Jump to content

prijevremena mirovina-branitelji


Igor Mankas

Preporučene objave

Poštovani, otac ove godine navršava 58 godina života, ima iza sebe 33 godine staža i 1200 dana vojske (dragovoljac domovinskog rata), odnosno 3,25 godina u vojsci.

 

Sada je već dvije godine na zavodu za zapošavanje (otišao uz otpremninu iz firme u kojoj je radio). Receno mu je da će prva prava za prijevremenu mirovinu ostvariti sa 60 godina starosti, međutim, nešto se pričalo za branitelje da po novom ostvaruju to pravo sa 58 navršenih godina i neznam koliko staža. Možete li mi molim Vas malo pojasniti njegovu situaciju i dali mora čekati još dvije godine do prvih uvijeta (ako ih i tada bude imao, jel kako se to mijenja....). Samo da napomenem, ako se ne varam ovih 3 godine u vojsci se računa kao 6 staža? što znaci da bi on u pravilu sada imao 39 godina staža. Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Igore,

sumnjam da se nešto u zakonu mijenjalo u korist branitelja, moguće je samo da se zakon mijenja na štetu branitelja.

 

Krivo si shvatio Bovu, jer ti je on želio reći da je i ženama povećana starosna dob i godine staža za odlazak u prijevremenu mirovinu. Prije im je trebalo 55 g. starosti i 30 g. staža. Sada im treba godina dana više. Zato je najbolje da se obratite najbližem HZMO-u i tamo vidite kako stvari stoje :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo da se i ja nadovežem pitanjem. Moj punac 21.01.2015.-e navršava 60 godina. Nedavno je dobio otkaz... ima 34,6 god. staža i sada je bio u mirovinskom te su mu rekli da može dokupiti 6 mj. staža pa bi imao 35 god. te bi onda imao pravo na PRIJEVREMENU MIROVINU. Pitao je dali onda ima pravo na Braniteljsku mirovinu jer će mu civilna biti mala (radnik...) a Hrvatski je Dragovoljac, 1,5 god. u ratu, i gospođa mu je rekla da ona misli da nema pravo na najnižu Braniteljsku? MOLIM pomoć, znate kako je, čovjek bez posla i obitelj... Unaprijed Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Prvo mora obavezno dokupiti tih nedostajućih 6 mjeseci staža, drugo što se tiće "Najniža mirovina za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata" po meni ako si dobro tumačim ovaj tekst imat će pravo ako će mu izračunata mirovina od strane HZMO-a iznosi manje od svote najniže mirovine.

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=1210

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje u ovom objašnjenju se govori o dvije stvari:

Prva:

"Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika, ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina.

Druga:

"Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena, a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»)."

 

Znaci u prvom slucaju "ako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine", a u drugom ako ima navršenih 65 godina života i za stjecanje mirovine nema dovoljno staža.

 

Ako ja dobro rezoniram.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pitanje: Nedavno mi je umro otac (55 g.), a bio je 6 mjeseci branitelj, imao je braniteljski pokop itd. Danas mi je g. iz Pogrebnog rekao da moja majka ima pravo na braniteljsku mirovinu (?), ali ona ima 53 godine, a on joj je rekao da žene branitelja to mogu dobiti već sa 45 godina. Da li je to istina? Ako jest, gdje da se majka obrati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija