Jump to content

Kompetentnost roditelja/podobniji roditelj i zajednička skrb


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, Zanima me čime i na koji način stručnjaci i"stručnjaci" mjere komptentnost roditelja, odnosno sposobnost da skrbi o djetetu/djeci u odnosu na drugog roditelja? Postoji li kakav Pravilnik o tome i gdje ga mogu pronaći? Testiranje nečije inteligencije i testovi koji se u današnje vrijeme provode pri Centrima, dok se u svijetu napuštaju ili su napušteni, su čista lakrdija i sramota za RH. Razgovor koji se vode sa stručnjacima uCZSS, konkretno u mom slučaju, su bili izuzetno pristrani, a što naravno nitko nikako ne može dokazati. Također me zanima što točno podrazumijeva pojam zajedničke roditeljske skrbi i gdje mogu pronaći detaljan (p)opis onoga što u zajedničku skrb spada. Od stručnjak svatko priča svoje i nigdje do sada nisam naišla na detaljan i konkretan odgovor na svoje pitanje, a smatram da sam u potpunosti zakinuta za svoje pravo (i dužnost, dapače) da skrbim o svojoj djeci s kojom ne živim, u potpunosti jednako koliko i bivši suprug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

pročitao sam znanstveni rad Laklija-Pećnik, čini mi se iz 2004. u kojemu su između ostalog pokušali istražiti što je to "najbolji interes djeteta" u Hrvatskoj. Poražavajuće je da odgovori više od desetak centara za socijalnu skrb uopće nisu jedinstveni, razlikuju se, što govori da oni uopće ne znaju što je to "najbolji interes djeteta", niti imaju to definirano.

 

Prije cca godinu dana osobno sam išao istražiti na odgovorima cca 15 sudova u RH , što je to najbolji interes djeteta. Odgovori su bili šokantni, oni uopće ne znaju što je to.

 

A svi vrlo dobro znamo koliko puta se centri za socijalnu skrb u svojim mišljenjima i sudovi u svojim odlukama pozivaju na "najbolji interes djeteta".

 

Nedugo, prije par tjedana, prisustvovao sam okruglom stolu u hotelu Internacional u Zagrebu koji se održavao povodom najavljenih izmjena Obiteljskog zakona, na kojem su stručnjaci pokušali definirati što je to najbolji interes djeteta, nisu se mogli usuglasiti ili ne znaju.

 

Što se tiče roditeljskih kompetencija, koje je još prije cca 30 godina definirao priznati njemački stručnjak Philippe Wendl, to je djelatnicama centara za socijalnu skrb i sutkinjama nepoznat pojam. Iako većina svjetski priznatih stručnjaka , danas, Philippa Wendla smatra već pomalo konzervativnim, njegove smjernice su još uvijek nedosanjani san našim centrima za socijalnu skrb i sudovima.

 

Nigdje nemate definirano što je to zajednička roditeljska skrb iz vrlo jednostavnog razloga: taktika centara za socijalnu skrb i sudova je da ne čine ništa, a ako bi se ovo definiralo oni bi morali raditi više, ne bi mogli donositi kao do sada mišljenja i odluke na temelju frenologije, položaja zvijezda i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, hvala na Vasem iscrpnom odgovoru. Sve sto navodite sam i ja citala, kao i izvjesce s Okruglog stola kojem ste prisustvovali. Sumirano, ne postoji nikakav Pravilnik koji bi definirao pojam najboljeg interesa djeteta, sto djelatnicima Centara ostavlja gotovo apsolutnu slobodu da prema vlastitom nahodjenju definiraju navedeni pojam i odlucuju o sudbinama djece koju najcesce nisu ni culi ni vidjeli.

Osobno smatram da je moju djecu i mene osobno Centar doveo u vrlo nezahvalan polozaj povjerivsi djecu ocu uz navode kako isti pokazuje vecu psihicku stabilnost i sposobnost odrzavanja bliskih socijalnih kontakata. Djeca su sada vecinom ostavljena na cuvanje i brigu trecim osobama, sto je vrlo zabrinjavajuce, a koliko sam informirana, Sudovi jako tesko donose presude o izmjeni odluke o povjeravanju djece, osim u slucajevima zlostavljanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija