Jump to content

Prekrsaj protiv javnog reda i mira


zissou

Preporučene objave

Pozdrav,

 

prijatelj se nasao u nezavidnoj situaciji naime prije tjedan dana ga je policija privela zbog vrijedanja pol. sluzbenika u alkoholiziranom stanju.

Tereti ga se prema članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, taj zakon je dosta zastario i spomenuti clanak glasi:

Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

U obavijesti stoji da ce se zbog toga protiv njega pokrenuti optuzni prijedlog. Bio bih zahvalan ako bi itko mogao reci nesto vise o ovome npr. kako sad postupak u konkretnoj stvari dalje tece, sto ocekivati od suda (samo novcanu kaznu, koliku i postoji li mogucnost s obzirom na to da nikada prije nije kaznjavan ili imao bilo kakvih sukoba sa zakonom da prođe bez osude) i koje bi bile eventualne posljedice osude za takvo prekrsajno djelo.

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvije varijante :

 

1. sud izda prekršajni nalog (dakle bez održavanja rasprave), na koji postoji pravo prigovora;

 

2. sud zakaže raspravu, poziva optuženika, ispita ga te donosi presudu na koju postoji pravo žalbe.

 

1. opcija je vjerojatnija, kazna će biti novčana, imajući u vidu prvo djelo - minimalna. Šanse da se izvuče praktički ne postoje, jer će biti riječ njegova protiv riječi policajaca, pa sugeriram priznanje prekršaja, kajanje, isticanje svih mogućih olakotnih okolnosti te molba sudu da smanji kaznu (hoće li, zavisi o sucu).

 

Posljedice neće biti prevelike - jer se kod zaposlenja npr. većinom traži kazneno nekažnjavanje, vrlo rijetko i prekršajno. Rehabilitacija će nastupiti protekom 3 godine od pravomoćnosti presude (jasno ukoliko u međuvremenu ne napravi neku novu "glupost").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija