Jump to content

Punomoć za upis u gruntovnicu i kupoprodaju stana ?


MLAJO

Preporučene objave

Kako bez odvjetnika sastaviti punomoć koja bi bila valjana za upis suvlasničkih dijelova na stanu i kupoprodaju tog stana ,naime trebao bih punomoć za dva brata koji su bolesni i majku koji žive u drugom gradu od mjesta gdje je gruntovnica i nisu u mogućnosti doći sami to obaviti .Njih troje su suvlasnici samnom i još jednim bratom na tom stanu ,koju vrstu valjane punomoći napraviti da se ja upišem u njihovo ime u gruntovnicu i kad se stan bude prodao novom vlasniku.Da li ću trebati praviti punomoć sa svakim od njih troje zasebno ili je moguće sve troje zajedno na jednu punomoć uz njihove potpise i kopije osobnih iskaznica.Molim za savjet.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas koji su to radili ili znaju nemam novca za odvjetnika , koju vrstu punomoći napraviti da bude pravovaljana sa dva brata i majkom koji su bolesni i nisu u stanju doći upisati svoje suvlasništvo na stanu u gruntovnici jer stan nije upisan u ZK kao naše vlasništvo nego se vodi kao vankjižno društveno vlasništvo i prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora kod prodaje tog istog stana.Dakle trebam njihovu punomoć za zastupanje u gruntovnici i prilikom prodaje stana tj.ovjere kupoprodajnog ugovora ,da li su te te dvije pravne radnje moguće sa jednom vrstom punomoći i kojom.

Pretpostavljam laički da ću morati sa svakim od njih posebno raditi punomoć i ovjeravati te punomoći kod javnog bilježnika sa njegovim odlaskom na teren kod njih.

Molim za točan odgovor jer mi je izuzetno hitno zbog upisa i prodaje stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasništvo je stečeno nakon ostavinske rasprave na sudu 1990 god. nakon smrti oca ,stan se dijeli 1/2 majci kao supruzi a 1/2 na 5/5 na majku i 4 sina.Stan se vodi kao vankjižno vlasništvo jer od tada nije upisan u ZK zbog neusklađenosti čestica u katastru i gruntovnici i drugih problema sada je to moguće ali mi treba punomoć suvlasnika koje sam naveo da se ne ponavljam.Hitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ZK izvadku piše pod B - vlasnički list

UDIO:1/1

1.društveno vlasništvo

 

2.1. nosioc prava korištenja

 

GRO "Graditelj" Matulji

 

Stan su pok.otac i majka kupili preko kupoprodajnog ugovora sa tadašnjim SIZ-om Crikvenica koji je gradnju stanova ugovarao sa poduzećem GRO "Graditelj" Matulji

a sve zgrade koje su oni tada gradili nisu u to vrijeme bili riješeni imovinsko pravni odnosi

zato dugo godina nisu bili sređeni podaci u katastru i gruntovnici.Molim da li je sada jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ZK izvadku piše pod B - vlasnički list

UDIO:1/1

1.društveno vlasništvo

 

2.1. nosioc prava korištenja

 

GRO "Graditelj" Matulji

 

Stan su pok.otac i majka kupili preko kupoprodajnog ugovora sa tadašnjim SIZ-om Crikvenica koji je gradnju stanova ugovarao sa poduzećem GRO "Graditelj" Matulji

a sve zgrade koje su oni tada gradili nisu u to vrijeme bili riješeni imovinsko pravni odnosi

zato dugo godina nisu bili sređeni podaci u katastru i gruntovnici.Molim da li je sada jasnije.

ako je stan isplaćen kupoprodajni ugovor i kod pravnog sljednika SIZ stanovanja Crikvenica. pokušajte se dogovoriti.

pitanje je dali je nositelj prava gradnje primio isplatu za stan. i sa njima pokušat dogovor ako su još uvjek aktivni.

 

ili protiv nositelja prava tužbom tražiti utvrđivanje prava vlasništva.

ili http://novi-informator.net/stjecanje-prava-vlasni%C5%A1tva-dosjelo%C5%A1%C4%87u

 

pomoć stručne osobe je poželjna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, opet mi niste odgovorili koju i kakvu vrstu punomoći trebam od braće i majke da bi ih ja u njihovo ime zastupao u upisu u ZK i sve druge radnje vezane za imovinsko pravne odnose u vezi sa tim te kod prodaje stana a da ne bih morao praviti nekoliko punomoći nego sve u jednoj i što navesti u toj punomoći.

 

Evo jučer ja sam dobio riješenje o mom prijedlogu za upis samo mog suvlasničkog dijela i ono je odbijeno uz obrazloženje :

 

1.Uz kupoprodajni ugovor iz 1988 god na kojem su kupci moj pok.otac i majka i dodatak tom ugovoru od 2013 god u kom se mijenjaju podaci o suvlasnicima na temelju pravomoćnog riješenja o naslijeđivanju ,i gdje je upisan je br.kč..... na kojoj se nalazi stan te isti dodatak ugovora nije potpisan od svih kupaca i nema ovjere potpisa ovlaštene osobe za zastupanje prodavatelja , te nije dostavljen dokaz da je sadašnji Grad Crikvenica pravni slijednik prodavatelja iz ugovora iz 1988 g. odnosno SIZ stambeno komunalne djelatnosti općine Crikvenica.

PS.(valjda misle na SIZ tadašnje općine Crikvenica kojoj je moj otac platio cijeli iznos ugovorene cijene stana zašto postoje uplatnice )

 

2.Uvidom u ugovor iz 1988 g. i dodatak ugovoru iz 2013 g. utvrđeno je da nedostaje dozvola za uknjžbu prava vlasništva ,odnosno izričita izjava onoga čije se pravo ograničava ,opterećuje,ukida ili prenosi na drugu osobu da pristaje na uknjižbu.

PS.(valjda misle na SIZ Crikvenica ili GRO "Graditelj" Matulji izvođač stanova).

 

3.Nadalje uvidom u zemljišne knjige za kč.br ..... k.o. Crikvenica utvrđeno je da je na istoj čestici već upisano etažno vlasništvo stambene zgrade , a niti jedan stan od stanova iz vlasničkog lista ne odgovara opisu i površini stana koji je predmet kupoprodaje .

 

PS. (moja zgrada ima tri ulaza sa po 8 stanova i jedan od ulaza ima svog predstavnika a druga dva ulaza svog upravitelja gdje je i moj stan i vjerovatno se taj treći ulaz vodi kao etažno vlasništvo zgrade a kako mi je rekao naš upravitelj naša dva ulaza se vode u knjizi položenih ugovora zbog nekoliko stanova među kojima i moj jer nije upisano vlasništvo pretpostavljam da je to razlog.)

 

3.Također je uvidom u zemljišne knjige za kč.br.... k.o. Crikvenica utvrđeno da prodavatelj nije upisan kao vlasnik ,odnosno kao suvlasnik na predmetnim nekretninama a upisi u zemljišnu knjigu dopušteni su samo protiv osobe koja je u času podnošenja prijedloga za upis u toj zemljišnoj knjizi upisana kao vlasnik zemljišta ili nositelj prava , glede kojeg se upis zahtijeva ,ili koja bar istodobno budu kao takva uknjižena ili predbilježena (knjižni prednik).

 

PS.(Prodavatelj je Samoupravna interesna zajednica stambeno komunalne djelatnosti općine Crikvenica čiji je pravni slijednik Grad Crikvenica što lijepo piše u Ugovoru iz 1988 i dodatku ugovora iz 2013g. po ovom njihovom riješenju ispada da se Grad trebao upisati u ZK pa tek onda mi kao stvarni vlasnici ništa mi tu nije jasno.

U riješenju Općinskog suda sa ostavinske rasprave iz 1990 g.nakon očeve smrti piše kako će Zemljišno knjiški odjel ovog suda po pravomoćnosti ovog riješenja provesti točku II. u zemljišnim knjigama o naslijednicima ovog stana koji se vodi kao vankjižno vlasništvo.).

 

Molim vas za odgovor za punomoć u ime ostalih suvlasnika i kakvu sačiniti jer to svakako moram odmah riješavati i moje skromno mišljenje je da po ovom njihovom obrazloženju problem u Gradu Crikvenici koji je pravni slijednik ondašnjeg SIZa sa kojim je moj otac ugovorio i platio stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kakvu vrstu punomoći trebam od braće i majke da bi ih ja u njihovo ime zastupao u upisu u ZK i sve druge radnje vezane za imovinsko pravne odnose u vezi sa tim te kod prodaje stana

svaki od suvlasnika vam treba izdati svoju specijalnu punomoć sa javnobilježnićkom ovjerom potpisa,a u istoj punomoći precizirati ovlaštenja koja vam daje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76

Da li u toj jednoj specijalnoj punomoći za svakog suvlasnika posebno mogu napisati da se izdaje punomoć za upis u zemljišne knjige i sve radnje vezane uz to i da suvlasnik dozvoljava u svoje ime sve radnje vezane za prodaju tog stana sa svim podacima o tom stanu.Ne znam da li sam bio jasan znači da mi daju suglasnost za upis u gruntovnicu i prodaju stana u istoj specijalnoj punomoći svakog suvlasnika posebno.Da mi se nebi desilo da sadržaj punomoći nije valjan a moram platiti ovjeru potpisa kod JB za svakog posebno.

Kako sročiti da te dvije suglasnosti budu u istoj punomoći.Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U punomoći bi ugrubo rečeno trebalo biti navedeno da vas ovlašćuje u zemljišno knjižnom postupku upisa prava vlasništva na temelju kupoprodajnog ugovora i rješenja o nasljeđivanju,a nakon provedbe upisa vas ovlašćuje da u njegovo ime sklapate kupoprodaju.

Znači za svakog suvlasnika punomoć sa gore navedenim ovlaštenjima,no svakako da to treba precizirati,naročito u pogledu kupoprodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija