Jump to content

pojedinačni ispravni postupak za više čestica izlazak na teren


unreal990

Preporučene objave

Molim pomoć.

 

Dali je moguće pokrenuti pojedinačni ispravni potupak za više čestica od jednom koje se nalaze u istom zk ulošku a čije stjecanje bi bilo temeljeno dosjelošću? Kad bi takvo što bilo moguće dali onda sudac u istom danu obiđe sve čestice (koje su relativno blizu) ili? i dali troškovi takvog postupka koštaju više nego kad se radi o samo jednoj čestici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć.

 

Dali je moguće pokrenuti pojedinačni ispravni potupak za više čestica od jednom koje se nalaze u istom zk ulošku a čije stjecanje bi bilo temeljeno dosjelošću?

 

Moguće je, i na više čestica u više z.k. uložaka s više vlasnika, sve u jednom prijedlogu, bitan je pravni temelj za ispravni, bar sam ja tako radio, po uputama iz zk odjela i legalisa, ali uvijek prvo pitati u nadležnom zk odjelu, da ne bi slučajno bilo iznenađenja.

 

Znači provjera, obavezno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako biste stjecanje temljeli na dosjelosti, onda biste trebali ići u parnicu.

 

Pojedinačni ispravni postupak se provodi kad vlasništvo nije sporno, ali vlasnik nema formalne uvjete za upis (npr. kupoprodajni ugovor, ili su podaci u z.k. o osobama i adresama beznadno neuskladivi s današnjim stanjem, ili slično).

 

Kod dosjelosti teoretski postoji spor između formalnog upisanog u z.k. i stvarnog vlasnika.

 

U praksi je to dosta slično, jer i u pojedinačnom ispravnom postupku zahtjev za upis temeljite na činjenici da već dugo imate zemlju u svojem posjedu i nitko vam vlasništvo ne osporava. Dakle, u vašem slučaju je pojedinačni ispravni postupak u redu.

 

Za svjedoke nije bitno da budu susjedi (nikad nisam čuo riječ gribljenik :-) već da se radi o osobama za koje se može vjerovati da imaju odgovarajuća pouzdana saznanja. Druga je stvar što su susjedi najčešće ti koji po prirodi stvari zadovoljavaju takav uvjet. Prema tome, mogu i isti svjedoci za sve čestice. (Pretpostavljam da se ne radi o spornim međama, to se doista rješava sa susjedima, ali ne u ispravnom postupku.)

 

No, na prvom mjestu treba pozvati sve upisane u z.k. kao vlasnike, dakle formalne vlasnike. Ako oni priznaju vaš zahtjev, ili ako se odazovu samo neki pa priznaju, a obavještavanje ostalih koje se ne odazovu je bilo valjano izravnim putem i putem Narodnih Novina, onda vam svjedoci i ne trebaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija