Jump to content

Drugostupanjski sud poništava odluku 1.st. suda, no vlasnik se promijenio. Što tada?


Jethro

Preporučene objave

vlasnik se tuži sa zaštićenim stanarom da mu izađe iz stana. vlasnik gubi nakon 4 godine suđenja. podnosi prigovor drugostupanjskom sudu, jer prvostupanjski previđa neke činjenice jako bitne.

tada pritisnut nekim neodloživim materijalnim obvezama prodaje stan drugoj osobi.

drugostupanjska odluka će vrlo vjerojatno vratiti na prvostupanjski sud i poništiti prvostupanjsku odluku.

kako onda?

novi vlasnik stana je, stari nema(?) pravni interes se suditi.

da li novi vlasnik može nastaviti ili preuzeti predmet? ili ga započeti?

treba li to negdje specificirati u kupoprodajnom ugovoru?

može li novi vlasnik igdje koristiti odluku drugostupanjskog suda, obzirom da se odnosi na status najmoprimaca u stanu koji ugrožava posjed novog vlasnika?

predmet spora nije vlasništvo stana, nego posjed zaštićenog najmoprimca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, teba pričekati stvarnu odluku Županijskog suda. Inače hipotetiziramo.

 

Ali teoretski govoreći, mišljenja sam da ukoliko se predmet po odluci Županijskog suda doista vrati na ponovni postupak, da bi kupac (novi vlasnik stana) mogao iskoristiti institut umješača i temeljem čl. 208. st. 5. ZPP-a, uz pristanak obiju parničnih stranaka stupiti u parnicu kao stranka umjesto stranke kojoj se pridružio (vas). Vi ćete pristanak svakako dati, jedino je pitanje stanoprimca hoće li ili ne dati svoj pristanak na tako nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo mi se dosta kvalitetan odgovor čini. nemam vremena ni ja (kupac) ni prodavač čekati na odluku drugostupanjskog suda. odluka prvostupanjskog suda je došla na 2s prije godinu i pol dana. stanarka je krajnje bezobrazna, nije plaćala stanarinu preko 6 godina (ni tražila ugovor) pretprošlom vlasniku, prošlom plaća zadnjih dvije godine, utužena je jer joj je bilo plaćati 150kn stanarine za stan u centru grada - puno. ne pušta vlasnika u stan (tužite me!), ne može vlasnik stana napraviti energetski certifikat ni išta. jednostavno ne pušta vlasnika u stan da ga pogleda )blindirana vrata), prijeti i sl. na sreću, energetski c. nije preduvjet za upis prava vlasništva u zk. barem za sada.

mislio sam kupiti stan, predati na gruntovnicu i čekati odluku 2s., obavijestiti je da je vlasnik stana od sada novi (ponuđena joj je kupnja koju je odbila). dakle, neće dati pristanak ni na što, krajnje je bezobrazna, nije joj jasan mehanizam vlasništva i zaštićenog najma, nema sekunde radnog staža, naslijedila je od muža stanarsko pravo od kojeg se razvela (a i to je upitno!)....

još uvijek ne znam hoće li drugostupanjski sud vratiti na 1.st. sud. može li 2.st sud donijeti drugu odluku, suprotnu prvoj, ili 2.st. sud samo može potvrditi 1.2st, odnosno vratiti na 1.st? kakav je pravni lijek na odluku drugostupanjskog suda? može li se žaliti na odluku drugostupanjskog suda višoj instanci (kojoj?) te tko se može žaliti ako prodavač više nije u igri (može li umješač)? napominjem da i meni i prodavaču gori pod petama da to riješimo do nove godine. barem kupoprodaju, a ostalo će trajati, znam... hvala na konstruktivnom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...može li 2.st sud donijeti drugu odluku, suprotnu prvoj, ili 2.st. sud samo može potvrditi 1.2st, odnosno vratiti na 1.st?

 

Najčešće odluke koje drugostupanjski sud donosi jesu :

 

1. odbija žalbu i potvrđuje prvostupanjsku presudu,

 

2. prihvaća žalbu i ukida prvostupanjsku presudu te vraća predmet na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu, i

 

3. prihvaća žalbu te preinačava prvostupanjsku presudu - dakle donosi svoju presudu (ova je među navedenim - najrjeđa varijanta).

 

...kakav je pravni lijek na odluku drugostupanjskog suda? može li se žaliti na odluku drugostupanjskog suda višoj instanci (kojoj?)?

 

Redovnog pravnog lijeka nema, postoje izvanredni pravni lijekovi (ako je postupak pravomoćno završen) : 1. revizija te 2. ponavljanje postupka (ali samo ako su ispunjeni uvjeti propisani ZPP-om za njihovo podnošenje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

ako nema ugovor o najmu nemože biti zaštičeni najmoprimac.

koristi stan bez pravneo osnove.

pismeno preporučeno i sa povratnicom (što čuvaš sa kopijom ponude) poslati ponudu za sklapanje ugovora o najmu stana. ako ne pristane na sklapanje ugovora ili ne preuzme pošiljku tužbom tražiti najamnine za prošlo razdoblje (do 5 godina+ zakonske zatezne kamate) i iseljenje iz stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema ugovor proteklih uopće, tek je nakon 9 godina tužila novog vlasnika za ugovor za najam. pa trebala je reagirati nakon rastave i odlaska iz stana njenog muža koji je bio nosilac stanarskog prava, tim više što se tada promijenio i vlasnik stana. nije li? sud te činjenice definitivno nije uzeo u obzir, jer ih ne navodi a sve je dokumentirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 8. st. 1. Zakona o najmu stanova -

 

"Zaštićenu najamninu plaćaju korisnici stanova, koji :

....

su imali pravni položaj nositelja stanarskog prava na stanu do stupanja na snagu ovog zakona (listopad 1996.)".

 

Čl. 64. Zakona o stambenim odnosima -

 

"Stanarsko pravo na jedan stan može imati samo jedna osoba.

 

Kad je stanarsko pravo stekao jedan od bračnih drugova, koji zajedno stanuju, stanarsko pravo ima i drugi bračni drug.

 

Kad jedan od bračnih drugova - stanara umre ili trajno prestane koristiti stan, drugi bračni drug zadržava stanarsko pravo, ako ovim zakonom nije drugačije određeno."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija