Jump to content

qradjevinska inspekcija


momo 79

Preporučene objave

Pozdrav svima!Danas sam se informirala kod gradjev.inspekcije ako napravim prijavu da susjed nije legalizirao kucu sa pomocnim zgradama moze li on naknadno platiti legalizaciju(kuca je stara ,on tu ne stanuje,nasljedjena je,problem je sto je jednu od tih supa pretvorio u svinjac,koji je 3m od nase terase i dnev.sobe,i ima trenutno 20 svinja .Upozoravali smo ga usmeno i pismeno -njegov odgovor je da on u svome moze raditi sto hoce).Molim vas jeli tocno da ne postoji nista drugo osim rusenja kako inspekcija tvrdi-mozda zatvaranje objekta?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ukoliko postoji zakon o komunal.redu.Zakonski bi svi nacelnici opcina morali taj zakon donijeti -tako tvrde u Ministarstvu poljopr.Sve smo pokusali,to je malo slav.selo i mi nismo protiv drzanja i uzgoja svinja ali ne ovako blizu i te svinje on prodaje,sto je jos gore kolje ih ispred svinjca i pali vatru i to sve opet na udaljenosti od 3m.Ponudili smo mu novac samo da se pomakne kakvih 20m od nase kuce gdje drzi ovce .Nista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerite si je li Općina donijela Odluku o držanju životinja (ili sličnog naziva), tamo bi sve trebalo biti precizirano.

 

A ako su baš tako (fali mi prikladna rijeć), nemarni, da nemaju ni tu Odluku, niti Odluku o komunalnom redu, a onda bi bar trebali imati donešen prostorni plan, u kojem bi jasno trebalo biti navedeno koliko objekat za držanje životinja može biti udaljen od regulacione linije (granica između čestice javne površine (ulica, prilazni put, trg i drugo) i građevne čestice osnovne namjene tj. vaše, susjedove itd.)

 

Kako su u slavoniji svi prostorni planovi slični, tako bi po PP općine u kojoj živim takav objekat trebao biti udaljen najmanje 50 m od regulacione linije.

 

Ako nije, po prijavi komunalnom redaru, isti bi mu rješenjem odredio rok za uklanjanje životinja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da tako su nam rekli i ja ne vidim drugog rjesenja.Probat cemo jos jedanput uspostaviti dialog s susjedom direktno ili preko odvjetnika to cemo vidjeti,jer on ne zeli razgovarati.Prije nekih dva mj.zvala sam veter.insp.jer su svinje jako skicale i to gotovo cijeli dan .Vjernjatno su svimje jako gladne rekla sam inspektoru,pa je rekao da ja to ne mogu nikada dokazati i bolje da to na neki drugi nacin rjesavam da oni-inspekcija-nisu nadlezni za poremecene odnose medju susjedima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pronasla sam u zapisniku OV da je uskladjen PP sa Zakonom NN 153/13.Nasla sam za neke Opcine (D.Andrijevci)da pom.gradjevine sa izvorom zagadjena(svinjac)moraju biti najmanje 20m.od susjedne gr.Nasu opcinu nikako da pronadjem,sve sam prnbala.Molim moze li mi netko pomoci.Opcina Podcrkavlje.Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, evo sam uspio pronaći prostorni plan Općine Podcrkavlje iz 2001., ali i izmjenu i dopunu prostornog plana iz 2014. u kojoj kaže da se tekstualni dio iz 2001. zadržava.

 

Pa tako piše da "Udaljenost gospodarskih objekata s izvorima zagađenja (staje, svinjci) ne može biti manja od 20 m od regulacijske linije, a od stambenih i manjih poslovnih građevina ne može biti manja od 2 m."

 

http://www.bpzzpu.hr/index.php/dokumenti/cat_view/5-prostorni-planovi/7-opine/47-podcrkavlje/72-prostorni-plan-ureenja-opine-ppuo.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ,to znaci 2m od nase kuce-terase a svinjac je udaljen oko 3m.Sto se tice regulacijske linije mjeri li se to od ceste to je glavna c.i jedina kroz selo isto je tako ,mozda su 22m do svinjca.Bas sam se poradovala ali izgleda nista od toga.Danas sam cula da imamo i kom.redara ,sve cu u ponedeljak provjeriti.Hvala vam puno za odgovore i trud

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu.

Nažalost, Općine (BPŽ) vam nemaju prostorne planove dorađene sukladno vremenu u kojem živimo. Naime, iako je tradicija u slavoniji da domačinstva imaju 2-3 tovljenika, ta tradicija se izgubila iz razloga što je takovo uzgajanje ekonomski ne isplativo, pa je ostala nekolicina koji uzgajaju više (da bi bilo isplativo, 20 i više).

Kako takav način uzgoja traži sasvim drugačije uvjete, prostoni planovi OBŽ su mjenjani i odredili najmanju udaljenost takovog objekta na broj uvjetnih grla, uvečano za 4 puta, +30 metara.

 

Pa kao što rekoh, u vašem slučaju najmanja udaljenost objekta od regulacione linije bi bila 50 m ((20 svinja x 0,25) x 4=20+30 m).

 

Ako ne budete imali drugačije rješenje, inicirajte dopunu PP u tom pogledu.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da probat cu sve hvala veliko Vas odgovor mi opet daje malo nade u neko normalno rjesenje prihvatljivo za obe strane.Sutra cu kod nacelnika,navodno imamo i komunalnog redara,pa cemo dalje u Zupaniju.Puno je toga gdje bi naseg susjeda mogli prijaviti,ali cemo iscrpiti sve zakonske mogucnosti da ga urazumimo da ne moze raditi sto ga volja,tako tesko je sa takvim osobama ,primitivizam je valjda nesto najteze.Kako bi Vi (kad bi se nasli u nasoj sit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijep pozdrav svima ,posebno Spitfire!Jutros sam tel.pricala sa komunal.redarom(zenska),imaju puno posla,a nacelnik je na god.odmoru.Uglavnom pitala sam za Odluku o kom.redu_nemamo je jos,Odluke o drzanju dom.zivotinja isto tako nemamo.Zvala sam Ministarstvo i oni kazu da po zakonu opcina mora donijeti te Odluke ,odnosno Zakone,odnosno Uredbe.Cekam na poziv komun.redara,u svakom slucaju cu ustrajati da dodje kod nas kuci.Imate li mozda kakav savjet kako voditi kom.,gdje i na sto posebno paziti,suaki savjet je dobrodosao!Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, nema tu nekog posebnog savjeta, neka samo redar izađe na teren. A dalje, bit će dovoljan sam prostor sa 20 tovljenika na +36, 2 m od dnevnog boravka. Dakako da bi ste joj trebali objasniti i dosadašnje "dobrosusjedske" pokušaje rješavanja

problema.

 

Sve ostalo ovisi samo o trenutnim ovlastima kom.redara, može li, i kako vam pomoći.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija