Jump to content

Tužba protiv privatnog, stranog fakulteta


ritkit

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Vidio sam da na forumu već postoji par tema na temu tužbe protiv fakulteta, no nažalost, to nije iskoristivo i u ovom slučaju.

 

Uglavnom, student sam Rochester Institute of Technology u Zagrebu (RIT, prije ACMT), i trebao sam diplomirati sredinom 5.mj. Već sam slao upite za masters u inozemstvu, molbe za posao itd. znajući da ću stvarno u 5.mj imati diplomu stručnog prvostupnika.

U petak, 1.4.2016., sam obavješten da sam "kratak" 1 kredit (ajmo reći 1 ects), 5 tjedana prije završetka faksa, te da ću morat položiti jedan predmet iduće školske godine, kako bi dobio diplomu. Unatoč tome što sam do 1.4. redovno bio obavještavan o tome kako ću diplomirati ove godine. Međutim, osoba koja je bila zadužena za to je dobila ili dala otkaz prije nekih mjesec dana, te je njena zamjena tek sada otkrila kako je kod nekih studenata došlo do propusta s njihove strane, te da moramo uzeti još jedan predmet kako bi došli do diplome. Znači očito je da je greška njihova, tj. da je osoba koja je prije bila na toj poziciji pogrešno radila svoj posao, a to nitko nije provjeravao, no unatoč svemu tome, i mailovima u kojima smo stvarno obavješteni da ispunjavamo sve uvjete za diplomiranje, oni tvrde da je krivica naša.

 

Nadalje, RIT se i lažno oglašava, putem brošura, novinskih članaka, web stranice itd. tvrdeći da imaju, ajmo reći 60% stranih profesora, a u stvarnosti to nije slučaj. Tek je jedan na deset profesora stranac, a to im je glavni mamac za nove studente, uz Američku diplomu naravno, o kojoj ćemo nešto kasnije.

 

Također, u, ajmo to nazvati priručniku za studente (ili pravima studenata), stoji da naše ocjene ne smiju biti javno objavljivane (da ih ostali studenti ne mogu vidjeti), no jedan od profesora je to iz mojeg iskustva 2 puta napravio, a vrlo vjerojatno radi to još uvijek. U priručniku i dalje stoji da su ocjene privatne prirode.

 

Što se diplome tiče, obećana nam je i Hrvatska i Američka diploma (od strane RIT-a u NY-u). Na kraju ispada da je Američka diploma samo prijevod hrvatske, te se RIT NY apsolutno nigdje ne spominje. Također primjer lažnog oglašavanja jer svugdje ističu da je riječ o diplomi uglednog američkog sveučilišta.

 

Ovo gore navedeno je sve vezano za sve ili većinu studenata, no bilo je u ove 4 godine i incidenata na osobnoj razini. Naime, optužen sam da sam predao rad koji nije bio moj, te sam se morao braniti pred njihovom komisijom, gdje se ispostavilo da nemaju ništa protiv mene i da ne mogu ništa dokazati.

 

Danas sam također bio na razgovoru s pomoćnim dekanom, te osobom koja je zamijenila gore navedenu koja je dala/dobila otkaz, zbog tog 1 kredita. Oni misle kako tu ništa nije sporno, smatraju da je u redu obavijestiti studente o tome 5 tjedana prije diplomiranja. Bio sam ismijavan od strane tog pomoćnog dekana, podrugivao mi se pitanjima poput "mi te zlostavljamo ovdje, jel tako?", normalno sva komunikacija je tekla na engleskom jeziku, ali se u priloženom može zaključiti da nije riječ o psihički stabilnoj osobi. Ta ista osoba se, nakon što sam "pobijedio" komisiju, u istom tom uredu, derala na mene kao da sam ne znam šta napravio. Na račun svega toga, došao sam na zaključak da se radi o mobingu.

 

Nadalje, jedan od profesora je na službenom eventu od fakulteta konzumirao drogu sa studentima. Droga je dana od strane studenta, no dotičnom profesoru to nije smetalo i odlučio je sudjelovati u "ritualu".

 

Očito je da nisam pravnik, iako sam oduvijek bio zainteresiran za pravo, no u svemu navedenom vidim više od jednog problema, i zanima me može li se išta poduzeti?

 

Imao sam u planu poslati svim profesorima mail u kojem objašnjavam šta se sve u ove 4 godine dešavalo na fakultetu, kako većina stvari nije bila po pravilima, te taj isti mail proslijediti određenim političkim strankama, medijima, te konkurentima (VERN, ZŠEM), a naravno i svim utjecajnijim osobama u odboru pravog RIT-a u SAD-u. Normalno da ovo ide na štetu meni i svim studentima, ali došao sam do točke gdje me nije briga.

 

Zanima me vaše mišljenje, šta je najpametnije poduzeti?

 

Hvala :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slijedom vašeg upisa, mišljenja sam da je najbolje kontaktirati sa ovom školom u SAD-u. Ako su doista povezani (ajmo reć neka vrsta njihove podružnice), oni će to ozbiljno shvatiti i učiniti sa svoje strane sve što treba da se takve stvari saniraju, jer za razliku od RH, u SAD-u su ovakve optužbe vrlo ozbiljne. Ako pak nisu povezani, onda će "ekipa" u RH platiti, i to "masno". U komunikaciji pokušajte maksimalno smiriti emocije i objektivno prezentirati činjenice.

 

Neke stvari koje spominjete su vjerojatno nedokazive (situacija sa drogom) i tu si razmislite hoćete li ili ne to iznositi.

 

Glede onog što je obećavano, treba pročitati ugovor kojeg ste potpisali i usporediti to s reklamom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru! :)

 

Što se RH tiče, na stranici od faksa pod upravnim odborom stoje "glavešine" poput Radovana Fuchsa, Ivice Mudrinića i sl. stoga mislim da su nam tu nešto manje šanse..

 

RIT Croatia se predstavlja kao podružnica RIT SAD-a, naš dekan je pretpostavljam i u njihovoj upravi, tako da moraju biti povezani i na papiru. Studenti svih RIT podružnica su slobodni ići na razmjene po kampusima u SAD-u, Dubaiu, Kosovu, Dubrovniku i Zagrebu, po cijeni školarine koju plaćamo u RH (trenutno 6000 €), dok je u SAD-u školarina 20tak tisuća $. Po toj logici, RIT Croatia mora biti podružnica glavnog kampusa.

 

Što se situacije s drogom tiče, nije problem ponovo navuć muhu na go*no, pa ga uslikat u akciji. Naravno, to je zadnja ali i dalje otvorena opcija.

 

Mislite li da je dobra ideja kontaktirati profesore, medije, stranke itd.?

uređeno: od G-man
neprimjereno izražavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stranke vam to ne interesira odnosno sumnjam u njihov interes, mediji također ako neće u tome vidjeti dobru priču neće biti zainteresirani, a rijetki su profesori koji će ići kontra svog poslodavca. Osim ako ste već s nekim od njih razgovarali po tom pitanju i izrazio je svoju spremnost da vam pomogne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Diplomu ionako neću dobiti sad u 5.mj, zbog njihovog propusta, osim ako se u idućih par dana nešto ne promijeni. Poslat ću matičnoj instituciji mailove s objašnjenjima, a tražio sam i razgovor s dekanom, u srijedu. Vidjet ćemo nakon sastanka shvaćaju li da je greška njihova i hoće li nešto napraviti po tom pitanju, a ako se tad ništa ne dogodi onda nemam šta izgubit. Diploma kao diploma, ionako planiram ići dalje tako da mi diploma bakalara neće puno značiti, a pogotovo ne ako ju tuđom krivicom dobijem početkom 2017. godine, tj. ako budem prisiljen polagati i platiti taj jedan predmet.

 

RIT ima plaćene oglase u većini mainstream medija, tako da od njihove strane i ne očekujem puno. Što se stranaka tiče, možda jedino Živi Zid, objavljuju svakakve pritužbe građana, pa zašto ne bi i ovu.. Još ako nadodamo HDZ-ovca u upravnom odboru, da se tu nešto izvuć.

Što se profesora tiče, ne vjerujem da će itko riskirati svoj posao kako bi branio studenta (iako mi se to dogodilo na komisiji gdje je jedan od profesora stao na moju stranu), te sam više na to ciljao radi pozornosti. Vjerojatno ni oni ne znaju što se događa između uprave i studenata, pa im ovo možda malo otvori oči.

 

Vidim da nismo još ministarstvo obrazovanja spomenuli, a s obzirom na to da navodno u 9. mj RIT dobija status sveučilišta, ovo bi ih moglo usporiti. No, napominjem još jednom, bivši ministar je u upravnom odboru faksa, pa ne znam baš koliko je to pametan potez.

 

Svakako ću vas obavijestiti o sastanku s dekanom, pa ćemo vidjet što dalje. Hvala još jednom :)

 

Danas je obavljen ovaj članak u 24 sata, te sam ga komentirao aludirajući na lažno oglašavanje fakulteta i sl., da bi sad primijetio da su svi komentari uklonjeni i daljnje komentiranje je onemogućeno.

http://www.24sata.hr/news/diplomirali-na-rit-croatia-a-danas-rade-u-najboljim-firmama-467969

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako javite ishod. Moguće bude bio od koristi nekome drugome u sličnoj situaciji.

Dekan je sad od mene prvi put čuo za situaciju s jednim kreditom, nitko ga nije ništa obavijestio.. Rekao mi je javiti u roku od 7 dana, tako da ću još malo pričekati sa slanjem maila u SAD.

 

@Roxolana forum hr ili? Nisam na ovom forumu ništa našao, a na fhr baš i nema nekih recentnijih upisa. Uglavnom, pričekati ću i sa time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija