Jump to content

Suvlasnik tvrdi da je kuća etažirana, no eto, nije provedena kroz knjige


Jethro

Preporučene objave

da ne bude zabune: kuća jest u zk, ali etažiranje nije!

 

naslijeđena je kuća, 3/4. ista je u zk, prije '68 (1912!), sve ok.

davne 1990 1/4 je kupio neki čovjek (uredan kupoprodajni ugovor, provedena kupnja 1/4 ) i samo mu je dano da koristi jednu sobu. taj čovjek je ujedno i vlasnik kućice na čestici tik do te sobe.

dakle, ništa papirnato etažirano i dozvoljeno, samo je pitao jel može ovdje, ovi su rekli ok, nigdje pisanog traga, ničega.

gruntovno je on vlasnik 1/4 kuće i to je sve. postoji negdje ugovor kupoprodajni gdje se kupuje 1/4 kuće bez opisa.

on je sada spojio tu sobu sa svojom česticom na kojoj je kućica, jednostavno probivši vrata, a zazidao je vrata od te sobe prema ostatku kuće pa se sada u tu sobu ulazi samo iz njegove kućice.

ta soba je manja od cijele kuće pa on sada traži da mu se da još.

taman uredili ljudi i umrli (prije 6 godina).

 

dakle, suvlasnik 1/4 bi još malo uređenog prostora i etažirao bi, a ja bi, kao suvlasnik 3/4 htio civilnu diobu/razvrgnuće u izvanparničnom postupku.

ne pristajem na etažiranje jer je on u boljoj sobi blizu ceste pa se spojio na kanalizaciju koju ja nemam. može li on tvrditi da je to etažirano već 25 godina, samo nije uneseno u zemljišne knjige? ponavljam da nema papira nikakvog o etažiranju/diobi prostora.

3/4 kuće nemaju wc i ne mogu biti samostalna uporabna cjelina.

baka i deda piškili u poljski zahod.

kakve su šanse da to završi po prijedlogu - razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li on tvrditi da je to etažirano već 25 godina, samo nije uneseno u zemljišne knjige?

 

Može tvrditi što god hoće, ako nije provedeno kroz ZK, te ne piše Etažno vlasništvo s određenim omjerima, to su onda samo rijeći bačene u vjetar

 

kakve su šanse da to završi po prijedlogu - razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom?

 

Ako nema suglasnosti ni sporazuma, te nije moguća podjela na samostalne cjeline, pokretanjem prijedloga za razvrgnuće, sud će vjerovatno donijeti odluku o civilnoj diobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, tako sam i mislio, no postoji jedna bitna stvar:

predlagatelj predlaže razvrgnuće i postavlja startnu cijenu prodaje nekretnine. sud to uvažuje ili ne mora uvažiti, druge stranke mogu uvažiti, osporiti dijelove u zk ili predložiti da sud odredi vještaka. na koga padaju troškovi prijedloga ako dođe do istoga?

npr vještak, geodet i sl? pretpostavljam na predlagatelja. može li on potraživati u konačnici sve uplaćeno sukladno udjelima u nekretnini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predlagatelj predlaže razvrgnuće i postavlja startnu cijenu prodaje nekretnine...

 

Odluku o civilnoj diobi sud donosi nakon dobivenog negativnog nalaza i mišljenja sudskog vještaka o drugom načinu diobe nekretnine. Zajedno s nalazom i mišljenjem, sudski vještak napravit će i procjenu vrijednosti nekretnine. Procijenjena vrijednost bit će osnova za određivanje minimalne i početne kupoprodajne cijene nekretnine u budućem postupku javne dražbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@spitfire - ok, nego, zbog smanjenja troškova i u suglasnosti svih suvlasnika, može li se donijeti unisona vrijednost koju sud prihvaća? ne vidim zašto ne bi.

 

Prema ZV, kada razvrgnuće provodi sud, vezan je u prvom redu zakonskim odredbama a podredno sporazumom stranaka koji je moguć i dopušten, no sporazum se odnosi na način razvrgnuća. Pošto se sama prodaja vrši prema odredbama Ovršnog zakona, isti u čl.92 kaže da vrijednost nekretnine utvrđuje sud zaključkom po slobodnoj ocjeni temeljenoj na obrazloženom nalazu i mišljenju ovlaštenog sudskog vještaka ili procjenitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličan problem, radi se o starini izgađena prije 1910 gdje imam 4/9 udjela. Svi smo suvlasnici smo vlasnici u idealnim dijelovima i tako je na laničkom lisu. Jedan suvlasnik(1/3) ima na kupoprodajnom ugovoru nanačeno koje je dijeove kuće (npr. soba 1. kat lijevo itd) je kupio od bivšeg prodvatelja i shodno tome smtra da je taj dio njegov pa nije hi sudjelovati obnovi zida koji se rušio na susjedovu kuću jer taj zid tvdi on nije njegovo vlasništvo nego drugi dio kuće. Je li on u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije.

nažalost, moraš mu pobijati ugovor tužbom.

moguće da je "njegov" dio samostalna uporabna cjelina, ali da li je od ostalih suvlasnika? ako je, razvrgnuće ide fizičkom diobom.

ako nije, kuća na bubanj ako samo jedan hoće. jedini je uvjet da ima 10% vlasništva ili više.

 

susjed tuži sve vas, a suvlasnici onoga tko je to napravio.

 

OSIM ako postoji negdje nekakav sporazum o diobi/etažni elaborat za koji ti ne znaš. pogledaj u arhivu.

to je vrlo čest slučaj: "zna se šta je čije". naročito na moru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja je kao predlagatelj podnio zahtjev za razvrgnuće ima pravo na sudjelovanje u dražbi, dok onaj suvlasnik koji je u tome slučaju pasivna strana, predloženik, nema.

 

Mogučnost da mu se ponudi neki iznos postoji u sporazumnom razvrgnuću (dobrovoljnom), no u sudskom postoji mogučnost razvrgnuće isplatom odredbama čl.51 ZVDSP,

(1) Suvlasnik ima pravo na razvrgnuće isplatom ako je to posebno određeno zakonom ili pravnim poslom, ili ako učini vjerojatnim da za to postoji osobito ozbiljan razlog, pa će sud odrediti da mu pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova u roku koji će sud odrediti prema okolnostima.

(3) Suvlasnici čiji su suvlasnički dijelovi zajedno barem devet desetina, ne moraju učiniti vjerojatnim osobito ozbiljan razlog iz stavka 1. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odmah mu ponudi pisano, preporuka, povratnica i sl sumu. da jedno drugo isplatite. ti njega xy ili on tebe (koliko nudi?). ako ne ide, prijedlog za razvrgnuće civilnom diobom (ako je nemoguće da svaki suvlasnik ima zasebnu samostalnu stambenu jedinicu sa wc i vodom i sl.). to na izvanparnični odjel predaš i zovu te. to dosta brzo ide. ipak, očekuj parnicu, a to dosta dugo zna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija