Jump to content

lazne regis.tablice


anton887

Preporučene objave

Slijedi vjerojatno kaznena prijava zbog krivotvorenja isprava, a bit će tu još i prekršajna prijava zbog upravljanja neregistriranim, neosiguranim i tehnički nepregledanim vozilom, a i tko zna što će policija još "prikačiti" (bit će tu svašta i vjerojatno visoka novčana kazna).

 

Vidim i iz ranijih postova da je bilo nekakvih problema sa tablicama, a to sigurno neće biti olakotna okolnost.

 

Koliko sam shvatio (a mislim da sam dobro shvatio) tablice nisu bile "lažne" već prave, jedino je problem što su se pod čudnim okolnostima našle na pogrešnom vozilu u pogrešno vrijeme, a za to se u praksi dobiva kaznena prijava zbog krivotvorenja isprava uz još neke prekršajne prijave........

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom predmetu biti će prijavljen i optužen modalitet preinake registarske pločice. Naime, sukladno ustaljenoj sudskoj praksi, premještaj registarskih pločica na drugo motorno vozilo jeste preinaka registarskih pločica, budući se one izdaju za točno određeno vozilo.

 

hvala g man. Mozete mi napisati broj presude koja o tome govori da pogledam praksu ili kako da to nađem. Također me zanima kada bi sud oslobodio u ovom slucaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji doista obilna (višedesetljetna) judikatura o toj tematici, evo samo jedne presude - VSRH broj IV Kž-94/91.

 

Oslobođenje je praktički nemoguće, u teoriji jedino u slučaju zablude da se radi o drugim reg. pločicama, a koja zabluda isključuje krivnju. Ovo je neprimjenjivo na vaš slučaj, jer su oba automobila vaša.

 

Priznajte, pokajte se i ići će najvjerojatnije uvjetna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokusavam objasniti da to sto ste stavili svoje tablice je totalna glupost koja je nepromosljena i glupa,na kraju i novcano skupa(prekrsajni postupak). Smatram da nije potrebna kazna . Kazna je vec dobivena (prekrsajni postupak) i mislim da jos nije potrebna i osuda.

U vecini slucajeva nepripadajuce registarske plocice stavlju osobe koje cine kaznena djela kako bi teze bili uhvaceni ili zaveli policiju na krivi trag zato se ovdje pocela primjenjivat takva sudska praksa kao kz krivotvorenja kako sprijecili daljnja kaznena djela i kako bi drustvu pokazali da nema milosti.

 

Pocinitelj je ovdje stavio nesto na nepripadajuce mjesto. A to nije ni potpis niti izradio nekakav dokument niti cinio upornost niti plan niti se koristio tudim indentitetom. On je svoje tablice stavio na svoj automobil.eventualno je problem sto su plocice prije deset godina trebale bit vracene pa ih je policija odjavila i ponistila te tako tad postaju krivotvorine jer nisu postojale. Kao npr prijavite nestanak osobne i nakon sto je mup ponisti vi je najdete i tada da osobna karta postaje krivotvorina i ako se koristite s njom. To bi mogao biti problem ako bi tuzioc isao na taj nacin na osudu. Dok premjestanje nije kazneno djelo .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uhvace sam sa laznim tablicama. Te tablice su mi od prethodnog auta prije vise od 10 god.koje nisam vratio. Rekli su mi da ide kaznena prijava. Da li se smatraju laznima ako su ipak moje od mog prethodnog vozila,dakle nisu ukradene niti napravljene ? Molim za pomoc i savjet sto i kako. Hvala vam

ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

 

Članak 238.

 

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja motornim ili priključnim vozilom, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

 

Članak 244.

 

(1) Motorna vozila u prometu moraju imati po dvije registarske, prenosive, izvozne, odnosno pokusne pločice.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, motocikli, traktori, radni strojevi, mopedi i priključna vozila mogu imati po jednu pločicu.

(3) Registarska pločica istaknuta na vozilu mora biti izdana za to vozilo.

(4) Pločice i međunarodna oznaka iz članka 243. stavka 2. ovoga Zakona na vozilu moraju biti postavljene tako da se dobro vide, ne smiju se oštećivati, ne smije se dodavati sadržaj koji nije propisan i moraju biti čitljive.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako na vozilu koristi pločice koje nisu izdane za to vozilo.

(6) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(7) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom na kojem su istaknute pločice koje nisu izdane za to vozilo.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač vozila koji nema propisan broj pločica ili na kojem su te pločice ili međunarodna oznaka postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive.

 

Članak 250.

 

(1) Vlasnik vozila, koji ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole dužan je odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji.

(2) Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od prodaje vozila odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, vlasnik vozila nije dužan vratiti registarske pločice ukoliko ih na propisan način ustupi kupcu vozila.

(4) Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli ili knjižici vozila.

(5) Vlasnik vozila dužan je u roku od 30 dana odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

(6) Odredbe stavka 1. ovoga članka ne odnose se na vlasnike vozila iz članka 249. ovoga Zakona osim vozila koja se moraju privremeno registrirati u skladu s odredbom stavka 2. članka 249. ovoga Zakona.

(7) Vlasnik vozila iz članka 249. koji najkasnije u roku od 12 mjeseci ne obnovi privremenu registraciju dužan je postupiti sukladno odredbi stavka 1. ovoga članka.

(8) Za odjavu vozila, koje je po propisima o gospodarenju otpadnim vozilima otpadno vozilo, vlasnik vozila dužan je uz prometnu dozvolu i registarske pločice priložiti i Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila.

(9) Za odjavu vozila, koje po propisima o gospodarenju otpadnim vozilima nije otpadno vozilo, vlasnik vozila dužan je uz prometnu dozvolu i registarske pločice priložiti i izjavu o mjestu čuvanja vozila.

(10) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

(11) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(12) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

**********************************************************************

Eto šta kaže Zakon u vezi istoga, pa se pokušaj pronaći u ovim člancima.

 

A kaznena prijava će ti ići radi krivotvorenja isprava. To ne znači da si krivotvorio reg pločice, nego da si svjesno stavio krive, neodgovarajuće reg pločice na drugo vozilo i time krivotvorio identitet istog vozila. Znači teretit će te, da si krivotvorio identitet vozilu. Recimo stavio si reg pločice od vozila iste marke , tipa i boje ali drugog broja šasije na drugo isto ili slično takvo vozilo ali posve drugog broja šasije. Znači tim činom si lažirao ( krivotvorio ) identitet vozila na koje si stavio te reg pločice a ne same reg pločice.

NPR. To bi ti se isto moglo usporediti sa putnim ispravama. Kao da svjesno koristiš putovnicu od brata blizanca . Ništa nije krivotvoreno fizički ( putovnica je original izdana od MUP-a i važeća ) ali ti više nisi Marko nego si Slavko .

 

Ako si do sada bio čist što se tiče istih ili sličnih kaznenih djela ili ako nisi na uvjetnoj, najvjerojatnije češ za isto kazneno djelo dobiti uvjetnu osudu od vjerojatno 1 do 2 godine.

 

Ali više će te koštati kazna po gore napisanim člancima nego komplet registracija za 2 godine za auto.

 

Možda se to ovako na prvi pogled čini beznačajno kazneno djelo, no ako se malo dublje pogleda u problematiku uvidjet čete da i nije baš tako beznačajno.

 

Dok imaš nepripadajuče reg pločice na autu - auto ima drugi identitet. Naplata parkiranja dolazi u upit, kao i npr. naplata novčanih kazni od komunalnih redara za nepropisno parkiranje. Tu se dovode u zabludu i svi ostali građani koji u slučaju kakve prometne nesreće mogu biti svjedoci istog reg broja i vozila a policija kada ukuca tu reg oznaku u njihov sustav izbaci im se nešto što nema veze sa svjedočenjem svjedoka. ITD.......

Zamislite kada bi svi građani promješali reg pločice s vozila na vozilo ? Koja bi pomutnja za policiju nastala ?

 

Tako da to nije za igru. Ako nemaš novaca za registraciju - parkiraj auto i idi busom ili se povezi s prijateljem , pa kada češ imati budeš registrirao, ako ne prodaj auto i riješio si se muka.

 

Ovako, dok se bude uhvaćen u istome......samo gledajući s financijske strane što se tiće prekršaja za platiti novčanih kazni.....bit će puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,jasno mi je sada. Dakle nema nikakve sanse za beznacajnost djela? I da, nisam prethodno kaznjavan...hvala vam. I molim za jos jedan odgovor. Da li se po novom dogovara sa DO o kazni ili se ide na sud direktno? Hvala jos jednom

U tvom slučaju ideš na sud. Na suđenju se možeš braniti šutnjom sve do kraja suđenja a možeš odmah priznati ili ne priznati krivnju.

Dogovori koje spominješ se koriste u tzv. velikim slučajevima, kod velikih riba gdje se vrti velika lova ( legalna ili iliegalna ), gdje je kriminalno djelo počinila kakva kriminalna organizacija ili pod njezinim utjecajem počinio određeni pojedinac.

Uglavnom u slučajevima od velikog interesa za tužiteljstvo a gdje oni stoje na tzv. " staklenim nogama " jer nemaju dovoljno jake dokaze vezano za isti određeni predmet ".

 

A probaj kontaktirati s nekim odvjetnikom ( privatno ili službeno ) pa se informiraj što bi za tebe u istom slučaju bilo najbolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, Antone -

 

beznačajnog djela ovdje nema niti ga je ikad bilo. Slučaj Maresti (dvostruka kažnjivost) na koji vas neki upućuju, ovdje isto tako nema primjene, jer se radi o totalno drugačijim stvarima.

 

Molim korisnike da ne pišu o stvarima za koje nisu sigurni ili pak nagađaju o njima, jer dovode ljude u zabludu.

 

Reg. pločice izdane su za točno određeno vozilo. Vi ste ih stavili na drugo vozilo i time zapravo iskrivili volju izdavatelja. Iz tog razloga se navedeni postupak smatra preinakom javne isprave.

 

Obzirom su dokazi čisti, moj savjet - priznati, pokajati se i razgovarati sa DORH-om, prije samog ispitivanja o mogućnosti izdavanja kaznenog naloga za vaš slučaj (uvjetna osuda), a čemu će se svakako udovoljiti ukoliko postupite kao što sam naveo i ukoliko vam je ovo prvo kazneno djelo. Na taj nalog nećete prigovoriti, kao ni DORH i protekom roka za prigovor, nalog postaje pravomoćan, te vam počinje teći rok provjeravanja iz uvjetne osude. Svi sretni i zadovoljni.

 

Sve ostalo je nepotrebno odgađanje neizbježnog, uz trošenje živaca, vremena i novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako ćete biti pozvani na tzv. prvo ispitivanje, jer je isto preduvjet podizanju optužnice (izuzev suđenja u odsutnosti).

 

Kada dođe taj dan, prije samog ispitivanja zamolite zamjenika zaduženog za vaš predmet za razgovor u kojem možete dogovoriti sve o čemu sam vam pisao ovdje. I DORH-u je navedeno također u interesu, ponavljam ukoliko vam je ovo prvo kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se dogoditi (a i mislim da će biti tako) da sud donese odluku-rješenje bez saslušanja. (dobiješ poštom odluku - vjerojatno uvjetnu kaznu - platiš sudske troškove i kraj). Neće biti velika novčana kazna, ali bit će uvjetna zatvorska.

 

A za prekršaj - vjerojatno ćeš dobiti poziv jer će kazna iz ZOPSC biti "bolnija"-novčana.

 

Nema tu previše pametovanja, sačekaj pozive pa, znat ćeš onda..........ovako ne vrijedi diskutirati i "mlatit praznu slamu".

 

Ako ti je namjera angažirati odvjetnika - moja ti je preporuka da na prekršajnom sudu kažeš da nemaš novaca da angažiraš odvjetnika, iako će te sutkinja iliti sudac upitati gdje radiš i sve ono ostalo.........da bi mogli donijeti objektivnu kaznu provjerivši tvoje imovinsko stanje i prijašnje prekršaje .

 

Ja, osobno, da me se upita, malo bih te drapnio (toliko da vidiš da se ne smiješ zay...u prometu-znaš što si napravio i nemoj se praviti blesav), ali ne previše jer pretpostavljam da ti takva ideja sa marifetlucima sa tablicama više ne bi pala na pamet.

 

Vidjet ćeš kad stignu "čestitke-pozivi" pa napiši ovdje kako si prošao na sudu.

 

Sretno. Na prekršajnom sudu (možda općinskom) - najbezbolnije ti je da se pokaješ.

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija