Jump to content

Potraživanje alimentacije iz ostavinske mase


irena0107

Preporučene objave

Poštovani,

Rastavljena sam od 2004. Sa pokojnim gospodinom imam maloljetnu kčer i prema pravomočnoj presudi određena je alimentacija u iznosu od 20% od ukupne mirovine.Bivši suprug nikad nije plaćao alimentaciju. Prije godinu dana iz CZSS su mi rekli da sam dužna potraživati alimentaciju, da dijete ima pravo na besplatnog odvjetnika..., a u protivnom Centar može podnjeti prijavu protiv mene zbog uskračivanja boljih uvijeta života djetetu. Uputili su me u odv. komoru, dodijeljen nam je odvjetnik koji u godinu dana nije napravio ništa, a bivši suprug je umro prije 6 mjeseci.

Na ostavinskoj raspravi pročitana nam je oporuka u kojoj on sve ostavlja svojoj majci pa je između ostalog naveo i potraživanja od Mirovinskog.

Naše zajedničko dijete ostvarilo je pravo na obiteljsku mirovinu, ali također saznajem da zbog greške u mirovinskom postoji popriličan dug prema njenu koji bi trebala naslijediti njegova majka.Dug je nastao zbog krivog obračuna mirovine, jer mu od 2003. pa do smrti 2015. nije izdano konačno rješenje o mirovini, već samo privremeno.

Naravno, nikad mu se nije obračunao ni staž kao branitelja. Da li ja na osnovu presude mogu iz tog duga potraživati njegovo dugovanje za neisplaćene alimentacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,ali ako u ostavinskom postupku koji je pravomoćno okončan nije istican takav zahtjev,bojim se da to nije dopušteno isticati naknadno u parnici.

 

Slažem se. No, neka se korisnica ipak izjasni o ovoj činjenici.

 

BTW, toliko o besplatnoj pravnoj pomoći.

 

Je li CZSS trebao zastupati interes maloljetnog djeteta obzirom da su roditelji rastavljeni?

 

Koliko mi je poznato, trebao je. A je li?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski postupak nije završen, zakazano je ročište kod jb u 3. mjesecu. Centar se nije uključio, niti imam saznanja da li će se ukljućiti.

Bivši suprug je bio smješten u dom jer je bio nesposoban brinuti se o sebi, bolovao je od MS. U trenutku pisanja oporuke bio je potpuno nepokretan, jedino što je mogao, mogao je treptati očima, teško pričati i samostalno disati.

Znam da kčer ima pravo na nužni dio cjelokupne imovine, ali mislila sam neovisno o tome zatražiti isplatu zaostataka alimentacije iz tog duga od mirovinskog, a onda ako nešto ostane, zatražiti nužni dio. Da ne bi ispala pohlepna, u cijelom tom periodu sama skrbim o djetetu, a baka i deda nisu bili u stanju unuci ni rođendan čestitati, ne daj bože koju čokoladicu kupiti...kontakti s unukom su ravni 0.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto se koncentrirate samo na uzdržavanje?

 

Vaša kćerka spada u krug nužnih nasljednika i u njeno ime zatražite nužni dio povrijeđen oporučnim raspolaganjem, time ćete dobiti 1/4 cjelokupne ostavine,

 

I mene je ovo malo zbunilo, pa sam mislio 1/4.

Ali kćer je jedini nasljednik I reda, i njen nužni dio bi bio 1/2 !

 

I u svakom slučaju postoji osnova da se osporava oporuka.

 

Ostavinski postupak nije završen, zakazano je ročište kod jb u 3. mjesecu. Centar se nije uključio, niti imam saznanja da li će se ukljućiti.

 

U tom slučaju, pisanim podneskom ih svakako pozovite da se izvole uključiti u zaštitu prava djeteta na nasljedstvo.

To im je obaveza!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija