Jump to content

Djelomično odricanje od nasljedstva


Ivana999

Preporučene objave

Pokojni šogor je ostavio svojoj djevojci oporukom svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu. Majka pokojnika to na ostavinskoj raaspravi nije prihvatila i podigla je tužbu tako da je to sada na sudu. Najveći problem u oporuci je 1/4 kuće koja je bila na šogora (u toj kući živi majka i ona je vlasnik ostalih 3/4 kuće). U međuvremenu su se majka i djevojka pokojnika uspjele dogovoriti i majka bi ju isplatila za 1/4 kuće koja je oporukom ostavljena. E sad je pitanje može li se djevojka na sudu odreći nasljedstva kuće, a ostalog nasljedstva koja su u oporuci (zemljište, auto) se nebi odrekla? ili se mora odreći nasljedstva u cijelosti? Ako se ona odrekne nasljedstva dali se to automatski prebacuje na zakonskog korisnika (i da li je to majka pošto nije imao djece) ili djevojka mora dati baš izjavu da se ona odriće u korist majke pokojnika? Šta je onda s porezom na nekretnine? Da li se to gleda da je majka dobila od djevojke ili od sina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mojem mišljenju, moguće je da se oporučna nasljednica odrekne dijela nasljedstva, jer se to ne smatra odricanjem nego ustupanjem. Čl. 133 stavak (3) Zakona o nasljeđivanju:

 

(3) Odricanje u korist određenog nasjednika ne smatra se odricanjem od nasjedstva, nego izjavom o ustupu svoga nasjednog dijela.

 

Dakle, stavak (1) se ne odnosi na takvu situaciju. Ustupanje može biti djelomično.

 

Razlika između odricanja i odricanja u nečiju korist (tj. ustupanja) je u tome da se kod odricanja ne imenuje "korisnik" takvog akta. Čak i kad su samo dva nasljednika pa se rezultat čini istim, razlika između odricanja i ustupanja je u tome što kod ustupanja primatelj mora prihvatiti ustupljeno (dvostrani pravni posao) da bi se ustupanje provelo, dok na odricanje drugi sunasljednik/ci ne može utjecati (jednostrani akt).

 

Nisam pronašao da bi to vrijedilo drugačije za oporučne nasljednike u odnosu na zakonske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eventualno razmisliti o čl. 145. ZN-a.

upravo ovaj članak upućuje na vaše prethodne stavove,

Članak 145.

(1) Svaki nasljednik može prije diobe prenijeti svoj nasljedni dio, potpuno ili djelomično, samo na sunasljednika.

(2) Ugovor o prijenosu nasljednog dijela valjan je samo ako je sastavljen u pisanom obliku i:- ovjeren od suca

nadležnog suda, ili- sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, ili- potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku.

……

Analogno citiranom,takav prijenos bi bio valjan i u ostavinskom postupku,utvrđen rješenjem o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam se sad malo pogubila. Znaci laicki oporucna nasljednica moze se odreci kuce u korist majke (ustupanje) uz pisanu izjavu. Da li majka i u tom slucaju ne placa porez na promet nekretnina? Ili se gleda da joj je to ustupila neke druga osoba a ne sin?

 

Ažurirano

 

Clanak 145 (1) pise da svaki nasljednik moze djelomicno prijenjeti svoj dio na sunasljednika? Tko je sunasljednik? Da li to moze biti majka ako se ne spominje u oporuci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li majka i u tom slucaju ne placa porez na promet nekretnina? Ili se gleda da joj je to ustupila neke druga osoba a ne sin?

da bi druga strana(oporučna nasljednica) mogla izvršiti ustup,nužno je da se prethodno prihvati nasljedstva,što daje za učinak da bi se u tom slučaju faktički radilo o darovanju,koje bi po mom mišljenju bilo podložno obvezi plaćanja poreza.

Pod pretpostavkom da bi doista navedeni scenarij bio točan,bilo bi bolje pustiti da se ostavinska završi pa naknadno sa dotičnom sklopiti valjanu kupoprodaju za predmetni dio nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska je bila, majka niej prihvatila oporuku, tužila je djevojku (oporučnu nasljednici) i sad je to na sudu. Ne razumijem zašto bi oporučna nasljednica morala prihvatititi nasljedstva ako ga ustupa nekom?

 

Ne možete ustupiti nešto čega niste vlasnik. Zato se razlikuje izjava o odricanju i izjava o ustupanju, i zato se ne može od nasljedstva odreći samo djelomično. Kod odricanja se smatra da nasljednik nikada ništa nije naslijedio (a takav pristup ne bi bio moguć kad bi odricanje bilo samo djelomično), dok je za ustupanje nužno da nešto naslijedi da bi time mogao raspolagati, dakle ustupiti.

 

Što se poreza tiče, mislim da se na imovinu ustupljenu do okončanja ostavinskog postupka primjenjuju porezne odredbe koje se odnose na nasljeđivanje, a nakon toga one za darovanje odnosno kupoprodaju. Međutim, nisam siguran u ovo, trebalo bi provjeriti poreznu praksu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dogovor je ovakav: oporučna nasljednica će biti nasljednica, mi odustajemo od tužbe i mi ćemo kupiti 1/4 kuće kupoprodajnim ugovorom. Pošto postoje i dugovi, zanima me, ako je ona nasljednica preuzima i sve kredite. Ako mi nekretninu kupimo od nje, nitko nas danas sutra od vjerovnika ne može teretiti za nešto što ona nije platila ili sl?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija