Jump to content

novćana isplata kod razvrgnuća suvlasničke zajednice


zagreb11

Preporučene objave

Osim u slučaju dokazivanja osobito opravdanog razloga.

u vezi citiranog valja istaknuti da u praksi nema puno odluka, jedna od njih je Odluka Županijskog suda u Virovitici, Gž-190/2005-2 od 27. svibnja 2005., prema kojoj ;

„Vezanost jednog od suvlasnika za kuću s okućnicom koja je predmet razvrgnuća suvlasničke zajednice, budući da je, za razliku od ostalih suvlasnika, duže vrijeme živio u njoj kao svojoj obiteljskoj kući, nije ozbiljan razlog za razvrgnuće isplatom u smislu čl. 51. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.“.

, a dok npr odluka Županijskog suda u Dubrovniku, Gž-341/08, od 17. ožujka 2011., u kojoj je o tom pitanju navedeno,kaže;

"Okolnost da je jedan suvlasnik nekretnine koja je predmet razvrgnuća ujedno ovlaštenik prava plodouživanja cijele nekretnine ozbiljan je razlog za razvrgnuće isplatom“.

 

I Vrhovni sud Republike Hrvatske prije nekoliko godina izjasnio se o tom pitanju u predmetu, Rev 1399/2008-2 od 28. rujna 2011. u kojoj je navedeno:

""različite predodžbe suvlasnika o mogućnosti ili nemogućnosti osposobljavanja kuće za stanovanje ne predstavljaju osobito ozbiljan razlog za razvrgnuće suvlasništva isplatom.""

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti se radi o tome da jedan od suvlasnika, osim što je suvlasnik sa ostalima nad nekretninom u idealnom dijelu, ujedno ima i stvarno pravo plodouživanja nad cijelom nekretninom (dakle i nad suvlasničkim dijelovima ostalih suvlasnika), a to pravo ga u biti čini "neslužbenim vlasnikom" (obzirom je njegov sadržaj gotovo pa "vlasnički"), jer ostali suvlasnici moraju trpjeti to njegovo pravo.

 

Pretpostavljam da to nije vaš slučaj, pa ga ne možete iskoristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija