Jump to content

Teretovnica iz 1923.g.


cappy1

Preporučene objave

Dakle na Zk Izvadku za suvlasnički dio koji trenutno glasi na moju mamu , a koja je to nasljedila iza svoje svekrve i svog muža tj.mog oca, stoji pod Teretovnica: " Na temelju Ugovora o dosmrtnom prihodu od 26.ožujka 1923.g., uknjižuje se na dio nekretnina K.M .( ime djeda koji je umro mislim 1956.g. ) u A, pravo doživotnog uzdržavanja sastojećeg se iz podavanja u naravi koje podavanje reprezentira vrijednog godišnje 50,00 din, za korist : ime (jedne, meni nepoznate osobe) "

Mogu li ikako saznati što to znači ili da osobno odem u gruntovnu, ima li netko neku ideju što i to bilo, trebam li se zabrinuti da netko ovim ima pravo na dio naše imovine a da mi to ni ne znamo. Ima li veze što je to tako staro ?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

prema ovome što piše mislim da nemate razloga za brigu, ali bih svkakako preporučio da odete do gruntovnice vidjeti o čemu se točno radi (možete tražiti povjesni izvadak) te zatražiti (majka) brisanje stare hipoteke (upisane do 25.prosinca 1958.) na temelju čl.141 st.2 Zakona o zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kao sto sam se i bojala, u gruntovnoj nisu htjeli postupiti na nacin koji ste ovdje preporucili, kao da taj clanak ne vrijedi u ovom slucaju itd, itd.Znate kako je,ne mozes se s rogatim bosti.Traze da donesem smrtni list te osobe, kao da je moguce da je zena koja je 1923.potpisala ugovor danas ziva.Kako nitko nema pojma tko je je ta osoba, uspjela sam u maticno uredu dobiti nekakav smrtni list,poluprazan, samo s imenom i datumom rodenja(nemam pojma da li je to ta zena),pa cu im to odnjeti.Vidjet cu dalje rasplet situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao sto sam se i bojala, u gruntovnoj nisu htjeli postupiti na nacin koji ste ovdje preporucili, kao da taj clanak ne vrijedi u ovom slucaju itd, itd.Znate kako je,ne mozes se s rogatim bosti.

 

Kao što vam je savjetovano, morate se obratiti pisanim prijedlogom, a ne usmeno.

Pozovite se na članak 141. Zakona o zemljišnim knjigama.

U st. 1. definirano je 'ako se pravo ni na koji način ne ostvaruje više o 30 godina'.

U st . 2. da se brišu sve stare hipoteke prije 1958.

Nadalje , osoba u čiju korist je upis iz 1923. godine teško može biti živa (priložite i taj izvod iz matice).

 

Možda da napomenete i da se radi o iznosu od '50 dinara godišnje' - a u trenutku smrti vlasnika (vašeg djeda) 1956. godine taj iznos je bio preračunato cca 0,17 US dolara godišnje - dakle radi se o svoti neznatne vrijednosti čak i za ono vrijeme.

 

 

Ako odbiju vaš prijedlog, ostaje čl. 142. i 143. - kao što je predložio štovani Matrix.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija