Jump to content

Zašto se šuti o namještenim natječajima?


Torrente

Preporučene objave

Znači priča ide ovako - u gradu K. u TRAVNJU je proveden natječaj za str. suradnika za prostorno uređenje. Vrlo brzo preko frendice saznao sam da je to radno mjesto "obećano" nekoj curi koja je radila u katastru (ko naručeno). Isto je doznao i moj kolega koji je čak ušao u uži krug.

 

POGODITE TKO JE ZAPOSLEN? ;-)

 

Priča ide dalje. DO DANA DANAŠNJEG (04.10.) NISAM DOBIO natrag rješenje tko je primljen na to mjesto niti SVOJE PAPIRE natrag. Jer Zakon o lokalnim službenicima i namještenicima u lok./podr. samoupravi (86/08, 61/11) ih valjda na to mora obvezati da bi se udostojili mi vratiti dokumente. Ali taj isti Zakon člankom 25. pruža zanimljivu mogućnost - "Protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka kandidat koji nije primljen u službu može podnijeti žalbu općinskom načelniku, gradonačelniku, odnosno županu. Žalba ODGAĐA izvršenje rješenja o prijmu u službu".

 

Znači i za tu mogućnost netko iz užeg kruga kandidata je ZAKINUT. Premda svaka šuša valjda zna da li je neki natječaj namješten nemaš se kome žaliti?! I onda Isus kaže: Vičite istinu na krovovima! Ne u ovoj vukoje.ini...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači priča ide ovako - u gradu K. u TRAVNJU je proveden natječaj za str. suradnika za prostorno uređenje. Vrlo brzo preko frendice saznao sam da je to radno mjesto "obećano" nekoj curi koja je radila u katastru (ko naručeno). Isto je doznao i moj kolega koji je čak ušao u uži krug.

 

POGODITE TKO JE ZAPOSLEN? ;-)

 

Priča ide dalje....

...

 

 

Hoćete još gori primjer?

 

Prisjetite se gostovanja ministrice nadležnog ministarstva u emisiji 'Nedjeljom u dva' pred nekoliko mjeseci.

Upravo nekih stvari koje je ministrica rekla u vezi ovoga.

 

Dotična ministrica je u emisiji izjavila da prilikom zapošljavanja pitaju kandidatkinje planiraju i trudnoću u skorije vrijeme!

Ali ne da bi ih odbili, nego upravo suprotno - da bi im dali prednost pri zapošljavanju!

 

Emisija se može vidjeti u onoj opciji 'emisije HTV na zaHtjev'.

 

Dakle, ministrica je u emisiji koju gledaju stotine tisuča gledatelja otvoreno priznala da teško krši odredbi Zakona u vezi zapošljavanja.

Sva pitanja u tom smislu su strogo zabranjena.

Takvo protežiranje je na više načina diskriminacija drugih kandidata.

 

Bile su diskriminirane kandidatkinje koje ne planiraju imati djecu.

 

Bili su diskriminirani svi kandidati muškog spola. Oni uopće nisu imali priliku izjasniti se o svojim planovima za roditeljstvo.

Ali u tom smislu čak i Ustav diskriminira očeve. Sabor je nedavno odbio prijedog Udruge za ravnopravno roditeljstvo da se u tekstu o 'posebnoj zaštiti djece i majčinstva ' umjesto majčinstva stavi 'majčinstva i očinstva' ili jednostavno 'roditeljstva'.

 

 

 

Sve u svemu, nisam čuo da je itko reagirao na ovako javno priznanje jedne ministrice o teškom kršenju zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

NISAM DOBIO natrag rješenje tko je primljen na to mjesto niti SVOJE PAPIRE natrag.

 

Jer Zakon o lokalnim službenicima i namještenicima u lok./podr. samoupravi (86/08, 61/11) ih valjda na to mora obvezati da bi se udostojili mi vratiti dokumente.

Onda ide čl.119 Zakona.

 

Ne piše da moraju jer se isto može koristit kod žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@felixx

Takva diskriminacija (positive discrimination) je uglavnom pozitivna i često propisana zakonom. Namjera je, najčešće, dobra - ispraviti nepravdu.

Ne može se usporediti sa zapošljavanjem 'preko veze' gdje postoji zla namjera - korist za sebe ili svoje.

 

 

@Torrente

Možete i sami odgovoriti na (retoričko) pitanje "zašto se šuti" - grad je "K." a ne npr. Karlovac jer ili nemate hrabrosti ili konkretnih dokaza... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako da dokažem?

 

A što mi mogu?

 

Grad je blizu ind. propale velike jadranske luke. Nazovi grad jer je više sajam galerija na brdu. ;-) I da kažem kakve koristi više...

 

Bolje pitanje je - kako svaka šuša zna da je namješten natječaj, ili skoro svaka šuša?

 

Ali mene zanima dokle ćemo se mi igrati države, koje čudo se mora desiti da država profunkcionira?

uređeno: od Torrente
greška
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@felixx

Takva diskriminacija (positive discrimination) je uglavnom pozitivna i često propisana zakonom.

 

Termin 'pozitivna' diskriminacija je oksimoron.

Jednako idiotski izraz kao i 'pozitivni rasizam' ili 'drveno željezo'.

 

U demokratskim društvima već više od četvrt stoljeća uglavnom ne postoje baš nikakvi razlozi za radikalne mjere pozitivne diskriminacije, poput kvota i protekcije u školovanju i zapošljavanju.

 

 

 

Namjera je, najčešće, dobra - ispraviti nepravdu.

 

Put u pakao popločen je dobrim namjerama.

 

'Pozitivna' diskriminacija jednako diskriminira kao i bilo koja druga.

Mislite da se 'pozitivno' diskriminirane osobe ne osjećaju diskriminirano?

 

Poslijedice se već osjećaju posvuda, i na osobnoj razini, i u gospodarstvu.

 

Primjerice, nedavno je Britanska gospodarska komora objavila studiju koja ukazuje da nasilno uguravanje žena u upravne odbore kompanija ima za rezultat lošije gospodarske rezultate.

A vjerujte mi da im to nije bilo baš lako objaviti!

 

Ne može se usporediti sa zapošljavanjem 'preko veze' gdje postoji zla namjera - korist za sebe ili svoje.

 

Zla namjera jednako postoji i ako neka ideologija krivotvori statistike i provodi svoju agendu.

Poslijedice su na osobnoj razini iste - zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih.

Ali nisu iste poslijedice za društvo u cjelini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trudnoću treba posebno zaštititi, to je u Zakonu npr. čl. 9 (3), i u dobrom odgoju - od sjedenja u tramvaju do čekanja u redu u pošti...

 

Otkad je svijeta i vijeka trudnice se posebno štitilo i u svakodnevnom životu, a posebno u nevolji. Za to nisu potrebni posebni zakoni. I uvijek se nađe budala da to ne poštuje , bio zakon ili ne. Ali takvi su oduvijek nailazili na osudu okoline, a u ekstremnim slučajevima bi se okolina i obračunala s 'drznikom'.

 

Ali druga je priča koliko daleko ta 'zaštita' može ići kad je u pitanju zaposlenje, karijera i slično.

Jer se (pogrešno!) percipira da su to samo 'ženski problemi'.

E, nisu.

 

Ili kad imate recimo očiglednu i tešku diskriminaciju očeva u razvodima. Tu se sustav smišljeno usmjerava na provođenje diskriminacije.

Isto tako i u slučajevima obiteljskog nasilja.

 

 

A o diskriminaciji muške djece u obrazovanju da i ne govorimo.

To je crna rupa diskriminacije u Zapadnoj civilizaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A o diskriminaciji muške djece u obrazovanju da i ne govorimo.

To je crna rupa diskriminacije u Zapadnoj civilizaciji.

 

Tko diskriminira mušku djecu? U ovom još uvijek patrijahatu to mi je nepoznati fakat

Možete reći nešto više?

 

Ovo za razvode sam čuo i čini se jako loše i bolno. Uloga oca vrlo je važna, čak možda bez obzira na spol djeteta (on je ipak temelj i slika autoriteta). Ovaj svijet se uvelike mijenja na stranu žena. Svijet komunikacija ipak po defaultu pripada njima. Muškarcima bi se moglo desiti da budu gurnuti po strani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Tko diskriminira mušku djecu? U ovom još uvijek patrijahatu to mi je nepoznati fakat

Možete reći nešto više?

 

Mogu vam pisati danima, ali vrijedi li to uopće pisati nekome koga su uvjerili da 'živimo u patrijarhatu' ?

Gdje vi vidite taj patrijarhat? Navedite jedan vrlo konkretan primjer?

 

 

Dječaci su danas sustavno diskriminirani u obrazvanju i ocjenjivanju, nastavni programi se feminiziraju i postaju prilagođen djevojčicama, a rijetke su osnovne škole koje imaju više od 3 muška profesora. Nacionalna studija razotkrila nam je da su dječaci sustavno i teško diskriminirani u ocjenjivanju. U svim predmetima osim tjelesnog odgoja u prosjeku imaju za pola boda manju ocjenu! Zašto ne i u tjelesnom odgoju? Dječaci imaju uglavnom muške profesore tjelesnog odgoja.

Najveća razlika nije u testovima znanja, nego u raznim subjektivnim ocjenama 'za zalaganje', ponašanje , redovito pisanje zadaća i slično.

To je stravična diskriminacija, jer je većina ocjena u rasponu od svega dva boda (od trojke do petice). Kada podvučemo crtu, ispada da djevojčice u prosjeku dobivaju 30% veće ocjene! Te ocjene onda sustavno i teško diskriminiraju dječake kod upisa u srednju školu, jer su glavi kriterij upisa ocjene. Ali kad se piše matura, onda mladići unatoč tome što su imali ograničen izbor pri upisu u bolje škole na maturi imaju na nacionalnoj razini potpuno jednake rezultate kao i djevojke.

Favorzirani izbor srednješkolskog obrazovanja nadalje daje djevojkama bolje šanse pri upisu fakulteta.

I unatoč tome što danas fakultete završava 50% više djevojaka nego mladića (omjer 60:40), i dalje se govori o diskriminaciji žena u obrazovanju, i provode mjere da se više djevojaka upiše sa tzv. STEM (science-technology-engineering-mathematics = tehničke i znanstvene) fakultete na kojima još muški studenti čine većinu. Uopće ne postoji niti pokušaj u smjeru da se ukupni broj studenata po spolu ujednači, niti se potiče mladiće da upisuju društvene fakultete. Državne institucije dakle ne da uopće ne uočavaju i suzbijaju ovaj ozbiljan problem, nego sustavno potiču još veću diskriminaciju!

 

Da se to događa djevojkama, svi bi vrištali do neba o ovako očiglednoj diskriminaciji, zar ne?

 

A što se nama u Europi događa?

Pred Europskim parlamentom je prijedog koji ovakvo stanje naziva diskriminacijom djevojčica i TRAŽI JOŠ VEĆU DISKRIMINACIJU DJEČAKA !!!!

 

 

Patrijarhat?

 

Muškarci žive kraće, ali još uvijek moraju raditi dulje za mirovinu. A kada umru ranije, onda njihove udovice naslijede nijhovu veću mirovinu.

Većina izgubljenih radnih mjesta u ovoj krizi pripada muškarcima, a ne ženama kako nam to mediji sustavno lažno prezentiraju - jer muškarci više rade u gospodarstvu koje je izravno pogođeno krizom a žene više u državnim i javnim djelatnostima poput školstva ,zdravstva, sudstva, državne uprave i socijalne skrbi. U svim europskim državama, muškarci pune između 69 i 76 % državnog proračuna! Ali u korist muškaraca troši se tek oko trećina državnog proračuna.

Stalno se govori da postoji tzv. pay-gap , tj. da su muškarci „za isti posao bolje plaćeni od žena“ , što je samo još jedna laž! Koja budala bi nekoga plaćala više samo radi spola? Istina je da muškarci statistčki zarade više, ali samo zato jer u prosjeku rade teže, opasnije, prljavije i stresnije poslove, više terenskih poslova sa više prekovremenih sati koji im zapravo nose manje zadovoljstva u životu. Rade to uglavnom zato jer se žrtvuju za korist obitelji. Više od 90% smrtno stradalih u nesrećama na radu su muškarci.

Muškarci mnogo više oboljevaju od bolesti vezanih uz stres. Ugrubo, muškarci dožive dvostruko ćešće infarkt nego žene.

2011. godine od karcinoma je u RH od ukupno 13645 umrlih bilo 7865 muškaraca i 5780 žena. To je omjer od 58:42 na štetu muškaraca.

Ali unatoč tome, daleko se više pažnje društvo posvećuje zdravlju žena . I mnogo više sredstava se troši na liječenje bolesti od kojih oboljevaju žene. Primjerice, za liječenje karcnoma dojke troši se i do tri puta više sredstava nego na podjednako učestali karcinom prostate u muškaraca. Stalno imamo akcije koje pozivaju na svijest o potrebi preventivnih pregleda za žene, nose se razne vrpce... što je sve jako dobro i korisno. Ali – ne zaslužuju li muškarci koji kraće žive i više poboljevaju – bar jednaku brigu društva?

Koje je opravdanje da se (u društvu koje promovira jednakost) zdravlje muškaraca sustavno zapostavlja?

Broj muškaraca koji u RH godišnje izvrše suicid dvostruko je veći od ukupnog broja svih smrtno stradalih u svim prometnim nesrećama ! O sigurnosti prometa stalno se vode rasprave i provode mjere da se broj stradalih smanji. O razlozima tako velikog broja samoubistava – ni riječi!

Omjer samoubistava muškaraca i žena je blizu 4:1, ali u kategorijama mlađe i srednje dobi ima 8 – 10 PUTA više samoubistava muškaraca nego žena!

Zašto se o tome ne govori? Tu nema neravnopravnosti?

Trebamo li zaključiti da muškarci u RH imaju divan život i naprave samoubistvo iz obijesti ili dosade?

 

Da nabrajam dalje?

Patrijarhat?

Pih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sam žena sad bih na ovo pomislio da ste šovinist.

 

Pa da ne živimo u patrijahatu valjda moja bivša frendica ne bi dobila pitanje na razgovoru na posao - kad misli zatrudnjeti i koliko će djece imati?!

 

Svjestan sam također koliko je muškarcima teže, jer se moraju "ostvariti" u životu. Onaj dio o težim poslovima ima nešto i sa ekonomsko-upravnom tezom o tzv. oštrici siromaštva (neki poslovi se moraju obavljati radi društvene dobrobiti, a igrom slučaju zbog svoje težine dopadnu - muškarcima). Ali sad bi tu mogli raspravljati što je s čistačicama, pomoćnim kuharicama, zubaricama, tajnicama (koje šefovi često tretiraju kao živo meso ili potrčke). One također rade "neugodne" poslove.

 

Moje osobno mišljenje je da je suicid također neka vrsta egoizma/neizgrađene ličnosti zbog neispunjena života, neostvarenih snova, previše nedaća u kratkom roku. Ali ja sam sreo čovjeka koji ga je počinio pa nažalost imam i dublji uvid u taj problem. Veliku ulogu igra i NISKO SAMOPOŠTOVANJE. Što okolina ne zapazi, a možda ga se moglo i izbjeći. I što sad to ima sa spolom? Bitan faktor je taj što je muški spol agresivniji po naravi i ne promisli dovoljno duboko što čini, dok očito ženama to uspijeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija