Jump to content

vraćanje imovine


micicici

Preporučene objave

Nakon smrti roditelja, naslijedila sam kuću koju sam prodala.Od tih sam novaca kupila drugu kuću u drugom gradu, no stavila sam je na suprugovo ime.

Pošto je suprug alkoholičar i ne brine se za dijete i mene, da li ja imam pravo tu kuću vratiti na svoje ime, tj. zatražiti da kuća glasi na mene pošto se radi o novcu koji sam ja stekla prodajom nasljedstva.

Suprug ne radi i želi pobiti pravo djetetu i meni na istu kuću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno se radilo o darovanju, u kojem slučaju, imajući u vidu okolnosti - rješenje se nudi u opozivu darovanja zbog grube nezahvalnosti obdarenika iz čl. 494. Zakona o obveznim odnosima, a razlog bi bio cit. "suprug alkoholičar i ne brine se za dijete i mene". Jedino je upitno ovo saznanje za razlog opoziva, koje mora biti u roku od jedne godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moglo bi se dokazivati da je - s obzirom na okolnosti - kupoprodajni ugovor u suštini darovni ugovor, pa ga onda pokušati opozvati kako je G-man opisao. Teško je reći bi li to bilo uspješno.

 

Također uvijek možete tražiti da se upišete kao suvlasnik u 1/2 dijela kuće pozivajući se na to da se radi o bračnoj stečevini, jer ju je suprug "kupio" za trajanja braka. U tome biste sigurno bili uspješni, ali to onda potpuno isključuje prvu mogućnost (i obratno). Ova mogućnost bi vam mogla poslužiti za nevolju, da otežate suprugu da napravi neku nepodopštinu s kućom, npr. da ju optereti dugom, proda ili nešto slično. Iako, on to može učiniti sa svojim dijelom ali raspolagati kućom u suvlasništvu je ipak dosta teže nego kad je samo jedan vlasnik.

 

Da bude jasno, vi ste (najmanje) suvlasnik u 1/2 i ako se ne upišete u zemljišne knjige, ali trećoj strani koja bi ušla s vašim suprugom u neki opisani odnos to ne mora biti poznato, ako nije upisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija