Jump to content

Čemu služi i koja je svrha izdvajanje dokaza u kaznenom postupku?


Mak

Preporučene objave

U kaznenom postupku – pretnja smrću, izdvojen je iskaz svjedoka – policijskog djelatnika o obavijesnom razgovoru samnom kao oštečenikom, a kojeg je isti i ponovio kao svjedok na raspravi. Međutim na traženje obrane okrivljenika, taj je iskaz rješenjem raspravnog suca ,izdvojen iz spisa, te je pravomoćnošću tog rješenja „zatvoren u posebni omot i predan istražnom sucu radi očuvanja odvojeno od ostalih spisa i neće se moći razgledavati niti koristiti u postupku“ !?

 

Postupak se vodi po optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, kako to Zakon propisuje u tim slučajevima...

 

Mene kao oštečenika zanima, kako će raspravni sudac voditi postupak i donijeti odluku, ako se taj dokaz ne može koristiti.?, i kako će donjeti pravednu odluku?...,

A koju izjavu tog svjedoka meni je kao oštećeniku u postupku dala na uvid zamjenica tog ODO-a, sa naglaskom da se radi o krunskom dokazu krivnje okrivljenika!!!

 

Zanima me, što je sa tim dokazom, i dali će se, i kada će se upotrebiti kao istiniti dokaz krivnje počinjenja tog kaznenog djela od strane okrivljenika?.

 

Ne razumijem kako je to moguće, i vodi se bespredmetno, po meni nepotrebno i dugo taj postupak, ako dokaz krivnje postoji i to kao Krunski dokaz po riječima zamjenice ODO-a!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavijesni razgovor nije i ne smije biti upotrijebljen kao dokaz u postupku. On može poslužiti isključivo u svrhu izvida kaznenog djela da se ustanovi postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo.

 

A "krunski dokaz" u ovom postupku biti će vaš iskaz kao oštećenog, a ne policajca, jer isključivo vi (uz optuženika) imate neposredna saznanja o predmetu optužnice. Ocjenom vašeg iskaza sud će, u najvećem dijelu, temeljiti i svoju presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procedura.

 

Smisao je da se takav materijal ipak sačuva, jer u spisu on ne smije biti (nije dokaz), a opet moguće je da se netko žali na ovakvu odluku suca, pa onda viši sud može odlučiti drugačije (da to jeste dokaz), pa se vrati predmet na ponovno odlučivanje gdje će novi sudac (ili stari) morati i taj materijal uzeti kao dokaz. A kako će ga uzeti ako se on negdje ne čuva? Princip je - zlu ne trebalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija