Jump to content

Ostavinska rasprava


NevenZG

Preporučene objave

Poštovani,

molio bih Vas za pomoć, vezano za sljedeću situaciju.

Otac mi je umro u rujnu prošle godine i saznao sam tek sada da

ostavinske rasprava neće ni biti (ako ja nešto ne poduzmem).

Otac je živio u drugom gradu, ponovo se oženio i ima dijete iz tog braka.

Sve što je imao je prepisao na ženu i to dijete, ali je dobio značajan iznos

za prodaju kuće na elitnoj lokaciji u Zagrebu.

Postoji li način da ja dobijem nužni dio od toga, obzirom da ništa nije

glasilo na njegovo ime u trenutku smrti?

Koliko znam, oporuku nije napisao.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pod ovim "prepisivanjem" drugoj supruzi i djetetu mislite na darovanje, onda je moguće da tražite njihovo uračunavanje u ostavinu i dobijete nužni dio. Također, na čije je ime glasila ova kuća koju je prodao? Ako je na očevo ime i novci dobiveni za nju, čine ostavinu. Inicirajte pokretanje ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, ne znam na koji način je to uredio, njegove riječi svojedobno su bile "prepisao sam sve na njih". Njegova supruga mi ne bi ni rekla da li je riječ o darovanju ili nekom drugom obliku. Što se tiče kuće koju je prodao, bila je na ime njegovih pokojnih roditelja i on je novac dobiven od prodaje podijelio sa svoje 2 sestre.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda provjerite u Gruntovnici, sve ove nekretnine koje su bile očeve, tamo imate upisano na temelju čega su one prešle u vlasništvo supruge i njihovog zajedničkog djeteta (je li u pitanju darovanje, doživotno uzdržavanje, kupoprodaja možda i sl.).

 

I druga stvar - zar na njegovim računima nema nikakvog novca? Plus pokretnine (automobil i sl.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, ne znam na koji način je to uredio, njegove riječi svojedobno su bile "prepisao sam sve na njih". Njegova supruga mi ne bi ni rekla da li je riječ o darovanju ili nekom drugom obliku. Što se tiče kuće koju je prodao, bila je na ime njegovih pokojnih roditelja, a kada su oni umrli pretpostavljam da je prepisana na njega i njegove sestre, te je on novac dobiven od prodaje podijelio sa svoje 2 sestre.

 

Ažurirano

 

Automobil mu je bio od supruge. Zvao sam gruntovnicu jučer još, na njegovo ime nije bilo ničega. Kažem, on je prodao svoju obiteljsku kuću i taj novac je vjerojatno otišao u njihov kućni budžet, sumnjam da mogu dokazati gdje je novac otišao. Da li bi išta pomoglo da pokušam ući u trag prodaji te kuće u ZG, gdje se vidi da je on jedan prodavatelja? To je bilo prije 15-ak godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...Zvao sam gruntovnicu jučer još, na njegovo ime nije bilo ničega. Kažem, on je prodao svoju obiteljsku kuću i taj novac je vjerojatno otišao u njihov kućni budžet, sumnjam da mogu dokazati gdje je novac otišao. Da li bi išta pomoglo da pokušam ući u trag prodaji te kuće u ZG, gdje se vidi da je on jedan prodavatelja? To je bilo prije 15-ak godina.

 

Gruntovnica (i općenito bilo kakva administracija) se ne "zove" nego se sve obavlja službenim putem, dakle u pravilu pismeno, kod gruntovnice može i osobnim dolaskom iako je i tu bolje sve obavljati pismeno. Za usmene pogrešne informacije nitko ne može odgovarati niti se može uopće dokazati da je bilo usmenog kontakta.

 

Inače, ovo što ste napisali je (prilično) proturječno. Ako vaš otac nikada nije bio upisan u zemljišne knjige (znao sam da u gruntovnici možete dobiti povijesne podatke za konkretni z.k. uložak, ali ne i da se to može za neku osobu), onda je teško mogao prodati kuću. Možda je i prodao kuću za koju je netko drugi upisan kao vlasnik, ali se kupac u tom slučaju ne bi mogao upisati kao novi vlasnik tj. zapravo ne bi mogao steći vlasništvo, a većini kupaca se to ne sviđa.

 

Dake, pronađite z.k. uložak u koji je upisana kuća odnosno nekretnina u Zagrebu i provjerite što se s tom nekretninom događalo. U Zagrebu do broja z.k. uloška odnosno katastarske čestice možete i pomoću adrese.

 

https://e-uprava.apis-it.hr/katweb/servlet/Logon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...(znao sam da u gruntovnici možete dobiti povijesne podatke za konkretni z.k. uložak, ali ne i da se to može za neku osobu)...

 

Mislio sam naravno vezano uz konkretan ZK uložak. Svakako provjeriti.

 

Plus da se nismo ni dotakli pitanja očeva udjela u bračnoj stečevini, a što je opet pitanje dokazivanja. Uglavnom, da skratimo - angažirajte odvjetnika, podastrite mu sve podatke kojima raspolažete i tada ćete moći dobiti najbolji mogući savjet, odnosno isplati li se ili ne ići u to sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ažurirano

 

Dakle, nije otac prepisao nekretninu na ženu i dijete, nego je prodao kuću u ZG, i ja smatram da bi dio tog novca (nužni dio) trebali dobiti moj brat i ja. Da li je to temelj za pokretanje ostavinskog procesa?

 

dali je problem u vama ili njemu? niste održavali kontakte kao s ocem a hočete nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da preciziram, dobio sam nove info u medjuvremenu... Na njegovo ime nije nista prijavljeno.. Ako je od kuce koju je prodao kupio zemljiste , to je odmah bilo upisano na drugu suprugu i kcerku.. Mozda zvuci pitanje naivno (ovo naime, uopce nije moje polje); ako nije bilo icega upisanog kao njegovo vlasnistvo u trenutku smrti, imam li ja uopce sto traziti kao nuzni dio? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim vas savjet,

 

iza mog pokojnog djeda sazvano je ostavinsko ročište sa 4 stranke u postupku, uključujući i mene. Na prvom ročištu su pristupile 3 stranke u postupku, uključujući i mene, a jedna stranka u postupku nije iako je osobno zaprimila poziv. Da li je zakonski potrebno da javni bilježnik ponovno šalje poziv osobi za drugo ročište, a zaprimila je poziv za prvo nakon čega se nije očitovala?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija