Jump to content

datum rođenja kao tajni podatak


anton887

Preporučene objave

Ukoliko se radi o tome da na istoj adresi prebivaju dvoje ili čak i više ljudi (ovo je doduše teoretski), istog imena i prezimena - ne vidim zašto bi bilo zabranjeno, a sami i dajete realan razlog za takav potez.

 

Prije svega hvala na odgovru gman. Da, to je manje mjesto u kojem živi nekoliko osoba s istim imenom i prezimenom i logično je da se navede datum rođenja kako bi poštar mogao lakše prepoznati kome uručiti pošiljku. Međutim, dobili smo od odvjetnika dopis da je to povreda tajnosti podataka i da ćemo biti prijavljeni jer se na kovertama takvi podaci dostupni javnosti (datum rođenja) ne smiju isticati. Dodouše, nije obrazloeno niti jednim člankom Zakona ta rečenica, pa Vas ljubazno molimo ako mi možete kazati gdje da to potražim da li je to doista povreda odnosno smije li se ili ne?

 

puno vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno cilja na Zakon o zaštiti osobnih podataka, ali volio bih vidjeti njegovu reakciju i razmišljanje da se radi o, primjerice računu njegovih odvjetničkih usluga - bi li i tada tako razmišljao.

 

To ste dobro uočili. Vjerojatno bi tada uz datum rođenja napisao i oib primatelja :)

 

Uglavnom, dopis se odnosi da je povrjeđena tajnost podataka u odnosu na Zakon o tajnosti podataka, a možda se time mislilio na povredu zaštite osobnih podataka Imate li neki konkretan članak koji govori o ovome?

 

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

> ... neki konkretan članak koji govori o ovome

 

Ima, članak 7 stavak 1 podst. 6 Zakona

Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo:

– ako je obrada podataka nužna u svrhu zakonitog interesa voditelja zbirke osobnih podataka ili treće strane kojoj se podaci otkrivaju, osim kada prevladavaju interesi zaštite temeljnih prava i sloboda ispitanika iz članka 1. stavka 2. ovoga Zakona

A čl. 1 (2) je:

Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

Na dopis (prigovor prema čl. 14) odvjetnika primatelja možete reći da datum rođenja ne spada u osjetljive podatke (kao o bolesti, seksualnosti, vjeri...) već u podatke koji mogu nekoga identificirati - tako da služi svrhi kao i adresa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o tajnosti podataka se može primijeniti, prema čl. 1 (2), na državna tijela (npr. turističku zajednicu),

ako su podaci o datumu rođenja u dokumentu na kojem je oznaka tajnosti.

No, oznaka tajnosti se stavlja ako je u pitanju sigurnost građana, prema čl. 6, ili se tiče RH.

Ne vjerujem da se radi o takvim podacima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija