Jump to content

Izvanbračna zajednica i ovrha


maja22

Preporučene objave

Molim Vas savjet-

 

postoji dug i pokrenut će se ovrha. Dužnik je u izvanbračnoj zajednici dužoj od tri godine, te on i partnerica nisu prijavljeni na istoj adresi, iako žive skupa. Partnerica je u toj izvanbračnoj zajednici kupila auto, na njeno ime je i ona plaća kredit.

Pitanje- ukoliko se pokrene ovrha nad imovinom (nekretninama i pokretninama) dužnika, a on nema ništa na sebi, postoji li mogućnost da bude ugrožena imovina partnerice stečena u toj izvanbračnoj zajednici?

I kako postupati dalje u toj izvanbračnoj zajednici prilikom stjecanja imovine (kupnje stana npr.), a da se imovina zaštiti od ovrhe? Treba li potpisivati kakve ugovore između partnera i sl.?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnovno načelo parničnog postupka sadržano je u odredbi da je svaka stranka dužna iznijeti činjenice na kojima temelji svoje zahtjeve i predložiti dokaze kojima se utvrđuju te činjenice (čl. 7.Zakona o parničnom postupku).Svaka stranka dužna je iznijeti činjenice i predložiti dokaze na kojima temelji svoj zahtjev ili kojima pobija navode i dokaze protivnika. (čl. 219. st.1. Zakona o parničnom postupku).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem pojam teret dokazivanja- možete mi, molim vas, pojasniti, i što to konkretno znači u ovom slučaju i u praksi?

 

Znači da bi vjerovnik izvanbračnog druga trebao dokazati da ste vi i on u izvanbračnoj zajednici i tada imovinu koja je stečena radom za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, a koja bi se smatrala (izvan)bračnom stečevinom te njegov udio u istoj glede čega bi onda mogao tražiti ovrhu. Sizifov posao. Ubuduće svu imovinu "stavljati" na vaše ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija