Jump to content

Poslodavac nije omogućio korištenje godišnjeg odmora iz opravdanih razloga, pitanje


Spinn

Preporučene objave

Pozdrav,

u slučaju da poslodavac ne uspije omogućiti korištenje starog godišnjeg odmora nekolicini zaposlenika iz razloga što se projekt na kojem rade odužio (partner je najavio da će radovi umjesto do 30.05. trajati do 30.07., kako radnicima to naknaditi?

 

Pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor Zor određuje samo u slučajevima prekida radnog odnosa, te također određuje kako je ništetan sporazum zaposlenika i poslodavca o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmor...i u ovom slučaju, kada su radnici suglasni s tim da neće koristiti g.o., ne vidim neki konkretan način radnicima dati poštenu naknadu, a poslodavca zaštititi od moguće prijave nadležnom inspektoratu radi neomogućavanja korištenja godišnjeg?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Detaljnije, po čl. 80. ZOR-a, ništetan je bilo kakav sporazum radnika i poslodavca o odricanju od prava na godišnji odmor i isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora, i to je jedan od najtežih prekršaja poslodavca koji se kažnjava novčanom kaznom od 61.000,00 kn do 100.000,00 kn.

 

Naravno, ako takvo kršenje ZOR-a nitko, ni radnik ni poslodavac ne prijave radnoj inspekciji, nije vjerojatno očekivati da će do kažnjavanja i doći, ali nitko ovdje Vam neće savjetovati da kao poslodavac tako riskirate i time ugrozite sebe kršeći propise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
Može ići direktno tužbom, iako bih sugerirao da prvo napiše zahtjev za zaštitu prava poslodavcu da mu to isplati uz napomenu kako će u protivnom biti primoran obratiti se sudu.

Uz sve dodao bih kako se može dogoditi da poslodavac ,kao odgovorna osoba, ni ne zna za to, nego je službenik na obračunu to izostavio(ne mora biti namjerno), tako da bolje stoji primjedba kako se treba požaliti poslodavcu, pogotovo ako ima više radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija