Jump to content

Otkup oduzete k.č.


ACMILAN

Preporučene objave

Na k.č. je kuća u izgradnji. Ima uvjerenja/dozvole i sl., sad je u fazi postavljanja stolarije itd.

Dakle, nije u potpunosti dovršena izgradnja, nadzorni još nije potvrdio, nije ucrtana u katastru niti je dodijeljen kbr.

JLS na čijem se području nalazi, pred nekoliko mjeseci asfaltirala je cestu uz tu kuću (do tada je bio makadam) te time oduzela dio k.č. na kojoj je kuća. Cesta bi bila vrlo uska da nije tako, posebixe jer javna rasvjeta nije postavljena uz sam rub iste.

JLS je cestu radila bez geodetskog elaborata - napamet.

Upitali smo što ćemo s time i ponudili su nam otkup spornog dijela.

Sad me zanima da li je to problem budući da je kuća u izgradnji? Mislim u smislu papira temeljem kojih se gradi i zato što nije još došla u fazu ni da nadzorni potvrdi i upiše se u katastar. Da li je moguće prodati dio čestice bez da se to odrazi na kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda, mada ne vjerujem. Iako bi se u teoriji moglo postaviti pitanje je li tada čestica dovoljna za gradnju po pp i je li premašena GBR, što se tiće gradnje i završetka po već izdanoj građevinskoj ne bi trebalo, no za izdavanje uporabne bi trebalo provjeriti sa JLS.Eventualno da se završi, izda Uporabna, ucrta u kastar te oda ići u realizaciju prodaje dijela JLS-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, razmišljali smo o tome da predložimo JLS da pričekaju s ugovorom do jeseni, možda je tako najsigurnije jer nisam sigurna u tu prodaju dijela k č.

A kad sw bude građevina upisivala u katastar, je li onda potrebno priložiti neki papir na kojoj se vidi površina čestice na kojoj se gradila?

Malo me buni, da li će prodajom tog dijela k.č. naša oatati istog broja k.č. ili se stvaraju /1 i /2?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pri upisu (uplani) objekta u katastar, ovlašteni geodetski ured izrađuje geodetski elaborat za evidentiranje građevina u katastru, šalje isti na pregled i ovjeru u katastar, koji provodi promjene u katastarskom operatu, te prijavne listove za ZK koji su sastavni dio elaborata šalje po službenoj dužnosti na provedbu u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još bih molila malo pojašnjenje. Ako se s JLS dogovorimo da otkupe taj dio tek kad mi izvršimo upis u katastru i kad sve bude gotovo, koje radnje mi moramo poduzeti oko prodaje ili pripreme za prodaju? Ne mislim na pripremu ugovora vec po pitanju pripreme papira s naše strane? Što je temelj za prodaju? Da li ništa ne moramo vec npr. kad oni utvrde tu površinu staviti da je to npr. 1/12 k.č. xx k.o. YY ili moramo nekako drugačije izdvojiti taj dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se na oba načina, no prvi ispada kompliciranije i dovodi do drugog. Dakle u određenom bi se trenutku trebao parcelacijom odvojiti dio koji bi pripao putu, da bi se mogao napraviti otpis i pripis čestice. Tako bi se na osnovu predugovora to odradilo,te nakon svega vama baš i ne igra ulogu dal će vaša čestica biti /1 ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija