Jump to content

Zaposlenje kod drugog poslodavca koji je na tržišnom natjecanju s poslodavcem?


produzni

Preporučene objave

U članku mog ugovora stoji: "U slučaju prestanka radnog odnosa, radnik se ne smije zaposliti kod drugog poslodavca koji je na tržišnom natjecanju s poslodavcem te isto tako na svoj račun ili račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem u roku od 2 godine."

 

To je to. Nigdje se ne spominju nikakve sankcije i "što bi bilo kad bi bilo/dalje". Došlo je do prestanka radnog odnosa (istekao ugovor na određeno). Prema ovom članku, nemam se pravo zaposliti (pošto je takav posao bio, i trenutno stanje na tržištu) u svojoj struci 2 godine - to baš ne razumijem? Otvaranje kakvog jdoo-a/obrta dolazi u ozbir?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovorna zabrana utakmice vrijedi samo ukoliko će vam poslodavac plaćati naknadu za cijelo vrijeme trajanja ugovorene zabrane u visini od polovice prosječne plaće koju ste ostvarili u zadnja 3 mjeseca.

 

Slobodno to napomenite poslodavcu i tražite da sporazumno maknete zabranu, jer ne vjerujem da je i njemu u interesu da vam plaća, a da ne radite za njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne postoji nikakav pisani trag koji govori o bilo kakvoj naknadi za vrijeme trajanja navedenog.

 

isto tako, ne postoji čak niti nikakav "usmeni dogovor" - uredno sam se prijavio na hzzo i zatražio naknadu (a čak mi ugovor nikada nije usmeno ili na bilo koji drugi način objašnjen).

 

vjerujem da sam na taj način sve razriješio sa bivšim poslodavcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ništavan u ovom slučaju:

 

"

Ugovorna kazna

Članak 106.

(1) Za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane natjecanja može se ugovoriti ugovorna kazna.

 

(2) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane natjecanja predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.

(3) Ugovorna kazna iz stavka 1. ovoga članka može se ugovoriti i za slučaj da poslodavac ne preuzme obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane natjecanja, ako je u vrijeme sklapanja takvog ugovora radnik primao plaću veću od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zar nije sam po sebi članak ugovora ništavan, tj. kako je i gore napisano, on vrijedi samo u slučaju da mi poslodavac isplaćuje naknadu?

 

U načelu - da.

 

kakve probleme bi mogao raditi?

 

Ovo je više na teroetskoj razini, zato smatram da nećete fulati sa dopisom poslodavcu u kojem ga obavještavate da, obzirom ne isplaćuje naknadu, se više ne smatrate vezanim uz ugovornu zabranu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija