Jump to content

Darovanje nekretnine sa neuknjiženim pravom korištenja/uživanja


MajaLynx

Preporučene objave

Pozdrav svima,

nakon duge pretrage nisam našla slučaj sličan mome, pa da pitam sve vas koji znate više..

 

Mama želi meni darovati nekretninu, no prije 15-tak godina sa mojom bakom je potpisala ugovor o pravu korištenju nekretnine u korist moje bake.

Tako se onda u ugovor navelo da baka ima doživotno pravo korištenja stana u svrhe stanovanja, sa zabranom iznajmljivanja, prodaje itd, te da je nitko (pa ni vlasnica stana,moja mama, sa obitelji) neće smetati ukoliko ona želi biti sama u tom stanu.

Ugovor nikada nije predan u gruntovnicu, tako da u vlasničkom listu ne postoji nikakva zabilježba u teretovnici.

 

Moja mama meni sada želi darovati stan, i mene zanima da li bi ja kao nova vlasnica stana bila dužna ispoštovati taj ugovor pošto pravo korištenja nije navedeno u gruntovnici, ili bi ja mogla tražiti od bake da se odseli?

 

Obiteljska situacija je kratko rečeno zamršena i ne bih o pojedinostima.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja mama meni sada želi darovati stan, i mene zanima da li bi ja kao nova vlasnica stana bila dužna ispoštovati taj ugovor pošto pravo korištenja nije navedeno u gruntovnici,

trpljenje bakine neupisane služnosti se proteže i na vas,budući da nekretninu stječete besplatnim pravnim poslom od svoje majke,a ovlaštenik služnosti je njena majka,odnosno vaša baka,glede čega se nemožete pozivati kako pri upisu svog prava vlasništva niste znali niti imali dovoljno razloga da posumnjate kako na istoj nekretnini treća osoba ima određena prava,jer bi to bilo isuviše ofirno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

 

Nekretnina će se svakako darovati meni, pa me još zanima da li ona na temelju ugovora sa mamom može naknadno upisati svoje pravo jednom kad ja budem uknjiženi vlasnik nekretnine, dakle bez mog pristanka?

Ili može jedino sudskim putem tražiti svoje pravo? Ukoliko je tako, da li je na baki da dokaže da sam ja znala za ugovor?

 

 

I još jedno pitanje vezano za ugovor;

ako je u ugovoru navedeno da je baka dužna plaćati režije dok tamo stanuje, a moguće je dokazati da se ne pridržava redovitog plaćanja, da li bi to bio dovoljan temelj za raskid tog ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li ona na temelju ugovora sa mamom može naknadno upisati svoje pravo jednom kad ja budem uknjiženi vlasnik nekretnine, dakle bez mog pristanka?

u tom slučaju bi upis mogla ishoditi sudskim putem(kondemnatorni zahtjev na trpljenje upisa).

Imam svoje dvije presude vezane za vaš upit,prvom presudom je utvrđena stvarno pravo služnosti,a dok je tekao žalbeni postupak tuženi prenosi pravo vlasništva poslužne nekretnine na sina,čime po pravomoćnosti presude spriječava upis.

Novom tužbom protiv sina tuženog(novog vlasnika) radi upisa stečenog prava nije bilo nikakvih dilema,odnosno ishođena je presuda kojom se obvezuje da trpi upis.

moguće je dokazati da se ne pridržava redovitog plaćanja, da li bi to bio dovoljan temelj za raskid tog ugovora?

ako je tako ugovoreno moglo bi se govoriti o neispunjavanju ugovorne obveze.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, razumijem. Naknadno smo ustanovili da ipak temelja za raskid ugovora nema.

 

Da malo zakompliciram, što bi se desilo kad se nekretnina prepiše meni, da ja onda s majkom napravim ugovor u kojem njoj dajem pravo doživotnog uživanja? Da li bi onda i baka i mama mogle imati jednako pravo korištenja nekretnine, ili bi se ugovor u korist moje mame poništio sudskom presudom u bakinu korist ( ako bi uopće došlo do tužbe)?

Da li je ikako moguće da dvije osobe na ovaj način steknu ista prava korištenja nekretnine?

U tom slučaju, da li bi bilo bolje napraviti poseban ugovor o doživotnom uživanju u korist moje majke, ili to odmah staviti u darovni ugovor?

 

Žao mi je da gnjavim toliko, možda će pomoći da kažem da je meni prvenstveni cilj osigurati da mi mama ima gdje stanovati, pošto je baka trenutno želi izbaciti na ulicu, a po ugovoru između njih dvije, ona ima pravo "neometano od obitelji i stvari koristiti stan za potrebe stanovanja". Formulirali su ugovor tako da je drugi članovi obitelji ne bi uznemiravali u periodima maminog odustva, a ona to danas koristi protiv nje. Lekciju smo naučili, sada tražimo rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija