za ta kaznena djela. Dakle, zaključak - na kazneni aspekt vašeg predmeta zaboravite.

 

Ostaje parnični aspekt - tužba za naknadu štete poradi nanesenih tjelesnih ozljeda i uništene imovine, a što zastarijeva u roku od 3 godine od saznanja za štetu i štetnika, odnosno u roku od 5 godina od prouzročene štete. Dakle, zaključak - potrebno je podnijeti tužbu za naknadu štete u ovom prethodno napisanom roku i tako dugo dok postupak traje, ne može nastupiti zastara. Međutim, sve što ćete tužiti, morat ćete i dokazati. S obzirom na nepoznavanje propisa, savjetujem vam angažman odvjetnika, po mogućnosti onog koji se primarno bavi naknadama štete.

 

 

Irena - kod vas je rok debelo protekao za pokretanje kaznenog postupka, ali zanima me sljedeće - zar nije protiv ovog drugog vozača podnesena kaznena prijava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija