Jump to content

Hrvatski Telekom - ugovor potpisan pod prisilom


Filip1234

Preporučene objave

Poštovani,

 

 

obraćam Vam se vezano uz opomenu prema HT-u na iznos od 848,36 kn kojim se tereti moj brat koji je osoba s intelektualnim poteškoćama.

 

 

 

Početkom četvrtog mjeeca, 2017. Godine na našu adresu stigao nam je dopis od: CREDIT EXPRESS HRVATSKA koji navodi da njihov ugovorni partner: Hrvatski Telekom d.d. tereti mog brata za iznos od 848,36 kn i da se dugovanje mora podmiriti do 12.04. Opomena ne navodi za što se on točno tereti. Isto tako, do tog dana na našu adresu nisu stizale nikakve uplatnice.

 

U razgovoru s bratom on navodi kako su ga osobe koje su imale štand ispred Konzumog dućana na Zaprešićkoj tržnici tražile osobnu iskaznicu i molili ga da nešto potpiše. Navodi da su bili jako neugodni.

 

 

 

Nakon toga, poslao sam sljedeći mail HT-u I CREDIT EXPRESS HRVATSKA:

 

 

 

Poštovani,

 

 

dana 5.4. zaprimio sam opomenu na iznos od 848,36 HRK prema Hrvatskom Telekomu na ime moga brata: .....

 

Poziv na broj opomene: ......

 

Računi za koje se tereti moj brat nikad nisu ni stigli na adresu:;..... adresa na koju je stigla opomena.

 

Ono što naglašavam jest da je on osoba koju se tereti za dugovanja prema Hrvatskom Telekomu, osoba sa intelektualnim poteškoćama.

 

Također navodi kako se dogodilo da su ga terenski agenti prevarili i vršili pritisak na njega.

Neoprostivo je da terenski agenti, da bi si povećali kvotu, iskorištavaju životne situacije drugih osoba.

 

 

 

Molim Vas da hitnim postupkom popravite ovo kako se ne bi sljedeći put morali čuti preko odvjetnika ili još gore za Vas, izaći u medije s ovime.

 

Liječnička izjava je u prilogu, kao i sken opomene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz CREDIT EXPRESS HRVATSKA dobio sam odgovor da je za ovo zadužen HT:

 

 

Poštovani,

s obzirom da Hrvatski Telekom d.d. riješava reklamacije, prigovore i sl. svakako nam se javite kada dobijete odgovor.

Dugovanje u naplati i dalje stoji otvoreno dok Hrvatski Telekom d.d. ne javi drugačije.

 

 

 

Iz HT-a odgovaraju sljedeće:

 

 

 

Poštovani,

 

 

 

na temelju Vašeg prigovora u vezi dugovanja za pretplatnički broj ...., želimo Vas obavijestiti da smo izvršili sve potrebne provjere. Budući da nam niste dostavili potrebnu dokumentaciju, prigovor nismo u mogućnosti uvažiti.

 

 

 

 

Ističemo kako je primarna obveza Hrvatskog Telekoma d.d. osigurati privatnost naših korisnika kako bismo osigurali korektan odnos između tvrtke Hrvatskog Telekoma d.d., kao pružatelja usluga mobilne komunikacije i naših korisnika. Dobra suradnja s našim korisnicima od iznimne nam je važnosti, a osobito u slučajevima kada nesavjesnost određene osobe oštećuje druge korisnike, njihovu privatnost ili imovinu.

 

 

 

U skladu s tim, pravilima poslovanja Hrvatskog Telekoma d.d. definirano je da isključivo vlasnik i/ili opunomoćena osoba pretplatničkog broja je u mogućnosti uputiti Zahtjev za promjenama/pisani prigovor, odnosno na kakvoću obavljenih HT usluga ili na iznos zaduženja na računu, uz priloženu presliku jednog od identifikacijskih dokumenata/punomoći.

 

 

 

Slijedom navedenoga, budući da navodite da je Vaš brat lišen poslovne sposobnosti, molimo da dostavite dokumentaciju o lišenju poslovne sposobnosti te dokaz o skrbništvu kako bismo mogli uvažiti Vaš prigovor.

 

 

 

 

Uz zahvalu na razumijevanju, srdačno Vas pozdravljamo.

 

S poštovanjem

 

 

 

 

Voditelj u Odsjeku za upravljanje pritužbama

 

Kako navodi centar za socijalnu skrb, lišenje poslovne sposobnosti se dobiva u ekstremnim slučajevima jer je to postupak koji osobu liši njegovog dostojanstva i to nije ono što bi se za brata provesti. Postupak traje jako dugo. Prema centru za socijalnu skrb, godinu I po’. Prema trenutnom statusu Ivan Šutalo je osoba koja može zastupati sam sebe.

 

Igrom slučaja saznajem da je ugovor kojim se brat novčano tereti potpisan u HT poslovnici u trgovačkom centru WEST GATE-u 5.12.2016. U ponovnom razgovoru s bratom on mi priznaje i ostatak priče koji zbog straha dosad nije rekao. Osoba koja ga je molila osobnu imala je štand na kojem je prodavala parfeme. Kada je ugledala moga brata pod fizičkom prisilom ga je odvela u trgovački centar WEST-GATE gdje je potpisan pretplatnički ugovor i preuzet mobilni uređaj. Otišli smo zajedno u policijsku postaju I podnijeli prijavu.

 

Ono što bi htio jest da se poništi ugovor koii je potpisan.

 

HT-u se nisam naknadno obracao jer se bojim da će reći da sve to što se dogodilo nije dokazivo.

Sljedeći problem je taj što je brat ima nedefiniran položaj po zakonu. Ako zastupa sam sebe iz HT-a bi mogli reći da onda nema osnove govoriti o intelektualnim poteškoćama. A iz prethodnog odgovora HT-a, ja se ne mogu založiti za njega.

 

Ono što me zanima jest da li je na temelju potvrde o prijavi kaznenog djela moguće zatražiti stopiranje potraživanje naplate? Ili ako netko ima bilo kakav drugi savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako brat ima intelektualne poteškoće dali ima skrbnika ?

ako je lišen poslovne sposobnosti i ima skrbnika nije mogao potpisti ugovor.

tužbom od nadležnog suda tražite utvrđivenje ništavni ugovora koji je potpisao.

ako na njegovo ime stigne ovrha skrbnik treba pisati prigovor i pozvat se na promašenu pasivnu legitimaciju ( osoba lišena poslovne sposobnosti i koja ima skrbnika nemože biti stranka u postupku)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako na njegovo ime stigne ovrha skrbnik treba pisati prigovor i pozvat se na promašenu pasivnu legitimaciju ( osoba lišena poslovne sposobnosti i koja ima skrbnika nemože biti stranka u postupku)
upravo suprotno,skrbnik nema pasivnu legitimaciju već njegov štičenik.
Ono što me zanima jest da li je na temelju potvrde o prijavi kaznenog djela moguće zatražiti stopiranje potraživanje naplate?
mišljenja sam da ne,obzirom da sama činjenica prijave kaznenog djela nedokazuje krivicu(oboriva predmnjeva nevinosti).
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni se vade na to da Vaš brat formalno nije osoba lišena poslovne sposobnosti, što znači da je sposoban sklapati ugovore i davati izjave volje koje proizvode pravne učinke.

 

Tja, pada mi na pamet samo da tužite na poništaj ugovora (iz razloga pobojnosti, jer ga je sklopila ograničeno poslovno sposobna osoba - čl. 330. ZOO i dalje), ali Vas to izlaže troškovima medicinskog vještačenja kojim bi se utvrđivalo je li Vaš brat razumio i bio sposoban sklopiti taj ugovor, a pitanje je isplati li se to zaista radi 848,00 kn?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija