Jump to content

Nasljedstvo i dug


Kobichenko

Preporučene objave

Imam slučaj di su mi roditelji umrli još dok sam bio mlad i ja sam neko vrijeme nastavio živjeti sa djedom i bakom (po maminoj strani). Prvo je umro djed a onda i baka, međutim ja sam se odselio 3 godine prije nego je ona umrla. Na nju je ostao dug od struje i komunalnog, tj. dug koji se stvorio nakon što je ona umrla. Predpostavljam da su to ona minimalna mjesečna davanja. Kao nasljednici smo ostali moja teta (mamina sestra), moja sestra i ja. Teta je odbila nasljedstvo te ga je prebacila na mene, te je javni bilježnik donio odluku u kojoj sam ja nasljedio 2/3 novca (oko 2.000kn) a 1/3 je nasljedila moja sestra. Ja taj novac nisam nikad podigao jer ga u načelu nisam ni htio te vjerovatno još uvijek stoji u "socijalnom". Novac je u biti zadnja mirovina koja je morala biti isplačena ali zbog smrti moje bake je ostala ležati kod njih do ostavinske rasprave.

Stan se još uvijek vodi pola na općinu (posljedica konfiskacije u SFRJ) a pola su dobili nasljednici starog vlasnika. Sudski se još uvijek navlače oko te razdiobe tako da u biti čak nemam ni kome ključeve od stana predat a cijeli status oko stanova u mojoj zgradi je neriješen tako da su nam još odavno (svi stanari) ukinuli neka davanja jer u biti zakonski ne postoji vlasnik (mislim da se radilo o stanarini).

Sad me zanima jesam li ja dužan platiti taj dug koji je nastao nakon smrti moje bake iako u stanu nije bilo nikoga, tj nije došlo do korištenja stana niti struje?

Što se tiče objave da je nastupila smrt moje bake ja sam osobno otišao u firmu koja se bavi naplatom komunalne naknade kao i HEP te im dao do znanja da je stan prazan a nositelj stanarskog prava (moja baka) je umro, na što mi je HEP rekao da će to srediti a u firmi koja naplačuje komunalno mi je rečeno da netko mora plačati onaj minimalan iznos iako nitko ne živi u stanu. I sad je ispalo da je HEP slao uplate i iskopčao struju za što me u biti briga, stan je prazan, a firma za naplatu komunalnog šalje i dalje uplatnice.

Što sad da radim?

 

P.S. Zadnja mirovina moje baka je jedina stvar koja se nasljeđivala jer ničeg drugog nije ni bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dužnost vlasnika stana je da plaća sve troškove nastale korištenjem stana kao i obvezeodređene zakonskim propisima (osim ako ugovorom te troškove prenese na korisnika stana).

 

stanarsko pravo nisi nasljedio ? nitu si sklopio ugovor o najmu ?

ako sam dobro razumio stan ne koristiš.

kao bakin nasljednik dužan si platiti njen dug. dug koji navodiš je nastao nakon njene smrti i odnosi se na paušale na stanu koji niko nije koristio, kom.naknadu itd.

one koji traže da platiš trošak koji nisi napravio uputu u općinu koja je i vlasnik1/2 stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne na stan nisam nikad ni imao pravo, dali kao zaštićeni najmoprimac ili bilo kako drugačije. Jedini koji je to pravo imao je bio moj djed (čak ni baka). Onda su svima oduzeli stanarsko pravo računajući i mog djeda jer su se pojavili nasljednici i napravili potraživanje na cijelu kuću (cca 20 stanova sve skupa). Nešto su govorili da će svi koji su živjeli u stanovima dobiti status zaštićenih najmoprimca. I onda se sve zakompliciralo, mom djedu (kao i ostalima) su vratili novac od stanarina jer s obzirom na stanje stanova mi u biti nismo to smijeli platiti ali kako ne postoji zvanično vlasnik nismo plačali ni najam. Stanarsko pravo nisam nasljedio jer ga i ne mogu nasljediti a nisam ni sklapao ugovor o najmu jer se stanovi ne mogu dati u (pod)najam, i stan ne koristim 3 godine prije nego je moja baka umrla. Negdje sam pročitao da sam dužan platiti koliko sam nasljedio. Taj novac nisam nikad podignuo tako da što se mene tiče ja nemam nikakvih problema da ga preuzmem i prosljedim međutim isto tako sam pročitao da ako platim makar dio duga to je kao da ga prihvaćam i priznajem u cijelosti.

Ono što mi je suludo da oni i dalje šalu uplatnice na osobu koje više nema ikao sam im jasno dao do znanja da je dotična osoba (moja baka) umrla i da je stan potpuno prazan. Što se tiče HEP-a tu je stvar još bolja, naime sat glasi na mog djeda koji je umro prije bake. Mi smo pokušali to prebacit na moju baku ali HEP je odbio iz razloga jer ona nije vlasnik stana tako da je moja baka nekoliko godina plačala struju na ime pokojnog muža.

Eto ako ovih nekoliko dodatnih detalja nešto znaći ili mijenja na priči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija