Jump to content

Drvo i septicka uz kucu


VikaSk

Preporučene objave

Postovani,

susjed s kojim nisam u dobrim odnosima ocito je prije par godina namjerno posadio bor uz moju kucu posto je kuca na medji, a krov prelazi na njihovu stranu. To je tako radeno jer su dva brata kupili parcelu i podijelili davne 80-te.Moja kuca je legalizirana. Taj bor je sad visok nekih 5-6 metara i strah me je da bi mogao kroz naredne godine sa korijenjem ostetiti temelj kuce. Uz to im pliva septicka jama i sav sadrzaj je iznad zemlje cijelu godinu. Mislio sam da ce to na neki nacin sankcionirati posto imaju troje djece ali i to sad stoji godinama i za vrijeme ljetnih mjeseci je nesnosan smrad. Kako rijesiti te probleme?

Unaprijed se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu odrezati nista jer je posaden iza zida kuce i ne mogu do njega, a ako pocne dizati temelj ili nesto vec je kasno, a taj susjed mi nece imati iz cega sanirati stetu i biti ce samo povlacenje po sudu. Bor vec je znaci naslonjen sa granama na moju kucu. Septicka se ne preljeva na moje zemljiste ali nas dijeli znaci samo zid i uzasno smrdi pogotovo kad je toplije, a i strah me da ne dode do mog zida pa ce on s vremenom navuci vlagu na sebe i urusavati. Imaju troje male djece od 5 do 11 godina i to njih ne dira uopce.

Jel imam nekakvo pravo da se nesto napravi prije nego sto se nesto desi?

Ako mozda znate ako sam dobio rjesenje o legalizaciji da li moram ici jos u katastar to sve upisati ili negdje drugdje ili je to to? I ako znaci imam legalizaciju gotovu da li susjed moze nesto s obzirom da mi je dio krova na njihovoj strani jer su vec nesto prijetili, ali kazem ja vec imam legalizirano od ove godine.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za probleme oko septičke možete se obratiti sanitarnoj inspekciji (no, moguče je da se proglase ne nadležnim jer to nije u javnozdravstvenom interesu, a "smrad" također nije u njihovoj nadležnosti) ili komunalnom redaru ako postoji Odluka o komunalnom redu i kojoj bi postojala odredba o septičkim jamama, npr. "Vlasnik septičke jame dužan je na vrijeme zatražiti od komunalnog društva koje postupa sa otpadom, čišćenje septičke jame kako ne bi došlo do prelijevanja."

 

Što se tiće legalizacije, pretpostavljam da ste dobili Rješenje o izvedenom stanju. Daljnji postupak je, upis legalnog objekta u katastar i zemljišne knjige (prema čl.35 Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama). Za upis objekta u katastar i zemljišne knjige, ovlaštena geodetska tvrtka će napraviti Geodetski elaborat za evidentiranje, brisanje ili promjenu podataka o zgradama i drugim građevinama. Elaborat ovjerava i provodi nadležni katastarski ured i službenim putem šalje na provedbu u gruntovnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sve što bi ste mogli sami učiniti je sadržano u tome članku. Jedino što vam ja još mogu reći da nemate pravo otići na susjedovu nekretninu i otpilati bor. Najjednostavnije bi bilo to rješiti dogovorno, no rekli ste da nema dobrosusjedskih odnosa. Da li će bor podignuti ili oštetiti temelje, ako će vas utješiti, baš i ne vjerujem.

 

No, možda se još netko nadoveže sa kojim (ne)pravnim savjetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li će bor podignuti ili oštetiti temelje, ako će vas utješiti, baš i ne vjerujem.

 

Mogućnost uvijek postoji, ali je daleko manja od primjerica oraha, čije korijenje je daleko jače i šire. Ukoliko se primijeti šteta, treba odmah reagirati, ako treba i tužbom usmjerenom na naknadu štete te traženjem otklanjanja daljnih štetnih posljedica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci nista me mogu pravno i normalno rijesiti

prema stavu Županijskog suda u Bjelovaru izraženog u odluci br.Gž-3532/13-2, od 6. III. 2014.,a imajući u vidu konkretan slučaj,stablo bi se moglo smatrati opasnom stvari,glede čega je ugrožena osoba ovlaštena zahtijevati otklanjanje izvora opasnosti(čl.1047.ZOO)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija