Jump to content

Izvlašćivanje jednog nasljednika


Simbica

Preporučene objave

Moj otac je nasljedio sestinu roditeljskog imanja zajedno sa svojom braćom i sestrama. Tijekom njihovog života ta njegova braća i sestre su se nazgrabale različitih dobara u vlasništvu moga djeda tako da je ova sestina koja je dodjeljena svakom ostavinskom raspravom zapravo dio ostataka ostataka. Moj otac danas traži da se ostatak braće odrekne dijela svoga dijela nasljedja njemu u korist sto oni ne žele.sada žele prodati jedno veliko gradilište.moj otac nije s tim suglasan, traži da se prethodno dogovore o diobi ostalog dijela imanja.misli da je sada jedini način da ih prisili da mu dadu i dio svog dijela za koji on smatra da mu pripada.oni naravno ne žele, i prijete mu se da ako on sada ne popise da je suglasan s prodajom, da će ga isključiti i prodati sve bez njega. Još mu se prijete da će ga tužiti zato što im nije htio potpisati. moje je pitanje - da li oni to mogu?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tijekom njihovog života ta njegova braća i sestre su se nazgrabale različitih dobara u vlasništvu moga djeda tako da je ova sestina koja je dodjeljena svakom ostavinskom raspravom zapravo dio ostataka ostataka.

budući da je iz citiranog evidentno kako aludirate na povrijedu nužnog nasljednog dijela,to je odgovor da ste takav zahtjev mogli isticati u ostavinskom postupku,odnosno zahtijevati uračunavanje darova u namirenje nužnog dijela,a ovako je stvar završena po tom pitanju.

prijete da će ga tužiti zato što im nije htio potpisati. moje je pitanje - da li oni to mogu?

tužiti i biti tužen može bilo tko,no u ovom slučaju se neradi o tužbi,već o prijedlogu za diobu suvlasništva putem suda(razvrgnuće).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li mi mozete reci tko odredjuje da li ce se imanje prodati na drazbi, odnosno da li ce se raditi o isplati ili geometrijskoj podjeli?

 

Sud odlučuje po redoslijedu (u vašem slučaju) - dogovor (ako ga bude), geometrijska dioba (ukoliko je moguća) te dražba.

 

Ako se radi o isplati da li onaj koji ce biti isplacen odreduje cijenu po kojoj zeli da mu bude placeno ili to odredjuje sud?

 

Cijena je određena visinom tržišne cijene za nekretninu jednakih karakteristika na istom području.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav radni narode,valjda sam pogodia temu.

Eto da ne pišem romane,zanima me procedura potpunog isključenja nužnog nasljednika iz oporuke.

Evo ukratko,stanje je ovakvo..

Moj did je kod javnog bilježnika napravia oporuku kojom svu imovinu nakon svoje smrti ostavlja meni(unuk)stari mi je umra prije par godina,ali čak i da je živ nebi mu ništa ostavia zbog njegovog ponašanja,uz mene tu su još i moje dvi sestre,obe su mlađe od mene,e sad kroz godine ponašanje ove starije prema svima nama se može najblaže može opisati kao nasilničko i sve je gore,ali eto da skratim priču da se ovo ne pretvori u roman,zanima me mora li se praviti nova oporuka ili se postojećoj dodaje kakav dodatak,izjava ili nešto slično i koliko bi to moglo koštati?

Ako je potrebno više informacija tu sam:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju točno nabraja i utvrđuje kad i u kojim slučajevima oporučitelj može isključiti iz nasljedstva nasljednike, koji imaju pravo na nužni dio,pa između ostalog kaže da su to situacije kad se nasljednik povrijedom neke zakonske ili moralne obveze teže ogriješio prema ostavitelju, ili ako je nasljednik s umišljajem učinio neko teže krivično djelo prema ostavitelju ili njegovu bračnom drugu, njegovu djetetu ili roditelju, ili ako se odao neradu i nepoštenu životu. U tim slučajevima isključenje iz nasljedstva može biti potpuno ili djelomično.Kad oporučitelj želi isključiti nekog od nasljednika, mora to na jasan i nesumnjiv način izraziti u oporuci, a preporuča se da navede i temelj za isključenje,no kod toga je bitno da taj temelj za isključenje mora postojati u vrijeme sastavljanja oporuke.

U slučaju spora oko toga je li isključenje opravdano ili nije, teret, odnosno dužnost dokazivanja isključenja, leži na onomu tko se na konkretno isključenje poziva, a to su u pravilu oni koji nisu isključeni iz nasljedstva.

Iako je Zakon o nasljeđivanju jasno nabrojio osnove isključenja, u praktičnoj primjeni sporno može biti »utvrđivanje povreda moralne obveze prema ostavitelju«. budući je moralnu obvezu a posebice povredu moralne obveze teško točno utvrditi, jer moralna pravila i običaji nisu propisani zakonima,glede čega u tim slučajevima sud ima slobodu utvrđivanja povrijeda moralne obveze zavisno od okolnosti svakoga konkretnog slučaja,a pri čemu može uzimati prevladavajuća i opća moralna načela i općenito ponašanje nužnog nasljednika prema ostavitelju,pa se kod toga procjenjuje npr. je li nasljednik pomagao ili posjećivao ostavitelja u slučajevima njegovih bolesti ili nemoći, je li uopće postojala volja za međusobnim posjećivanjem i društvenim kontaktima, a naročito ako je ostavitelj pokazivao namjeru za takvim kontaktima.

Od tih slučajeva isključenja od prava na nužni dio, treba razlikovati slučajeve lišenja nužnog dijela u korist potomaka nužnog nasljednika,jer u tim slučajevima»lišenja nužnog dijela u korist potomaka«« oporučitelj može lišiti nužnog nasljednika u cjelini ili djelomično njegova prava na nužni dio, ali to pravo prenosi na njegove potomke,pa su to slučajevi kada je nužni nasljednik prezadužen, ili je rasipnik, kartaš, alkoholičar i sl.

Dakle u tim slučajevima lišenja prava na nužni dio u korist potomaka nužnog nasljednika uskraćuje se pravo na nužni dio nužnom nasljedniku u korist njegovih potomaka, čime se zapravo posredno štite interesi samoga nužnog nasljednika, odnosno njegove obitelji, a zbog njegova lošeg načina života i rasipništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo mene opet,fala na brzom odgovoru,ali i dalje nemam odgovor na ovo moje zadnje pitanje kako to napraviti,mora li did praviti novu oporuku u kojoj će dodati tu izjavu kako se već to zove ili tu izjavu ili šta već dodaje postojećoj i koliko bi to koštaloO.o

Ili je prvo svi mi moramo prijaviti policiji za psihičko i fizičko zlostavljanje?

Evo da u nastavku još malo pojasnim situaciju..

Ta moja sestra,koja mi je sad još jedino na papiru sestra(da mogu i to bi poništija)nikad nije jedne jedine lipe,a bože sačuvaj kune,dala u kuću i za kuću,samo uzima,ponaša se ka da smo svi mi njezini robovi i svi joj moramo sve davati i dopuštati joj da radi,ponaša se i govori kako se njoj prohtije,nedajbože da joj neko ide šta prigovoriti,tek onda kreće divljanje,lupanje vratima i tako dalje..

Inače ove malo nasilnije stvari ne prakticira u mojoj blizini jer zna kako bi to završilo,noga u..i let kroz vrata uz policiju..

Evo jedan primjer pa mi vi recite kako bi vi to opisali,ona i sestra su imale zajedničku sobu,jedno veče(22-23h)je otišla na ''posa'' i sestri poslala poruku da ima da se do jutra iseli iz ''njezine'' sobe,to smo mlađa sestra,mater i ja napravili(niko s ludim ne želi imati posla)do nedi 4 ure ujutro,staroj smo na početku rekli da se ona netriba zaj..nek' ide leći pošto radi ujutro,ali pogodite zašto nije otišla i tako da bi ova carica milica ujutro došla i opet počela ludovati,vikati,psovati i tako to jer je i ova druga soba,zamislite iznenađenja,njezina..i tako da ne rastežem,došla je onakva luda i agresivna sestri na vrata(koja su ne znam zašto bila zaključana)s čekićem(ne onim standardnim od 200-300g,nego onim od 2-3kg)u ruci i tako je i meni puka film i malo mi je falilo da je zavidam u zemlju,uglavnom podvila je rep i magla,ali eto sad zamislite šta bi bilo da slučajno mene nije bilo tu..

Ovo je samo kap u oceanu njezinih gadarija koje nam servira zadnjih 20+ godina,moga bi navesti bar još 10 primjera di je sestru ovako napadala,čak i tukla,jer po njoj nije ona nju prva napala,mlađa sestra je nju prva napala i isprovocirala jer joj se usudila odgovoriti na njezine silne uvrede i nije joj dopustila da je tuče,a ovo je samo o mlađoj sestri,a di je još mater,did,ja..

Šta se tiče dida,znam ja da je on bez problema može izbaciti iz kuće jer je njegova,problem je ono šta nas čeka nakon njega..

Mene,a očigledno i dida,zanima kako se potpuno rješiti ovog bezobzirnog čudovišta i kako je isključiti iz svega jer nametnica ništa i nije zaslužila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I opet ja,evo baš i ja malo guglam okolo u vezi toga,izgleda da je to još i najbolja opcija..

Inače nemam baš običaj ovako iznositi ove kućne probleme,ali nakupilo se toga..

Kad malo promislim mogla bi se o ovome napisati i knjiga ili čak i film snimiti,nekakva tragikomedija ili tako nešto..

Prvo je didova sestra debelo iskoristila mog dida,a kasnije i moga staroga,kojega je prvo smotala oko malog prsta pa zavadila i izolirala od rodbine,prijatelja,a na kraju i od nas,da bi ga na kraju i indirektno ubila,a sve radi toga da se dokopa onoga šta nije njezino i nije nikako zaslužila,ali joj je taj plan propa jer je stari malo prerano umra,a did je još uvik živ,malo se preračunala..

A eto sad ona,muž i dvi kćeri(ima Boga - nemaju nikoga i niko ih ne želi)imaju četiri stana,tri uhuhu auta i ko zna šta još u Zagrebu,a sve zahvaljujući mom didu i starom..

Sad i ova moja ide tim stopama,ali nećemo mi gledati reprizu..

Eto mora sam si malo dati oduška tu,zahvaljujem na savjetu,čujemo se:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Zahvaljujem u odgovoru, u medjuvremenu sam dobila u posjed spomenuto pismo namjere gdje decidirano piše da ukoliko prodavatelj odustane od prodaje zemljišta mora platiti iznos od 10000 eura prema čemu predpostavljam da ipak je riječ o obvezi? Premda u jednom članku tog istog pisma namjere piše kako nije obvezujuće tako da mi nista nije jasno. Tekst šaljem u prilogu, da li mi možete to pojasniti?DSC_0049.jpg

DSC_0050.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem u odgovoru, u medjuvremenu sam dobila u posjed spomenuto pismo namjere gdje decidirano piše da ukoliko prodavatelj odustane od prodaje zemljišta mora platiti iznos od 10000 eura prema čemu predpostavljam da ipak je riječ o obvezi? Premda u jednom članku tog istog pisma namjere piše kako nije obvezujuće tako da mi nista nije jasno. Tekst šaljem u prilogu, da li mi možete to pojasniti?[ATTACH=CONFIG]1096[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]1095[/ATTACH]

 

Takodjer Vas molim da mi pojasnite još jednu stvar, naime, riječ je o spomenutoj djedovini o kojoj sam govorila u prvom postu. Zanima me ukoliko dodje do izvlascivanja jednog nasljednika da li će to dovesti do rasprodaje cijelog nasljedstva ili samo čestice oko koje se sada vodi riječ, odnosno koju većina nasljednika trenutno zeli prodati? Naime, prodaja ostalog nasljedstva nebi odgovarala pojedinim nasljednicima jer iz tog crpe dobit, a moj otac bi to volio jer ne želi više gledati svoju braću kako zaradjuju na njegovim dobrima.takodjer sam saznala kako prava ostavinska rasprava iza bakine i djedove smrti nije niti bila.naime, Moj otac je na sudu 1999 zatražio ostavinsku raspravu, medjutim nitko od njegove braće se na njoj nije pojavio.tako da on nije imao niti priliku na sudu reci koliko su se njegova braća nazgrabala dobara na kriminalan način. Sud više nikada nije sazvao sljedeće ročište. Da lj je vama jasno kako je to moguće i da li sud može natjerati sve nasljednike da se pojave na ostavisnkoj raspravi?

Još bi me zanimalo, ukoliko moj otac traži od svog brata da mu plati najamninu za njegovu sestinu koju koristi u djedovu imanju i ako bi tražio naknadu retrogradno, od kojeg točno datuma bi to mogao tražiti? Od bakine smrti ili od datuma kada je zatražio ostavinsku raspravu?Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li će to dovesti do rasprodaje cijelog nasljedstva
samo nekretnina-e koja je navedena u prijedlogu.
od kojeg točno datuma bi to mogao tražiti?
unazad 5 godina
da li sud može natjerati sve nasljednike da se pojave na ostavisnkoj raspravi?
Ne,budući u tom slučaju vrijedi predmnjeva o prihvatu nasljedstva.
.tako da on nije imao niti priliku na sudu reci koliko su se njegova braća nazgrabala dobara na kriminalan način
u ostavinskom postupku su takve stvari nebitne.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Mozete li mi pojasniti sto znaci predmnjeva o prihvatu nadljedstva? Zašto samo pet godina ako oni to koriste već 20-30 godina?ako su takve stvari u ostavinskom postupku nebitne, zašto ste mi sljedeći tekst napisali u vašem prvom odgovoru:

"budući da je iz citiranog evidentno kako aludirate na povrijedu nužnog nasljednog dijela,to je odgovor da ste takav zahtjev mogli isticati u ostavinskom postupku,odnosno zahtijevati uračunavanje darova u namirenje nužnog dijela,a ovako je stvar završena po tom pitanju."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.takodjer sam saznala kako prava ostavinska rasprava iza bakine i djedove smrti nije niti bila.naime, Moj otac je na sudu 1999 zatražio ostavinsku raspravu, medjutim nitko od njegove braće se na njoj nije pojavio.

 

ako ostavinska nije provedena dida se vodi kao vlasnik. provjerite vlasničke listove za sporne nekretnine. ko je upisan kao vlasnik (u gruntovnici)?

 

ako se nasljednici nisu odazvali pozivu za ostavinsku raspravu prihvatili su svoj dio a to znači da je ostavinska izvršena. na rješenje je bili moguće pisati prigovor pa cijeli postupak odvija pred sudom (u parnici).

 

samo vlasnici (ili suvlasnici po dogovoru )mogu prodati neku nekretninu (ili opunomoćenik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sto znaci predmnjeva o prihvatu nadljedstva?

Sukladno odredbama čl.220.Zakona o nasljeđivanju

,svatko je ovlašten, ali nitko nije dužan dati nasljedničku izjavu,a za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da želi biti nasljednikom..

Zašto samo pet godina ako oni to koriste već 20-30 godina?

iz razloga zastare,pa budući kako bi se u konkretnom slučaju radilo o stjecanju bez osnova,to se ima primjeniti opći zastarni rok od 5 godina.

ako su takve stvari u ostavinskom postupku nebitne, zašto ste mi sljedeći tekst napisali u vašem prvom odgovoru:

"budući da je iz citiranog evidentno kako aludirate na povrijedu nužnog nasljednog dijela,to je odgovor da ste takav zahtjev mogli isticati u ostavinskom postupku,odnosno zahtijevati uračunavanje darova u namirenje nužnog dijela,a ovako je stvar završena po tom pitanju."

neznam kakvu vezu ima isticanje zahtjeva za nužni dio sa činjenicom koju ste naveli,citiram; on nije imao niti priliku na sudu reci koliko su se njegova braća nazgrabala dobara na kriminalan način.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam spomenula iz razloga što ste mi vi sugerirali inicijalno da je tijekom ostavinske rasprave trebao ukazati sudu da su ostala braća na nelegitiman način došla do posjeda već nekih nekretnina u djedovu vladnistvu, a onda kada je on umro ostatak se jednako dijeli na sestine bez obzira sta su oni već dio dobili. U zadnjem poštu ste napisali da u ostavinskom postupku su takve stvari nebitne.jedno pobija drugo koliko mi se čini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam spomenula iz razloga što ste mi vi sugerirali inicijalno da je tijekom ostavinske rasprave trebao ukazati sudu da su ostala braća na nelegitiman način došla do posjeda

 

trebalo je pisati prigovor protiv rješenjea o nasljeđivanju.tada bi u sudskom postupku nezadovoljni nasljednik moga istaknuti navedene činjenice.

 

sad je kasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gotovo. to je trebao rješiti žalbom protiv rješenja o nasljeđivanju.

 

To razumijem, ali pitanje se odnosilo na ugovor o prodaji zemljišta koji je star mjesec dana. Kopiram pitanje:

ahvaljujem u odgovoru, u medjuvremenu sam dobila u posjed spomenuto pismo namjere gdje decidirano piše da ukoliko prodavatelj odustane od prodaje zemljišta mora platiti iznos od 10000 eura prema čemu predpostavljam da ipak je riječ o obvezi? Premda u jednom članku tog istog pisma namjere piše kako nije obvezujuće tako da mi nista nije jasno. Tekst šaljem u prilogu, da li mi možete to pojasniti?attachment.php?attachmentid=1096&d=1459936098&thumb=1attachment.php?attachmentid=1095&d=1459935979&thumb=1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija