Jump to content

promjena vlasništva, ravnanje prema gruntovnici


Ivana Antolović

Preporučene objave

Molila bih administratora ili sve dobre ljude koji imaju kakvih saznanja o ovoj temi da mi pomognu i obrazlože. Ujak koji živi u inozemstvu i on je darovnim ugovorom od pokojne mame još 1989 dobio kuću, zemlju, šumu...

2013. je netko iz šume krao drva i ja sam vadila posjedovni list u katastru zbog toga da pokažemo tko je vlasnik, iz njega je vidljivo da je ujak vlasnik (Ivan Japec) i sad neki dan smo išli u katastar po posjedovni list jer je on to nešto htio prodavati i odjednom ON VIŠE NIJE VLASNIK. Navodno je 2014. išlo usklađivanje gruntovnice i katastra, s obzirom da je bilo različito (gruntovno nikad nije upisivano vlasništvo od kada su ujakovi djed i baka kupili zemlju, samo katastarski) u katastru se upisalo vlasništvo prema vlasnicima iz gruntovnice, na nekoliko osoba koje su umrle prije nekoliko desetaka godina i time je ujak izgubio očevinu, kuću u kojoj se rodio i živio i koju mu je mama darovala 89. godine.

Navodno je na adresu te kuće slan poziv da se javi, ali on živi u inozemstvu i naravno nije imao pojma o tome. Da li netko ima pojma o tome, kako je to moguće? i kako je moguće da mu ne žele, ne mogu vratiti vlaništvo, a ima sve dokaze da je ujak vlasnik. Ima kupoprodajni ugovor od koga je njegov djed kupio zemlju i koliko ju je platio, ima rješenje o nasljeđivanju da su mu otac i majka to nasljedilii nakon smrti djeda i onda nakon smrti svog oca ima darovni ugovor od svoje majke da je sve njegovo, ma sve dokaze ima da je njegovo a sad navodno nije njegovo.

Što tu možemo napraviti?

u prilog stavljam izvadak iz katastra iz 2013. i povijest katastra koji je zahtjevao i sad ga dobio...

Po trenutnom stanju izgubio je svoju očevinu....

Nadam se da sam sve dobro objasnila i da nam netko može pomoći i riješiti slučaj.

posjednovni list 2013.jpg

povijest katastra 1.jpg

povijest katastra list 2.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2013. je netko iz šume krao drva i ja sam vadila posjedovni list u katastru zbog toga da pokažemo tko je vlasnik, iz njega je vidljivo da je ujak vlasnik (Ivan Japec) i sad neki dan smo išli u katastar po posjedovni list jer je on to nešto htio prodavati i odjednom ON VIŠE NIJE VLASNIK. Navodno je 2014. išlo usklađivanje gruntovnice i katastra, s obzirom da je bilo različito (gruntovno nikad nije upisivano vlasništvo od kada su ujakovi djed i baka kupili zemlju, samo katastarski) u katastru se upisalo vlasništvo prema vlasnicima iz gruntovni

 

tužbom protiv upisanog vlasnika (u gruntovnici ) tražit utvrđivanje vlasništva.

ima kupoprodajni ugovor.ima rješenje o nasljeđivanju i posjedovni list iz katastra. nasljedniku (vlasnika upisanog u vlasnički list) je trebalo biti poznato da je nekretnina prodana.

 

probat se dogovoriti sa upisanim vlasnikom.

zastupanje stručne osobe bilo bi poželjno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

U gruntovnici i katastru treba provjeriti kada su točno promjene upisane kako u gruntovnici , tako i u katastru .,jer ako je netko ishodio pravomoćnu sudsku odluku i na temelju te odluke uspio se upisati u zemljišne knjige i katastar ,tada treba tražiti povrat u prijašnje stanje ,obzirom da vlasnik nije uključen u postupak nije primio poziv od suda .

Pravo na povrat u prijašnje stanje čl.421ZPP - pokreće se u roku od 30 dana od saznanja,odnosno 5 godina događaja .

Proces se vraća na početak i tada vlasnik ima mogućnost dokazivanja svoje vlasništvo i posjed .

Ako se događaj desio 2013 tada ste još uvijek u roku .

Prijedlog za povrat u prijašnje stanje treba Vam sastaviti iskusan odvjetnik .

Promjene u katastru i ZK nisu se mogle provesti bez valjane sudske odluke .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko se da primjetiti nikakve promjene nisu vršene u gruntovnici,već je katastar usklađen sa stanjem koje odgovara gruntu,a sasvim izvjesno da se sve promjene u katastru vrše temeljem rješenja Upravnog tijela,tako da je ovdje suvišno govoriti o ponavljanju postupka po odredbama Zakona o parničnom postupku,glede čega sam i dalje mišljenja da se problem može riješiti ispravnim postupkom u zemljišnim knjigama,budući da postoji opravdan osnov za ispravak,a nakon što se s uspjehom okonća postupak,stranka bez ikakve zapreke može ishoditi upis i u katastru,pozivajući se Zaključak sjednice sudaca Upravnog suda RH od 6. srpnja. 2004.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači sve promjene koje su se vršile glede te imovine išle su samo katastarski, nitko nije radio promjene u gruntu. U katastru su nam rekli da je 2014. došao zakon da ukoliko nisu isti vlasnici u gruntu i katastru da će se vlasništvo ravnati prema gruntu. Tako je moj ujak izgubio zemlju koju je njegov djed kupio tridesetih godina i koju je ujak naslijedio 89. godine i tim zakonom u 2014. je vlasništvo promijenjeno na ljude koji su bili vlasnici do prodaje tridesetih godina.

MAlo je glupo uzimati odvjetnika i tužiti nekoga jer to sve košta, a iz svih dokumenata koje on ima je vidljivo da je on vlasnik. Djelatnici katastra su rekli da im je sve jasno, ali da je takav zakon i da mu oni to ne mogu ispraviti jer je on imao priliku za javljanje i očitovanje o vlasništvu, a nije se javio na poziv. Poziv mu je poslan na adresu te roditeljske kuće, nakon nepreuzetog poziva išlo je javno oglašavanje u NN i oglasnoj ploči i nakon toga se katastar izravnao s gruntovnim vlasništvom, tako je valjda zakonski. S obzirom da on živi u Njemačkoj naravno da nije imao pojma o ničemu tome.

Nisam pravnik i ne razumijem se baš u to sve, nadam se da sam dobro objasnila....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

U katastru su registrirani posjednici .Posjednici nakon proteka 10 ili 20 i više godina dosijelošću postaju vlasnici ,ali to treba utvrditi sudskom odlukom,i uknjižiti se na temelju te odluke u zemljišne knjige . To je u slučaju kada posjednik nije uknjižen u ZK.

Službenik iz katastra neka Vam pokaže temeljem čega je izvršio promjenu u katastru , jer to ne ide automatizmom ,i nije istina da katastar izjednačuje gruntovnicu sa katastrom automatski ,takav propis ne postoji .

Morate znati da osoba koja je registrirana u katastu kao posjednik to ne znači da je vlasnik , jer se vlasnikom postaje upisom u ZK.

Vaš srodnik je mogao biti registriran u katastru kao posjednik i taj posjed nasljeđivati , time bi se dokazao neprekinuti slijed posjedovanja koji je neophodan za stjecanje vlasništva dosijelošću,i dokazati da osoba upisana u gruntovnici kao vlasnik je samo formalni vlasnik , jer stvarni vlasnik je osoba koja je vršila faktičnu vlast na nekretnini .

 

Bez valjane dokumentacije nitko Vam ne može dati valjani savjet ,a Vi ako niste pravno educirani sama nećete moći ništa postići .po

Ja Vam savjetujem da uzmete iz katastra novi posjedovni list ,te raniji iz kojeg je vidljivo da ste bili registrirani kao posjednik , rješenja o nasljeđivanju , kupoprodajni ugovor ,te da na temelju toga idete kod iskusnog odvjetnika koji je Vam savjetovati , da li da tražite povrat u prijašnje stanje podnošenjem prijedloga sudu u skladu sa čl.421 ZPP ako su ispunjeni uvjeti za to ili da uložite jednu od vlasničkih tužbi , npr. vlasnička tužba za povrat vlasništva može se podnijeti uvijek ,jer tu nema zastare .

 

Vama odvjetnik može samo sastaviti jedan od naprijed navedenih zahtjeva , koje sama predajete sudu ,bez zastupanja . Cijena sastavljanja takvog zahtjeva ne košta puno . do 1.000.kn.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastru su nam rekli da je 2014. došao zakon da ukoliko nisu isti vlasnici u gruntu i katastru da će se vlasništvo ravnati prema gruntu...

...je on imao priliku za javljanje i očitovanje o vlasništvu, a nije se javio na poziv. Poziv mu je poslan na adresu te roditeljske kuće, nakon nepreuzetog poziva išlo je javno oglašavanje u NN i oglasnoj ploči i nakon toga se katastar izravnao s gruntovnim vlasništvom, tako je valjda zakonski.

 

Nije baš došao zakon, nego je na području Požege vršena katastarska izmjera i tehnička reambulacija, odnosno obnavljanje i dopuna ZK, temeljem Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina i Zakona o zemljišnim knjigama.

 

Službenik iz katastra neka Vam pokaže temeljem čega je izvršio promjenu u katastru , jer to ne ide automatizmom ,i nije istina da katastar izjednačuje gruntovnicu sa katastrom automatski ,takav propis ne postoji

 

Nije baš automatski, ali u ovakovom slučaju, te kada se podaci u katastarskom operatu uvelike razlikuju od podataka u zemljišnim knjigama, ZK sud donosi odluku temeljem čl.199 Zakona o zemljišnim knjigama, posebno st.2 koji kaže da će se na raspravu pozvati samo osobe čiji su podaci sakupljeni u katastarskoj izmjeri (što je korisnica navela da je napravljeno), a osobe upisane u ZK neće se posebno pozivati, osim po pravilima iz čl.180a ZZK. Nadalje, čl.3 propisuje redoslijed izvora na temelju kojih će se sastaviti novi uložak a to su podaci iz javne ili privatne isprave predočene sudu, podacima iz katastarskog operata, podacima iz zemljišne knjige koja će se zatvoriti kao i knjige položenih ugovora.

 

Dakle, ujak se nije javio na poziv i predočio isprave pa su upisani podaci iz zemljišne knjige koji, koliko sam uspio istražiti datiraju od '47, upisani '49 temeljem prava dosmrtnog uzdržavanja. Takovo rješenje ZK sud po službenoj dužnosti šalje katastru pa su identični podaci upisani i u posjedovni list.

 

Međutim, iako su u ZK zadnje promjene vršene 2014 i kao takove upisane i u posjedovni list te su isti podaci ažurni na jučerašnji dan, zanimljivo je da se podaci u posjedovnom listu razlikuju od uvjerenja iz 2015 priloženog u postu. Tu se u uvjerenju pojavljuje Lucija koja je vjerovatno nasljednik Marice koja se i dalje vodi kao vlasnik 4/16 u ZK i u posjedovnom listu na jučerašnji dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija