Jump to content

Nedoumice oko kaznene prijave šest osoba od toga dvojica državnih službenika


ana'72.

Preporučene objave

Poštovani,

Molila bih vas za par savjeta kao što sam napisala u nazivu teme podnesla bih kaznenu prijavu protiv šest osoba od čega je dvoje držanih službenika.

1. Zanima me prijavljujem li ih svih šest županijskom državnom odvjetništvu ili moram državne službenike prijaviti negdje drugdje?

2. Kaznenu prijavu bih pisala sama pa me zanima u slučaju da odbiju moju prijavu imam li pravo na ponovno slanje kaznene prijave samo bih tada uzela odvjetnika?

3. Može li se otići po pravni savjet kod pučkog pravobranitelja da mi pregleda kaznenu prijavu ukaže na eventualne pogreške i nedostatke iste?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Nadležno državno odvjetništvo (ODO, ŽDO, USKOK) zavisi od toga o kojem se kaznenom djelu točno radi. Isključivo na temelju činjenice da se radi o 6-ero ljudi, vidim da idete u smjeru zločinačkog udruženja, a to je nadležnost USKOK-a.

 

2. Ako vam odbiju kaznenu prijavu, moći ćete preuzeti kazneni progon ukoliko ste oštećena prijavljenim kaznenim djelom. Nova kaznena prijava bi se jednostavno opet odbacila.

 

3. Možete pokušati, ali mišljenja sam da će vas odbiti, a s druge strane pučki pravobranitelj nije kazneno-pravni stručnjak, stoga je najbolja solucija naći odvjetnika specijaliziranog za kazneno pravo, po mogućnosti onog sa iskustvom u "uskočkim" predmetima, obzirom se najvjerojatnije radi o "uskočkom" djelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Vi možete ići Općinskom državnom odvjetniku i iznesite mu slučaj i želju da protiv nekih osoba podnesete kaznenu prijavu .Zamolite da tu prijavu dadete usmeno u zapisnik .Zamolite ODO da Vas savjetuje da li bi ta djela bila djela koja se gone po službenoj dužnosti .

ODO mora Vas upozoriti na činjenicu da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo radi kojeg bi mogli odgovarati.

Ukoliko niste pravno educirani opasno je samo napisati neku prijavu upravo radi opasnosti koja je naprijed navedena .

Dakle , uzmite određenu dokumentaciju kao dokaze za ono što želite prijaviti i tražite savjet općinskog državnog odvjetnika .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima!

Nekako nemam povjerenja u Općinsko državno odvjetništo mislim da bi osobe koje imam namjeru prijaviti doznale prije nego bih došla kući.

Pravno nisam educirana, ali čemu onda na stranicama DORH-a upute kako omogućiti i pravno needuciranima da podnesu kaznenu prijavu ako znaju za počinjeno kazneno dijelo.

Pokušat ću ukratko objasniti o čemu se radi:

Donošenje prekršajnog naloga koji se temelji na lažnom svjedočenju, pozivanju na krivotvorene i nevažeće dokumente koji im služe kao dokazi za uzurpaciju nečega na što dotične osobe nemaju pravo.

Imam dokaze i svejedoke čime mogu potvrditi da sam u pravu. Doduše još čekam da mi se pošalju svi papiri i informacije vezane za slučaj koje sam zatražila putem obrasca o pristupu informacijama. Pred neki dan sam dobila odgovor kako će produžiti rok za dobivanje informacija pošto rade upravni nadzoru u dogovoru s upravom ministarstva.

Zanimalo bi me mogu li snimke razgovora priliko saslušanja zbog sumnje na prekršaj poslužiti kao dokaz o neetičnom ponašanju i zluporabi položaja i ovlasti službene osobe tj. smije li osumljičenik snimati razgovor prilikom saslušanja kako bi se zaštito zbog sumnje na namještanje prekršaja, a da o tome nije obavjesto državne službenike koji ga ispituju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo o čemu poštovani Ude piše stoji, ali u teoriji. U praksi danas rijetko koja DO-a tako rade odnosno oni eventualno zaprime kaznenu prijavu i to je to. Nema uputa, jer se tada izlažu opasnosti da ih netko optuži za fabriciranje predmeta. Ionako nisu vezani za pravnu ocjenu djela, već činjenične navode.

 

Obzirom na detalje koje ste iznijela, izgleda da udruživanje otpada, ja sam to tako shvatio obzirom na brojnost osumnjičenika, ali ispada da to i nije tako. Ne treba vam odvjetnik da opišete predmet i poduprete ga dokazima (sugeriram preslike, a u prijavi navedite da raspolažete originalima koje ćete dati na uvid), ali se pomoć kaznenjaka svakako preporuča.

 

Vezano uz ove snimke koje spominjete, u načelu one predstavljaju kazneno djelo iz čl. 143. KZ-a, jedino možda postoji osnova za primjenu stavka 4. istog članka, međutim za to je potrebna vrijednosna procjena suda, koja iziskuje kazuistički (individualni) pristup.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bit će članak 143. KZ-a.

 

Stavak 1. inkriminira sam čin neovlaštenog snimanja, dok stavak 2. inkriminira uporabu takve snimke, tj, njenu reprodukciju ili davanje trećoj osobi. Imajte na umu kako počinitelj stavka 1. ne mora nužno biti i počinitelj stavka 2. - recimo ja snimim Štefa neovlašteno, a vi tu snimku dostavite novinarima, jer je Štef u predizbornoj kampanji, a snimio sam ga dok priča inkriminirajuće stvari po sebe.

 

Malo su nespretno riješili situaciju s kaznom, jer je trebalo za stavak 2. staviti veću kaznu (po mom mišljenju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bit će članak 143. KZ-a.

.

da ,u pravu si....greškom sam napisao 147.....

 

zanimljiv je i stavak 4..........tko snimi u javnom interesu itd....nema kaznenog djela.....

šta to znaći...netko misli da je to u javnom interesu i snimi razgovor.......a sud na kraju nije takvog mišljenja i ode čovjek u zatvor :)......primjer.....ja recimo mislim da je snimanje traženja novca za zaposljenje viši interes i snimim razgovor i suci ne budu takvog mišljenja i šta sad zbog nečije lopovije čovjek može kazneno odgovarati.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gorand,

- takve neovlaštene snimke se naravno neće priznati na sudu, ali je malo vjerojatno da će se onaj koji je to snimio kazneno goniti (ako je snimku pokazao samo sudu, namjera mu je bila zaštititi nekoga i sl.)

 

To zaključujem jer mi se čini da ima malo prijava neovlaštenog snimanja - statistika MUP-a kaže da je 2014 prijavljeno 3 osobe, a 2013-e 6 osoba.

Lako je moguće da se varam, možda se gone po nekom drugom članku: - nedozvoljena uporaba osobnih podataka (40-ak prijava); - nametljivo ponašanje (oko 120 prijava)...

U medijima je također rijetko (primjer).

 

 

Niti postoji univerzalni konsenzus da je tako nešto kriminalno - u većini država SAD je za snimanje dovoljan pristanak jedne strane - i.e. dopušteno je snimati svoj razgovor. Dijelom je tako i u UK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjer primjene stavka 4. vam je slučaj bivšeg gradonačelnika Grada Vukovara odnosno osobe koja je njega snimila.

 

A inače, kao što i Bobo kaže, u praksi nema puno slučajeva koji stignu do suda. Opravdani interes se procjenjuje od slučaja do slučaja.

 

Što se SAD-a tiče, imaju blaži režim, ali nažalost takav je podložan zlouporabi, jer se doslovce može fabricirati da nešto zvuči sasvim drugačije od konteksta u kojem je izrečeno, a onda se vi vadite da to nije tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Vezano za ovaj isti slučaj imam pitanje.

Kako sam već napisala imam namjeru kazneno prijaviti šest osoba od toga dva državna službenika.

Preko interneta putem službe za pristup informacijama zatražila sam neke informacije koje bi mi dobro došle kod sastavljana kaznene prijave. Međutim došla mi je obavijest da po zakonu nemam pravo na informacije na taj način, jer je državno tijelo od kojeg tražim informacije prema meni pokrenulo prekršajni nalog. Premda u tom državnom tijelu uvidom u moj poslani zahtjev za pristup informacijama rade upravni nadzor jer je očito i njima našto sumnjivo.

Sada me zanima mogu li na neki drugi način dobiti informacije koje me zanimaju? Protiv prekršajnog naloga sam podnesla prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija