Jump to content

Oduzimanje prednosti?


SofaSurfer

Preporučene objave

Poštovanje,

 

danas sam imao jednu vrlo čudnu situaciju na rotoru na Jadranskoj aveniji u Zagrebu. Naime, stajao sam u koloni na ulasku u rotor u srednjoj traci. Kad sam došao na red da se uključim u rotor, pogledao sam lijevo i uključio se u rotor u vanjsku traku koja se nastavljala na srednju s koje sam došao, vozeći se normano unutar ograničenja. Ubrzo sam prošao pored izlaza kretajući se po vanjskoj traci, međutim izgleda da je vozilo iz srednje trake (unutarnje) htjelo izaći van. Nažalost, to je vozilo bilo policijsko.

 

Nakon prolaska rotora, policijac je doletio s upaljenim rotirkama i zaustavio. Vidno vrlo uzrujan je došao do mene i govoriti da sam mu oduzeo prednost, te me tražio dokumente. Ja sam mu odgovorio da sam se kretao po vanjskoj traci i da mislim da nisam oduzeo prednost. On me pitao da li sam vidio znak "STOP" i da moram stati, na što sam mu ja rekao da stoji znak trokuta, a ne "STOP". Ali bez obzira na sve, ako i je to istina da sam na ovaj način mu oduzeo prednost, da sam onda spreman platiti kaznu bez ikakvog pogovora. On je na to odgovorio da će me prijaviti na prekršajni sud, predao mi dokumente i otišao bez pozdrava.

 

S obzirom na tu situaciju, ljubazno bih vas molio za informaciju šta mogu dalje očekivati? Ako dođem na sud, nema problema, ako sam pogrješio platit ću kaznu, ali me je najviše strah da ne izgubim vozačku jer bez auta sam bez posla automatski. Kako bih se trebao postaviti, šta mi je najpametnije činiti dalje?

 

Hvala na informacijama i sugestijama.

 

Davor.

 

P.S. u prilogu sam stavio sliku rotora da bolje prikažem situaciju (ja sam se kretao po zelenoj putanji, a oni po crvenoj)

 

Picture1.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1...na što sam mu ja rekao da stoji znak trokuta,

 

2.S obzirom na tu situaciju, ljubazno bih vas molio za informaciju šta mogu dalje očekivati? Ako dođem na sud, nema problema, ako sam pogrješio platit ću kaznu, ali me je najviše strah da ne izgubim vozačku jer bez auta sam bez posla automatski. Kako bih se trebao postaviti, šta mi je najpametnije činiti dalje?

1.što znači "2) isprekidana crta zaustavljanja označuje mjesto na kojemu vozač mora zaustaviti vozilo ako je potrebno propustiti vozila koja se kreću cestom s pravom prednosti prolaska. Ispred crte zaustavljanja može se ubilježiti trokut upozorenja – slika H12; http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/288185.html jer je bitna isprekidana crta

 

2.prvo bi trebao doći prekršajni nalog na koji će se izjavit žalba.Vozilo ako je mislilo izaći sa rotora moralo je dat pokazivač smjera da to vide ostali vozači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policajac je u krivu.

 

Ti si se uključio u vanjsku traku rotora (na ulasku imaš trokut) i vozio njome, što znači da mu nikako nisi oduzeo prednost jer si već vozilom bio zauzeo položaj u toj traci i vozio.

 

U samom rotoru (znači ne na priključnim cestama) vozači u vanjskoj traci imaju prednost nad vozačima u srednjoj traci, a to govori da je u ovom slučaju policajac trebao usporiti i pustiti tebe da prođeš i tek onda izaći iz rotora. Vozači u srednjoj traci mijenjaju traku dok izlaze (prelaze u vanjsku), a to doslovno znači da moraju propustiti one u vanjskoj.

A to upravo opisuje tvoj slučaj i dokazuje da je policajac u krivu.

 

Zato lijepo ako treba isprintaj sliku da se vidi tko je gdje vozio.

 

A svaki dan su u tom rotoru sudari baš zbog vozača koji iz srednje trake pokupe onoga u vanjskoj, pa je iskreno malo žalosno da niti taj policajac nema pojma o vožnji u istom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U čl. 57. st. 4. ZSPC-a je ova situacija sasvim lijepo regulirana na način da je određeno da je vozač koji se uključuje sa sporedne na glavnu cestu mora propustiti SVA vozila koja se kreću po glavnoj. Tu nema odredbi o trakama, skretanju ili zadržavanju smjera i sl., tako da ništa od toga nije bitno.

 

Prema tome, da, oduzeo si mu prednost i bio si ga dužan propustiti (usporavanjem ili zaustavljanjem, svejedno).

 

 

P.S.: I tu ne prolazi "ja sam se već uključio i vozio" jer si se uključivao na tom ulazu. Da se radilo o kruženju s prethodnog ulaza, on bi morao propustiti tebe, ali u ovoj situaciji to ne vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je policajac bio u srednjoj traci, a autor teme se ukljucivao u vanjsku traku, ajde objasni kako je on onda oduzeo prednost policajcu?

Kada se ukljucujes u taj kruzni tok, cim zauzes punu poziciju u traci kao sto prema slici autora mozemo vidjeti, onda vrijede prometna pravila iz kruznog toka, a ta su da vozac iz srednje trake mora propustiti one iz vanjske kad izlazi van.

 

 

Pricam samo na temelju ove slike. Ako se dokaze nesto drugacije, onda ok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istina, isti nisam vidio jer je bila padala kiša (slaba vidljivost) i mrak.
To je onda tvoja greška.

 

U samom rotoru (znači ne na priključnim cestama) vozači u vanjskoj traci imaju prednost nad vozačima u srednjoj traci, a to govori da je u ovom slučaju policajac trebao usporiti i pustiti tebe da prođeš i tek onda izaći iz rotora. Vozači u srednjoj traci mijenjaju traku dok izlaze (prelaze u vanjsku), a to doslovno znači da moraju propustiti one u vanjskoj.

 

a ta su da vozac iz srednje trake mora propustiti one iz vanjske kad izlazi van.
Dvije proturječne teze.

 

Vozačiz srednje ne propušta onoga iz vanjske kad vanjski želi van jer vanjski nikome ne smeta.

 

pravila su riješena u čl.43 ZSPC_a

Članak 43.

 

(1) Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (.., prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku,..., skretati udesno ili ulijevo,...) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

(2) Prije započinjanja radnji iz stavka 1. ovoga članka, vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

 

 

"Taj naš strašni kružni tok obilježen je znakovima. Prilikom ulaska u kružni tok nailazite na znak (trokut) koji govori da dolazite na raskrižje sa cestom koja ima prednost prolaska. Vozila koja se nalaze u kružnom toku imaju prednost prolaska pred vama koji ulazite u kružni tok ! Da nema prometnog znaka prednost bi imala vozila koja se uključuju u kružni tok, odnosno dolaze sa desne strane vozilu koje je u kružnom toku."

 

"U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno i svoju prometnu traku imaju prednost !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija