Jump to content

Opasnost od pada stakla iz stana u koji se ne može ući


Dregoth

Preporučene objave

Riječ je o jednoj neobičnoj situaciju.

 

Na trećem katu stambene zgrade je stan u koji novi vlasnik (a ni stari) ne može ući jer im vlasnik hodnika preko kojeg se ulazi u isti (zbog nekakve muljaže još s početka 90tih susjed se upisao na zajednički hodnik) ne dopušta prilaz.

 

Problem je, međutim, što 20+ godina nekorištenja i zapuštaja nekretnine su doveli do toga da je komad stakla već pao iz tog stana i prijete daljnji padovi što predstavlja opasnost za sustanare i prolaznike.

 

Što učiniti kako bi se spriječilo da stakla padnu na glavu prolaznicima ili drugim stanarima u zgradi?

 

Vlasnik je tužio susjeda, ali dok se to razriješi s našim sudstvom popadat će sva stakla.

 

Komunalno redarstvo se proglasilo nenadležnim (oni se brinu za "javne površine"), a ja bih radije da se nešto poduzme prije nego netko nastrada. Policija mi isto govori da oni ne znaju što bi s time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Heh.. situacija je stvarno urnebesno tragikomična.

 

Ukratko, u prošlom sustavu, kad su postojala stanarska prava, stanarka A (manji stan) je imala vezu u stambenom ili tako nešto te je prilikom "bodovanja" u 80tima njoj bodovan i zajednički hodnik.

 

Stanarka B (veći stan - taj problematičan s opasnim prozorima) je umrla krajem osamdesetih, a njena rodbina nije uspjela na sebe prebaciti stanarsko pravo.

 

Privatizacijom odnosno otkupom početkom 90tih, stanarka A je otkupila svoj stan i zajednički hodnik, grad/država nisu marili za detalje, a stan B je vraćen nasljedniku nekadašnjeg vlasnika.

 

Dotični vlasnik niti ne zna što ima već samo želi prodati preko odvjetnika kojeg isto nije briga za ulaz/izlaz.

 

U međuvremenu stanarka A brže bolje prodaje svoj stančić s hodnikom sadašnjem vlasniku koji uredno okupira hodnik i daskama zazidava ulaz u stan B.

 

Stan B od vlasnika stranca kupuje investitor koji želi cijelu zgradu (riječ je o staroj vili u centru na atraktivnoj lokaciji) pa mu se ne da natezati za ulazak u stan jer računa da će sve jednom biti njegovo.

 

Ne uspijeva u planu pa prodaje stan B dalje Slovenki koja računa da će civilizirano doći u posjed, ali vlasnik stana A ucjenjuje astronomskim iznosima.

 

Slovenka nakon par godina odustaje i prodaje stan trenutnom vlasniku koji želi ući u posjed, ali mu vlasnik stana A ne dopušta prelazak "preko njegovog hodnika" već želi da isti od njega otkupi njegov mali stančić po cijeni od 6000 eura po kvadratu.

 

Ove godine je novi vlasnik stana B na sudu valjda započeo tužbu za pristup svom stanu.

 

Napominjem da je, nakon 20 godina, ovo prvi vlasnik koji se počeo truditi da stvarno uđe u taj stan, a ostali su svi ustuknuli pred ovim siledžijom iz malog stana koji im nije davao pristup.

 

Niko, koliko ja znam, nije dosad pokušao sudski ući u stan.

 

Ne znam.. ja, da je moj stan, bi razvalio vrata i ušao u svoje, ali problem je što, nakon toliko godina, treba sve adaptirati jer su i golubovi u međuvremenu gnijezda napravili jer su dijelovi prozora polupani. No, naravno, A ne pušta ni radnike ni nikoga preko "svog hodnika"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Na susjedovom stanu se nalaze prozori koji su polomljeni i prijete pasti sustanarima na glavu.

 

 

Susjed je voljan sanirati prozore, ali zbog imovinskog spora ne može ući u stan jer mu drugi susjed koji se upisao na zajednički hodnik (da, i to je moguće u Hrvatskoj - nemati pristup vlastitoj nekretnini) ne dopušta ulazak.

 

 

Komunalni redar izdao je naređenje vlasniku da popravi prozore ili će to oni učiniti putem treće osobe (rješenje https://1drv.ms/f/s!Avskc478uSZp0Fr15NcXSMa6faYR) i sve to lijepo objasnili da bi na kraju rješenja naveli kako, bez mišljenja konzervatora, oni obustavljaju postupak.

 

 

Potrudio sam se da konzervatori pošalju svoje mišljenje i oni su u zadnji čas napisali da je potrebno prozore sanirati u XY stilu te da im vlasnik mora dostaviti troškovnik na uvid.

 

 

I sad ja zovem komunalnog redara, a on meni da sad to, eto, više nije u njihovim rukama jer da sad sve vode konzervatori.

 

 

A to što su polupana stakla i dalje opasnost za prolaznike, više nije njihov problem.

 

 

Što da čovjek učini u ovakvoj situaciji? Policija nije nadležna, vatrogasci isto, vlasnik bi mijenjao prozore, ali ne može do njih...

 

 

Pa ne bi li se komunalni redar trebao držati vlastitog zakonitog rješenja te pristupiti sanaciji putem treće osobe?

 

 

Zar oni mogu samo tako slegnuti ramenima i briga ih dok netko ne pogine?

 

Edit: Jednom sam već pitao o ovoj temi, ali sad mi je veći problem ovo s (ne)djelovanjem komunalnog redara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija