Jump to content

Raskid ugovora o zajmu


giordanagiorno

Preporučene objave

Poštovani, ovo je moja stara tema na koju nisam dobila odgovor, ali nisam sigurna da sam je pravilno usmjerila, pa je ponavljam, uz neke, za mene bitne, dodatke. Dakle, posudila sam novac od poznanika. Napravljen je Ugovor o zajmu i kao osiguranje novčane tražbine, na temelju tog ugovora o zajmu uknjiženo je založno pravo na mom stanu. Uplatila sam samo 1. ratu zajma, kod 2. rate je već zapelo, jer mi se financijska situacija nije razvijala u pozitivnom smjeru. Da, radilo se o godišnjim uplatama. Dakle, nisam uplatila 2. ratu i zajmodavac je odmah po tom raskinuo ugovor, nije prihvaćao moja obrazloženja. Nakon toga je uslijedila tužba, kojom se traži povrat cjekokupnog dugovanja. Ja ni u kom slučaju ne osporavam svoje dugovanje, ali treba mi vremena, jer se radi o većem iznosu. Pokušavam naći rješenje, neke kombinacije koje sam imala su izgleda propale itd. itd. Moje pitanje glasi: da li je hipoteka na stanu valjana, odnosno još uvijek važeća budući da je uknjižena temeljem ugovora koji je raskinut? U međuvremenu sam (nešto prije no što je zajmodavac raskinuo Ugovor) stan Darovnim ugovorom prenijela na sina. Znam da založno pravo promjenom vlasnika ostaje na nekretnini, ali mislim da u ovom slučaju to ne bi trebalo biti tako, upravo radi tog raskida Ugovora. Ako na vlasničkom listu pod teretovnicom piše:"Temeljem Ugovora tog i tog, upisuje se založno pravo ....." Meni, nekako po logici stvari, ispada da, ukoliko je taj i taj Ugovor raskinut, i samo založno pravo gubi svoju valjanost. Vi mi odgovorite jesam li ili nisam u pravu, molim vas. Bi li to značilo da se u slučaju ovrhe (ukoliko ja prethodno zajmodavcu ne uspijem uplatiti sredstva) ide na sjedanje na 1/3 mojih primanja. a ne na nekretninu? Molim vas, ne ostavljajte me bez odgovora. Matrix, bovu .......... jeste li tu? Molim vas odgovor, jako mi je važno, želim sinu sačuvati jedini dom, ako ikako mogu.

 

Unaprijed puno hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ste uplatili 1. ratu, u odgovoru na tuzbu to obvezno navedite, da vas se ne tereti za cijeli iznos!

 

 

 

 

ugovor je raskinut jer vi niste ispostovali svoj dio dogovora, a zabiljezba je i dalje osnovana unatoc raskidu ugovora!

 

 

 

 

 

 

po pravomocnosti tuzbe moze ici ovrhom na primanja ili na nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Što se tiče terećenja to je ok, ne tereti me se za cijeli iznos.

Ovo zadnje me zanima. Napisali ste da se po pravomoćnosti tužbe može ići ovrhom na primanja ili na nekretninu. To bi značilo da se ne može ići istovremeno s prijedlozima i na primanja i na nekretninu, nego ili .... ili .....Jesam li dobro shvatila? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija