Jump to content

Zastara kaznenog postupka


foka

Preporučene objave

2.10.2013 osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 1 godine i 10 mjeseci uz primjenu uvjetne kazne do 3 godine za kaznena djela iz čl. 291. st 2 i čl.312st.2 KZ/97 da sam učinio kazneno djelo od kraja 2003. do 30.09.2005. godine.Žalio se ja, žalilo se ODO i županijski sud ukinuo presudu 29.4.2014. i sve vratio na prvostupanjski sud. Moj odvjetnik veli da zastara ide od 30.9.2005., što znači da 30.9.2015. je cijeli postupak u zastari, odnosno kako vrijeme ide tako dio po dio postupka pada u zastaru. ponovno suđenje zakazano tek u 9 mjesecu 2014. Da li zastara ide tako ili je bilo prekida?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mijenjajte odvjetnika.

 

U pravu je kada kaže da zastara teče od 30/09/2005, međutim u svemu ostalome je u krivu.

 

Ispustio je iz vida (ili ne zna) da je stupio na snagu novi Kazneni zakon, a sukladno njegovom čl. 81. st. 1. , zastarni rok za kaznena djela za koja se vi teretite (sa propisanom kaznom zatvora do 5 godina) jeste - 15 godina.

 

Nadalje, ovaj navod da cit. "kako vrijeme ide tako dio po dio postupka pada u zastaru", više ne vrijedi, iz razloga što je (opet) novi KZ izmijenio pitanje zastare kod produljenog kaznenog djela, i to čl. 82. st. 2. - "Ako posljedica koja je obilježje kaznenog djela nastupi kasnije, zastara počinje teći od tog trenutka."

 

Što znači da se kod produljenog kaznenog djela, isto više ne rastavlja na "proste faktore" (pojedine radnje koje ulaze u njegov koncept), već se sve gleda kao cjelina. Stoga, nema više ni provjeravanja zastarnog roka u odnosu na svaku pojedinu radnju produljenog kaznenog djela. Time je konačno ispravljeno neopravdano dvostruko favoriziranje okrivljenika - naime, produljeno kazneno djelo jedno je kazneno djelo i sukladno tome se procjenjuje u svemu, pa i po pitanju zastare.

 

I da preveniram bilo kakvo pitanje konotirano načelom obvezne primjene blažeg zakona - kod zastare to načelo ne vrijedi, jer zastara nije i ne može biti privilegij okrivljenika.

 

Drugim riječima, u vašem predmetu zastara nastupa sa danom 01/10/2020.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je odvjetnik rekao da se primjenjuje na mene stari KZ iz 1997. godine, s time i da je i prvostupanjski sud na napomenu mog odvjetnika ubrzao presudu baš zbog toga što se približava zastara. Meni osobno nije niti cilj da ode sve u zastaru, nego da se to konačno riješi. Osim toga optužnica se odnosila na period od 1999. god. do 30.09.2005. godine, ali je zbog zastare od 1999. do 2003. dio otpao kako je prvostupanjski sud odlučio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Koji će se KZ primijeniti, prosuditi će sud. Ali po pitanju zastare, uvijek se primjenjuje novi zakon.

 

Mozete li to malo pojasniti?

Naime Cl.3 st. 1 KZa jasno kaze da se "prema pocinitelju primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je kazneno djelo pocinjeno" ​te ne govori da se to ne odnosi na zastarne rokove?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija