Jump to content

stan bez vlasnika, odnosno vlasniku se izgubio trag


mimosa

Preporučene objave

u nasoj zgradi prije 30 g kupljeni su svi stanovi, dakle nisu nikad bili drzavni niti se otkupljivali, jedna obitelj je ubrzo odselila u njemacku jer je počeo rat a kako su bili Srbi vise se nikad nisu vraatili i izgubio im se svaki trag, nakon puno godina , stanari su se odlucili da u stan udje tročlana obitelj, sin jednog od stanara i da placa sve rezije plus 700 kn najam u pričuvu zgrade....sad mene zanima, kakva on ima prava na taj stan ili pak obrnuto, dali mi ostali stanari imamo pravo na taj stan...po svemu sudeci vlasnici se nikad nece vratiti a ovi sadasnji stanari uzivaju u stanu od 80 m2 za 100 eura....malo neobičan i specifican slučaj pa me zanima ako neko nesto zna o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali mi ostali stanari imamo pravo nataj stan..
nemate nikakva prava ni vi a ni osoba koja je nad stanom uspostavila faktičku vlast(posjednik),no kako je posjed zaštićen pravom to mu daje pravo da posjed sa uspjehom štiti od bilo koje osobe koja mu posjed oduzme ili ga uznemiri u posjedu,ali naravno da se sa uspjehom neće moći štititi od vlasnika nekretnine u redovnom sudskom postupku reivindikacije.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako osobi koja je trenutno u stanu pokušati oduzeti posjed (izbaciti ga iz stana), on s uspjehom može svoj posjed obraniti pokretanjem postupka radi smetanja posjeda.

 

Isključivo vlasnik stana bi mogao protiv te osobe podnijeti tužbu radi predaje u posjed.

 

Ostali stanari, odnosno vlasnici ostalih stanova, nemaju nikakvo pravo na tom stanu niti ste, uostalom, imali pravo odlučiti da u stan useli ta tročlana obitelj, budući da stan nije vaš.

 

Dakle, realno, dok se vlasnik stana ne pojavi i odluči tu obitelj iseliti, oni mogu ostati u stanu. U ovom trenutku ta obitelj ima barem posjed stana, dok vi i ostali suvlasnici nemate niti posjed niti vlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa to je super, znaci ako bilo tko od nas sazna za prazan stan uselimo i to je to , ne moze mi niko nista....da, dopustili smo iz razloga da se plaća i pricuva, komunalije i da se se stan odrzava a i zato sto je sin jednog naseg stanara....ok, sad znamo da je odlicno prošao, hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

istina je da vas nisam najbolje razumjela, mozete li mi pojednostavnit? dakle, taj koji je usao u stan on ima pravo i bit u njemu ? kako mislite da je posjed zastićen? i dal on ako se ne pojavi vlasnik , sto je vrlo vjerojatno , moze zauvijek ostat u tom stanu ?

 

samo vlasnik može tražiti njegovo iseljenje ili sklapanje ugovora o najmu.

ili punomoćnik vlasnika.

 

ako plaća obveze niko ga neće dirati.

ali možete lokalnoj samoupravu obavjestiti o trenutnom stanju .

imovina koja nema vlasnika je vlasništvo države.

 

Ažurirano

 

pa to je super, znaci ako bilo tko od nas sazna za prazan stan uselimo i to je to , ne moze mi niko nista

 

može vlasnik stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa to je super, znaci ako bilo tko od nas sazna za prazan stan uselimo i to je to , ne moze mi niko nista..
pokušajte malo proći kroz odredbe čl.10-29.Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima,kao i u članku pod linkom http://www.legalis.hr/forum/entry.php/18-Odnos-posjedovne-i-petitorne-za%C5%A1tite-posjeda
imovina koja nema vlasnika je vlasništvo države.
toćno,no u ovom slućaju neko je vlasnik a nepostoji valjano odreknuće od vlasništva niti su nastupile posljedice koje bi ukazivale na prestanak vlasništva nad stvari njenim napuštanjem.

Ipak se radi o nekretnini,glede čega se nikad nezna kad će vlasnik ili njegovi nasljednici potegnuti pitanje svoje imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnik stana ostaje vlasnikom dok ga drugi ne stekne na zakoniti način . Samo useliti u tuđi stan to ne znači .Protiv takvog postoji kaznena odgovornost , dalje odgovornost za štetu i plaćanje stanarine sve do unatrag 5 godina .

Ako stanar ne bi imao nasljednika tada takav stan nasljeđuje država .Na otetoj imovini nema dosijelosti osim peripetija .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dalje odgovornost za štetu
šteta u vidu čega,očuvanja nekretnine od propadanja,plaćanja komunalija.
Vlasnik stana ostaje vlasnikom dok ga drugi ne stekne na zakoniti način
slažem se,no tema nije u vezi stjecanja prava vlasništva
Protiv takvog postoji kaznena odgovornost
sve i da postoji,nastala je debela zastara kaznenog progona
.Na otetoj imovini nema dosijelosti osim peripetija .
u konkretnom slučaju nema obilježja otimanja,no opet se vraćam da bit teme nije stjecanje vlasništva niti se spominje dosjedanje.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija