Jump to content

Izvanredni pravni ljekovi-Revizija


Maraton

Preporučene objave

Dakle radi se o reviziji presude od strane Vrhovnog suda RH. Što se tiče predmeta prvostupanjski i drugostupanjski sud su presudili u našu korist.

Mi smo tužili i dobili spor (novčane vrijednosti), te smo nakon pravomoćnosti presude ovršili svoje novce od tuženika. E mene sad zanima, Vrhovni sud je presude ukinio i vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, da li oni mogu zahtjevati povrat ovršenog iznosa dok se nezavrši sve. S obzirom da se ne radi o stjecanju bez osnove već već je ovrha bila na osnovi pravomoćne i ovršne presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Itekako se radi o stjecanju bez osnove,buduci da obveza vraćanja, odnosno nadoknade vrijednosti nastaje i kad se nešto primi s obzirom na osnovu koja se nije ostvarila ili koja je kasnije otpala( članak 1111. stavak 3.ZOO-a)..

Primjer iz sudske prakse;

-"Stjecatelj koji je naplatio tražbinu u ovršnom postupku, na temelju tada pravomoćne i ovršne presude koja je ukinuta u revizijskom postupku, u trenutku stjecanja bio je savjestan stjecatelj koji duguje zateznu kamatu od postavljenog zahtjeva za vraćanje onoga što je naplatio u ovršnom postupku."

(VSRH, Rev -737/2002-2 od 21. rujna 2005.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka Vrhovnog suda vas nije obvezala na vracanje onog sto ste stekli ovrhom,

Hvala Matrix76, dobio sam određenja tumačenja koja se slažu s ovim da me Vrhovni sud nije obavezao na vraćanje ovrhom stečenog, niti da postoji obveza vraćanja, sve do donošenja pravomoćne presude, ali je u jednu ruku sud zauzeo novo pravno stajalište, pa mi kažu da su velike šanse da se promjeni stav suda. To je kod nas sasvim normalno, različiti sudovi, različita stajališta, svako po svome. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte jednu stvar Maraton,nije to nikakvo novo stajaliste suda,pokusacu da vam pojednostavim;

ako je VS RH ukinuo presudu u dijelu temeljem kojeg ste Vi u ovrsnom postupku namirili svoju trazbinu,to ukidanje presude nije obvezujuce po vas u smislu da vratite "ono"sto ste stekli ukinutom presudom,sve dok druga strana(ovrsenik)ne pokrene postupak za povrat stecenog bez osnova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Matrix76. Molim Vas ako mi možete objasniti još jednu stvar. Postupak ide iz početka (I stup. II stup. sad nema VSRH već se ide na USRH) i u slučaju da se parnica završi nepovoljno po mene, da li vraćam glavnicu+kamate+sudske troškove ili samo glavnica+sudske troškove s obzirom da sam novac ovršio u dobroj vjeri znači na osnovi pravomoćne presude (bez obzira što je ona ukinuta), da li bi onda trebao i kamate vratiti. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija