Jump to content

Podjela nekretnine


Norgul

Preporučene objave

Lijep pozdrav

 

Naslijedio sam stan od 50 kvadrata koji se dijeli na dva jednaka udjela. Zbog nesređenih obiteljskih odnosa htio bi fizički podijeliti stan na dva dijela. Takva podjela bi značila sporazumno dijeljenje uz ista brojila za vodu i struju, troškovi čega bi se dijelili po pola. Kako bi se radovi za podjelu nekretnine izvršili potrebna su izvjesna ulaganja. U svojoj najgrubljoj formi, potrebno je jednoj strani dodati kuhinju, a drugoj wc, te uložiti u samo pregrađivanje. Navodim to iz razloga jer sam ja spreman u takvo ulaganje, a pitanje je ako druga strana ima sredstva za ulaganje s obzirom da trenutno ima kompletirani stan.

 

Ono što mene zanima je, može li druga strana pravno blokirati fizičku podjelu s obzirom da nigdje nije direktno rečeno tko naslijeđuje koji dio nekretnine, te može li se pravno prisiliti na podjelu ukoliko druga strana to ne želi?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko dogovora nema, tada će sud na prijedlog jednog od suvlasnika odrediti razvrgnuće prodajom stana na javnoj dražbi pri čemu se postignuti iznos novca dijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima. Iznimno, ukoliko jedan od suvlasnika učini vjerojatnim da za to postoji ozbiljan razlog, suvlasništvo se može razvrgnuti na način da jedan od suvlasnika isplati ostale. U tom slučaju jedan od suvlasnika postaje isključivi vlasnik cijele nekretnine, a drugi suvlasnik dobiva odgovarajući vrijednost u novcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija