Jump to content

Sto je susjedstvo tocno?


Luka639

Preporučene objave

Ovako,djed mi pokusava postaviti kosnicu s pcelama ali ga vec drugu.godinu koci jedan 'susjed'.Naime lik je navodno dosao do informacije kako se u naseljenom podrucju staviti kosnica s vise od 50 pcela,posebno ako neko ima pcele jos,a taj lik ima 30.On zivi sigurno 400 metara nize od nas(,mjesto ima cca 5 tisuca ljudi),i on tvrdi da je to zakonski susjedstvo,makar ne kuzim kako ti neko 400 m od tebe moze bit susjed,ok razumijem da je u gradovima to mala udaljenost,no ipak to je skoro pola km.Kako tocno u metrima definirat 'susjedstvo',jer mislim da je kod nas u RH,to.nikako regulirano i niti jednim aktom,pa zna stvorit problem poput ovoga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To nema veze sa susjedstvom između dvije nekretnine, nego je vjerovatno mislio na udaljenost između dva stacionarna pčelinjaka. Što je određeno Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše, a sam smještaj je određen u čl.3. Sam članak i ostale odredbe pravilnika možete vidjeti na http://www.propisi.hr/print.php?id=7184

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U podnesku on navodi i da su nekretnine ,odnosno nase kuce udaljene oko 400 m te da smo susjedi,kako ti neko s te udaljenosti nekretninski moze bit susjed?

 

 

Ne radi se ovdje o sporu oko nekretnina, nego o pravilniku o držanju pčela.

Obratite se povjereniku pašnog reda za to područje, i s njim to riješite.

 

Držanje pčela više nije zafrkancija , nego ozbiljan posao. Pčele su jako važna vrsta za bioraznolikost i poljoprivredu, a stravično su ugrožene raznim bolestima ,nametnicima i pesticidima nikotinoidima (sada zbog toga i zabranjenima) - problem koji do prije nekoliko desetaka godina uopće nije postojao.

Najveći problem su upravo razni pčelari amateri, koji misle da je u redu držati nekoliko košnica na crno, i pritom ne liječe i ne vode brigu o tim bolestima. Pa se bolesti šire.

Pčelari su to do sada trpili, ali sa dolaskom novih i još gorih bolesti i nametnika, sada se odlučilo obračunati sa 'divljim' pčelinjacima.

 

Vi morate svoje košnice prijaviti povjereniku pašnog reda, koji evidentira lokaciju i broj košnica. U protivnom, mogla bi vam doći inspekcija, i naplatiti vam kaznu zbog ilegalnog držanja stoke i drugih prekršaja. Čak i kad imate prijavljen pčelinjak, može vam doći inspekcija i tražiti dokaz da pčele redovito liječite, itd...

Ako povjerenik odluči da je tih 400 metara (ili koliko je stvarna zračna udaljenost) ipak dovoljna udaljenost da možete registrirati pčelinjak, onda ok.

 

 

ps

I ja sam pčelar, imam 60+ košnica nastavljača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija