Jump to content

Darovni ugovor i osporavanje istog


vala3

Preporučene objave

Postovani, unajmili smo nekretninu na 10 god s namjerom kupnje iste nakon tog roka. Imamo ugovor. Ta nekretnina je vlasnistvo nećakinje prvotnog vlasnika koji je nekretninu 2007 darovao dotičnoj. Ona je nekretninu legalizirala, upisala na sebe itd. Sad se pojavljuje njegov sin koji nekretninu smatra svojom i prijeti tuzbom. Koja su njegova prava s obzirom da je nekretnina darovana iako se tu zapravo radilo o dozivotnom uzdrzavanju? Mi imamo ugovor o najmu s time da smo u kucu dosta ulozili zanima me da li i mi tu mozemo imati problema dok se ev spor ne rijesi? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

iako nije jasno određeno je li se radilo o darovnom ili ugovoru o doživotnom uzdržavanju, recimo to ovako.

 

Ukoliko je zaključen ugovor o darovanju, tada u slučaju povrede svog nužnog nasljednog dijela oštećeni nužni nasljednici imaju pravo pobijati u građanskoj parnici takav, besplatan pravni posao koji je zaključio ostavitelj, i to do onog dijela koji je potreban da se namiri njegov nužni dio. No, povrat dara, do one visine koja je potrebna da se namiri nužni dio, može se zahtijevati u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim. Taj rok je objektivan, što znači da počinje teći i istječe bez obzira kada je nužni nasljednik koji traži vraćanje dara saznao za postojanje ugovora o darovanju i povredu nužnog dijela.

 

Ukoliko je zaključen ugovor o doživotnom uzdržavanju, tu se ne radi o besplatnom pravnom poslu, jer su istim preuzete određene obveze prema primatelju uzdržavanja, pa slijedom toga niti nasljednici koji imaju pravo na nužni nasljedni dio ne mogu s uspjehom pobijati takve ugovore.

Takvi ugovori mogu se pobijati jedino u složenim sudskim postupcima za proglašenje ništetnosti istih, a u kojem bi tužitelj morao dokazati da su isti protivni Ustavu RH, prisilnim propisima ili moralu društva, odnosno u postupcima za utvrđenje pobojnosti ugovora ako ga je sklopila ograničeno poslovno sposobna osoba, kad je pri sklapanju istoga bilo mana volje odnosno kad je to zakonom predviđeno, a što je teško dokazivo ispuni li se potrebna zakonska forma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Stvar je slijedeca: u svarnosti se radilo o dozivotnom uzdrzavanju vlasnika i njegove zene ali nisu napravili takav ugovor nego darovni ugovor. Temeljem tog ugovora ona je upisala nekretninu na sebe. Sve se to napravilo prije skoro 10 god. Znaci ako je sin imao pravo tuzbe rok od 3 god je odavno prosao. To mi je drago za cuti jer se prijeti da ce doci ovo ljeto u SVOJU kucu pa eto nebi voljela probleme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče konkretnog upita u vezi vašeg trenutnog posjeda nekretnine je stvar i više nego jasna,zaštićeni ste od protupravnog oduzimanja ili uznemiravanja posjeda,no u pogledu spora između dotičnog sina i nećakinje sam u sumnji da se njegov zahtjev odnosi na pobijanje zbog povrede prava na nužni dio,budući kako je već rečeno da je protekao rok,a sve i da nije treba imati u vidu da nužni nasljednik može zahtijevati uračunavanje darova u namirenje nužnog dijela bez obzira kad je darovanje učinjeno ali samo kad je to učinjeno prema sunasljednicima,dok iz dara koje je učinjeno prema trećim osobama takav zahtjev može postaviti samo za darovanja koja su učinjena u zadnjoj godini ostaviteljovog života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o najmu imamo, kuća je upisana na nećakinju u ZK i na katastru. Ma bojala sam se da ipak pošto je darovni ugovor u pitanju da bi on to mogao pobijati. Laknulo mi je da ipak postoji zakonski rok za to. Hvala na odgovorima

 

svaki ugovr može se pobijati ali pitanje je sa kakvim uspjehom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija