Jump to content

Ostavinska rasprava


Mare11223

Preporučene objave

nasljednici su supruga i djeca/djete

pravo na obiteljsku mirovinu ima supruga (nije pokrenuta rastava braka iako su odvojeno živjeli) ako ispunjava zakonske uvjete, 50 godina života.

 

nema vanbračne zajednice. prijateljica nije nasljednik.

vanbračna zajednica je zajednica između neoženjenog muškarca i neudane žene koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u toj vezi rođeno djete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav,

molim za pomoć.

uskoro imam ostavinsku raspravu, situacija je sljedeća. kuća je bila na mami i bratu, mama je preminula. na raspravu idemo nas 3 sestre i brat. sestre i ja se odričemo svoga dijela, no i brat je rekao da se odriče svoga dijela i dijela koji već ima. je li moguće da se on svega odrekne? kome bi tada pripala kuća, te tko snosi troškove ostavinske?

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brat se ne može odreći dijela koji već ima u ostavinskom postupku, jer ta imovina i nije u sastavu ostavine, pa prema tome niti predmet ostavinskog postupka.

 

Tog dijela imovine može se odreći u posebnom postupku, pa će ta imovina pripasti državi.

 

Ako se svi odreknete (i to ne u izričito samo svoje ime), na nasljeđivanje su pozvani nasljednici drugog nasljednog reda.

 

Ako se odreknete u svoje ime, na vaše mjesto stupaju vaša djeca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sestre i ja se odričemo svoga dijela, no i brat je rekao da se odriče svoga dijela i dijela koji već ima. je li moguće da se on svega odrekne?

kakva je to muka pa se bjezi od imovine,ako su u pitanju dugovi,OK,ali nevidim razlog da se brat odrice svoje imovine koja uopce necini ostavinsku masu,sto i nije moguce u ostavinskom postupku,kako je vec receno u prednom postu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete izjaviti "odričem se" ili "odričem se u svoje ime".

 

U prvom slučaju odrekli ste se i za sebe i za svoju djecu. U drugom slučaju, nastupaju vaša djeca, odrekli ste se zapravo u njihovu korist.

 

Nespretno, jer mala greška dovodi do sasvim različitog rezultata, ali tako je propisano Zakonom o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Desi se zbog ovako male razlike da niti javni bilježnik ne shvati točno izjavu, provjerite da li vas je dobro shvatio, možete naglasiti da se odričete i u ime svojih potomaka (ako je to vaša namjera).

 

Za troškove ne znam točno, ali je na Legalisu bilo o tome, potražite, a na stranicama Javnobilježničke komore imate i cjenik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Haj. Otac mi je preminuo prije 10 dana. U Matičnom uredu sam dao podatke o nasljednicima. Jedan sam ja, njegov sin i kćer pok. brata koja živi u Njemačkoj. Odriče se nasljedstva na iznos koji je na tekučem računu / nema nekretnina ili bilo kakve druge imovine/ . Zanima nas kako to da uradi u Njemačkoj. Dali tekst odricanja piše na hrvatskom ili njemačkom jer ovjerava njihov ovlašteni službenik - da se izbjegne plačanje prijevoda / upozorenje jednog našeg prijatelja/. Želi to što prije napraviti da se rasprava ne odugovlači. U Hrvatsku ne dolazi do 10 mjeseca. MOLIM savjet što da napravi i ako ovjeri dokument dali sama šalje pokretaču ostavinske ili može poslati meni pa da ja predam kad mi se jave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija