Jump to content

Pronalazak dokumenata za dokazivanje dosijelosti


kristijan99

Preporučene objave

Poštovani,

vanknjižni sam vlasnik i kroz katastar posjednik zemljišta u Zagrebu,

na zemljištu je na staru kuću koja je evidentirana prije 1968 dograđen novi dio i to je sada sve legalizirano na moje ime.

 

Na zemljište je upisan grad Zagreb od 2011g međutim imam dokaze da je na tom zrmljištu tj. na toj adresi živio deda od ne znam kada pa do smrti 1977, rođen drugi stric 1943 na toj adresi te živio na toj adresi do 1981, moj otac rođen na toj adresi 1950 i živio do 1995 i ja sam zadnji prijavljen na toj adresi od 1981 do 2008. Sada gledam da bih mogao možda dobiti tu nekretninu dosjelošću ali ne znam kakve dokaze trebam, otac kada je renovirao kuću od 1983 pa do 1995 ima neke račune iz tog doba za struju, vodu te kaznu za izgradnju koje je platio tada, čestica je raspodjeljena u ostavinskoj raspravi kao vanknjižno vlasništvo u presudi iz 1982.

 

Negdje sam pročitao da se u dosjelost računa razdoblje do 1941 i od 1991, ali ne znam gdje potržiti papire za dokaz da je deda bio na tom zemljištu, da li potvrdom o prebivalištu ili izvodom iz matice rođenih/vjenčanih itd... , jednostavno ne znam koje dokumente tražiti gdj početi ?

 

S poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

da li netko zna gdje se može naći zakon u naslovu, te ako ne što je tim zakonom rješavano.

 

Jel tim zakonom u ondašnjoj državi rješavano pitanje zemljišta na kojem je zgrada izgrađena, te kako primjeniti legaliziranu zgradu iz 1968 na upis vlasništva na isto zemljište koje je samo evidentirano u posjedništvu ali ne i u vlasništvu.

 

Što se je rješavalo naplatom komunalne naknade u ondašnjoj državi, jel to porez ili što drugo, te da li se plačanjem ili određivanjem komunalne naknade za određenu nekretninu automatizmom smatralo vlasništvo i na zemlji bez obzira na zemljišne knjige.

 

Zanima me radi zgrade koja je evidentirana na zemljištu davno prije 1968, a na zemljište je danas upisan grad Zagreb, te me zanima da li mogu tražiti isplatu radi kuće na zemljištu ili mogu tražiti da se po kakvoj povlaštenoj cjeni odkupi od grada to zemljište, isto je kuća sa dvorištem upisana i u zemljišne knjige.

 

Ili kakvim sudskim smjerom uz svjedoke tražiti da se to zemljište po dosijelosti preda u vlasništvo, svjedoci stvarno postoje da je moja obitelj tamo živjela i gradila i prije drugog svj rata.

 

Zahvaljujem.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste matrix prema rješenju o nasljeđivanju, za kakvo pravo prednika sam zatražio da se izvadi povjesni zemljišnoknjižni izvadak ali još ga čekam.

 

Grad Zagreb je upisan u gruntovnici temeljem presude u sporu protiv Republike Hrvatske,

trenutno je nitko ne koristi od 2008 je u derutnom stanju ja povremeno kosim ispred i oko kuće, posjednik u katastru sam ja , strina i stric svako 1/3, ali još nije brisano u katastru njih dvoje, a trebalo bi biti jer opet temeljem presude u kojoj su oni mene tužili ne ulazi sporna nekretnina tj čestica u ostavinu djeda već mog pokojnog oca jer ju je on izgradio i jedini u nju ulagao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na toj čestici je bila kuća i štagalj, zadnje za kada znam da je bila kuća je 1943 jer se stric rodio na toj adesi i bili su tamo tada prijavljeni, a kuću je izgradio djed vjerovatno prije toga, naon toga je otac 80-tih godina renovirao i dograđivao štagalj čime je dobiven stan tj, kuća, dozvolu za nadogradnju tada je dao ured za graiteljstvo.Neznam kako su prednici stupili u posjed zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija