Jump to content

darovni ugovor ili?


ivan699

Preporučene objave

Poštovani,e

 

situacija je sljedeća, u obitelji se želimo podijeliti. Zanima me, kojim se ugovorom najbolje podijeliti, darovnim ugovorom pred javnim bilježnikom ili nekim drugim procesom? Dali se darovni ugovor može poništiti u nekakvim situacijama (npr. otac mi daruje zemljište i to ovjerimo pred bilježnika,a sutra ga odluči tražiti natrag, dali on može to zemljište dobiti nazad?) Ili je bolje, odnosno sigurnije da taj proces darivanja ide preko suda da se nemože poništiti? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima brat, sestra i mati koja umire. Usmeno samo se podijelili i dogovorili. Zanima me kako to nepovratno oslužbeniti? Znači, kad se jednom napiše taj ugovor kojim nam otac raspodijeljuje svoje imanje? Dali je dovoljno kod javnog bilježnika ili treba ići preko suda. Pitam zato jer sam čuo da se darovni ugovor kod bilježnika može kasnije u nekakvim situacijama razvrgnuti, a taj proces pred sucem ne može?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju između ostalog, regulira i Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života (pretka), i to člancima 105.-115. Prilikom zaključivanja ugovora o ustupu i raspodjeli imovine za života, imovina se raspodjeljuje i prelazi odmah na drugu osobu još za života ustupitelja, tj. onoga koji daje, odnosno ustupa svoju imovinu drugome.

Za valjanost takvog ustupa i dijeljenja imovine, Zakon traži da su ispunjene određene posebne pretpostavke i to: suglasnost SVE DJECE i ostalih potomaka koji bi prema Zakonu bili pozvani na nasljeđivanje, potreba sastavljanja posebnog pisanog ugovora koji mora biti ovjeren od suca mjerodavnog suda ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ili potvrđen od javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Situacija je sljedeća, otac će meni prepisati pola kuće (prema želji pok. majke) kod javnog bilježnika. Koliko sam shvatio, taj se darovni ugovor može poništiti samo u slučaju nekakvog negativnog ponašanja moje malenkosti prema ocu?

Dalje koliko sam shvatio, ako ja tu polovicu kuće prepišem trećoj osobi, toj trećoj osobi više nitko, baš u nikakvom slučaju, ne može osporiti pravo na polovicu, pa ni moj otac ? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatio, taj se darovni ugovor može poništiti samo u slučaju nekakvog negativnog ponašanja moje malenkosti prema ocu?

 

Ili osiromašenje oca. Ali vi biste ionako kao njegov sin bili dužni uzdržavati ga, ukoliko bi do toga došlo.

 

Dalje koliko sam shvatio, ako ja tu polovicu kuće prepišem trećoj osobi, toj trećoj osobi više nitko, baš u nikakvom slučaju, ne može osporiti pravo na polovicu, pa ni moj otac ?

 

Postoje neke varijante, ali sada ulazimo u hipotetiziranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znam, no mene samo zanima nepovratni ugovor. Rekli su mi da taj nepovratni darovni ugovor ide preko suda i složeniji je proces i skuplji.

 

Sad mene ovo drugo zanima, preko javnog bilježnika. Npr, on meni prepiše, ja to prepišem bratu pa brat opet meni ili npr. ja bratu, on sestri, sestra meni? Uglavnom, to treba doći ponovno meni :D.

Znači tu se dogodila promjena vlasništva i to je u pravnoj teoriji teško oboriti u slučaju da se darovatelj predomisli?

 

Ugl, zanima me najjeftinija varijanta da pola kuće neoborivo (p)ostane moja. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo mi je neobična ta tkz. osiromašenje (upitan pojam) može aktivirati povrat dara.

 

Gledajte, Ivane - osiromašenje kao mogući razlog opoziva darovanja u vašem slučaju je samo teoretski moguć, iz razloga jer ste vi i sami dužni uzdržavati oca kao njegovo dijete (a i dar bi morao biti još uvijek u vašoj imovini). Ako bi otac posegnuo za tom opcijom, sve što vi trebate napraviti jeste uzdržavati ga. Također postoji i rok u kojem se takav opoziv može napraviti - u vašem slučaju 10 godina od predaje dara. Sve piše u čl. 493. http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija