Jump to content

izgubljeno nasljestvo


Mirjana Radošević Balen

Preporučene objave

Moj problem glasi ovako: Moj otac je prije par godina dao bratu jednu česticu zemljišta .Moj je otac umro a moje sestre i ja saznajemo da otac nije prepisao samo tu česticu na brata nego cijelo zemljište.

Moje pitanja glase :Kako je otac mogao prepisati sve na jedno dijete ako se radi o zemljištu koje su stekli on i majka? Majka je umrla ranije nego moj otac a nije bilo ostavinske poslije njene smrti da li imamo traziti dio moje mame ?Pošto se ne radi o djedovini nego o zemljištu koje su stekli moji roditelji. Uvijek sam mislila da imovina stečena u braku djeli se na pola a u slučaju smrti jednog od supružnika dio njegove imovine nasljeđuje muž a dio djeca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimljivo pitanje, a još me više zanima odgovor. nekakva mi logika kaže da se izgubili to zemljište jer ga niste tražili na ostavinskoj. baš me zanima odgovor pravnika.

 

u sličnoj samo poziciji, mama umrla nedavno, strah me da otac danas - sutra kuću ne prepiše eventualnoj budućoj ženi, a mama mi rukom ostavila svoj dio kuće...

 

ostavinsku nitko nije sazvao, kuća je na očevoj zemlji, sagrađena u braku...zanima me, imam li pravo kao potomak majke u bilo kojem trenutku (i nakon nekoliko godina )tražit svoj dio kuće. Konkretno, mogu li ja ikad izgubit pravo na tu kuću ili možda već nemam prava jer kuća ostaje/ostat će samo u vlasništvu tate? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

 

... a mama mi rukom ostavila svoj dio kuće...

 

 

Uputile ste pitanje pravniku.

 

Nisam pravnik i ne mogu vam odgovoriti, ali mogu napisati što je potrebno da pojasnite pitanje jer inače teško da ćete dobiti odgovor.

 

Dakle, ovo gore je potpuno nejasno. Radi li se o oporuci?

 

 

...ostavinsku nitko nije sazvao, ...

 

A što vas sprečava da pokrenete ostavinski postupak? Pokretanje ostavinskog postupka je zakonska obaveza za svakog umrlog koji je u času smrti imao u vlasništvu, knjižnom ili vanknjižnom, nekretnine, a ujedno i pravo svakog (su)nasljednika (a i druga osoba koja nema nasljednih prava može pokrenuti postupak ali u njemu ne može učestvovati). Pretpostavljam da je kuća glasila samo na oca pa da zato postupak nije pokrenut po službenoj dužnosti, ali to ne znači da određeni dio nije pripadao majci.

 

 

.. kuća je na očevoj zemlji, sagrađena u braku...zanima me, imam li pravo kao potomak majke u bilo kojem trenutku (i nakon nekoliko godina )tražit svoj dio kuće. Konkretno, mogu li ja ikad izgubit pravo na tu kuću ili možda već nemam prava jer kuća ostaje/ostat će samo u vlasništvu tate? :)

 

Kao potomak ste nasljednik prvog nasljednog reda i imate pravo na srazmjerni dio nasljedstva. U ovom slučaju trebat će razlučiti što je u ukupnom imetku očeva osobna imovina, što mu pripada temeljem bračne stečevine, a što je pripadalo majci temeljem bračne stečevine i kao takvo čini ostavinu.

 

Pravo uvijek možete izgubiti ako je zadovoljen barem jedan od dva preduvjeta.

 

Jedan je da se za svoje pravo ne brinete i ništa ne poduzimate.

 

Drugi je da ne možete na sudu dokazati to što tvrdite tj. da dio imovine čini majčinu ostavinu.

 

Do svog dijela možete doći dogovorom s ostalim sunasljednicima ili sudskim postupkom. Za ovo drugo će vam svakako biti potreban odvjetnik, po mogućnosti s iskustvom u takvim sporovima, a dobro bi vam došao i pri sklapanju dogovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix, molim Vas za pomoć. Radi se o tome da je davne 1961.majka i njeno dvoje braće naslijedila po ocu i po pravovaljanoj oporuci zemljište i dio kuće u 1/2. Drugu 1/2 je naslijedila druga supruga ( deda je imao 2 braka- iz 1. 3 djece a u drugom braku nije bilo zajedničke djece, već je druga supruga imala svoje 2 djece iz prijašnjeg braka ).Na ostavinskoj raspravi majka, teta i ujak su dali izjavu da joj daju prava uživanja do njene smrti i u njihovoj polovici. Ona je umrla 1986. i od tada traje spor jer nam njeni nasljednici ( djeca iz njenog braka - ne s našim djedom ) ne daju ni pravo pristupa-dapače (!) tužili su nas da to ni nije djedovo već je sve ona sama stekla. Radi se o tome da je moja majka, teta i ujak bila po pravovaljanoj oporuci upisana kao vlasni u ZK i pošto su svi oni umrli i mi - djeca smo se upisali u ZK - ali na toj imovini postoji C-teret- zbog osporavanja našeg vlasništva. Promijenili smo već 3 odvjetnika i nitko ništa nije uspio napraviti premda imamo svu dikumentaciju o tome da je djed kupio tu zemlju ( kupoprodajni ugovor ), oporučno smo naslijedili - ali stvarno uživanje vlasništva - nemamo. Dapače, u ZK i nakon našeg nedavnog upisa kao vlasnika po smrti tete, ujaka i moje majke i dalje stoji zabilješka da se uknjižuje "pravo doživotnog uživanja" u korist druge djedove supruge koja je umrla 1986 !?

Na koji način možemo doći u stvarni posjed i pravo raspolaganja nasljedstvom - da li možemo tražiti "predaju" našeg dijela vlasništva na temelju činjenice da je smrću osobe koja je imala "pravo doživotnog uživanja" prestal ta okolnost i da se briše iz ZK ?

Unaprijed zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da je nositeljica prava dozivotnog uzivanja umrla,potrebno je u zemljisnim knjigama izvrsiti brisanje prava sluznosti.

Kaze te da ste tuzeni od strane nositeljice dozivotnog uzivanja,a da li je kad donesena presuda po pitanju iste tuzbe,ako nije,u kojem stadiju je postupak,Navodite kako ste promijenili 4 odvjetnika,pa sto vam isti kazu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija